home 2024. május 20., Bernát napja
Online előfizetés
Értékeink nyomába eredve
Összeállította: Martinek Imre
2015.07.22.
LXX. évf. 29. szám
Értékeink nyomába eredve

Bűnbánó Szent Mária Magdolnát az Írás az apostolok apostolának nevezi, ő viszi ugyanis elsőként a Mester feltámadásának hírét harmadnapon az üres sírtól. A gonosz hatalmából kiszabadított, „bűnös előéletű asszony”, akinek hiteles alakját a róla kialakult népies kép (sajnos!) mindmáig torzítottan őrzi. Napjáról a katolikus hívőköz(ös)ségek július 22-én templombúcsúval emlékeznek meg Észak- és Közép-Bánságban is.

Az Újszövetség egyik legismertebb és legvitatottabb női személyisége a Nagybecskereki egyházmegyéhez tartozó beodrai (Novo Miloševó-i) plébániatemplom védőszentje, akinek oltárképét szemlélve a betérő nem tud közömbös maradni.

Beodra (Beldre, Böldre) települést először egy 1331-ből származó okmány említi. A többször is elnéptelenedő vidék legjelentősebb felvirágozása valójában csak azután indult el, hogy a település 1781-ben kataszterileg is a Karátsonyi család birtokába került. Ekkor kapott újabb lendületet a magyar és a német ajkú katolikusok betelepítése, és ezzel 1796-ban nemcsak parókiaalapítás, hanem templomépítés is járt. Egy egyszerű, nádfedeles vályogtemplom formájában, melynek mai, monumentális, klasszicista megmunkálású utóda 1838 és 1842 között emelkedett ki ikertornyával a bánsági pusztaságból. Sőt, teszi azt ma is szívós példamutatással, magán viselve a felújítás igyekezetének tapintható jegyeit. Az egyházközség híveinek száma napjainkban mintegy ezer fő, akinek, illetve a szépemlékű Karátsonyi grófi család elhunyt tagjainak az altemplomban örök nyugalomra helyezett földi maradványa fölött a feltámadás reményében ft. Bővíz László atya hirdeti magyar nyelven az Ígét.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..