home 2024. május 02., Zsigmond napja
Online előfizetés
Érmek Tihanyból
Tóth Tibor
2023.10.10.
LXXVIII. évf. 40. szám
Érmek Tihanyból

A Paligo Palus Ultramaratonklub versenyzői jól szerepeltek a tihanyi nemzetközi versenyen, ahol a palicsiak a 22,9 és az 5 km-es távon álltak rajthoz. Jánosi Elvira, az egyesület elnöke és edzője elmondta, hogy hegyes-völgyes, dombos, kapaszkodókban bővelkedő pálya várt az ultrafutókra.

— Mind a hat versenyzőmre büszke vagyok, óriásit futottak. A 20 éven aluli fiúk mezőnyében megszereztük mindhárom dobogós helyet, az 1. helyen ugyanis Lelenc Albert, a 2.-on Bukovec Gergő, a 3.-on Horváth Dániel végzett. Legjobban Dani lepődött meg, mivel nem számított arra, hogy dobogós helyet ér el. A lányok mezőnyében Kádár Lara a dobogóról épphogy lemaradva a 4. helyen ért célba. Meglett volna az érem is, de az ő korosztályában futott az a versenyző, aki a nők mezőnyében a leggyorsabbnak bizonyult. Sebők Csáki Tiana és Szekeres Lara 5 km-en indultak, Tiana a bronzéremtől egy perccel lemaradva a 4. lett korosztályában, a két hónapja futó Szekeres Lara pedig a 8. helyen ért célba. Összesítettben a 144 nő közül Tiana a 14., Lara a 44. helyen zárta a versenyt. Elégedett vagyok velük, gyönyörűen mentek. Következő versenyünk az október 15-én megrendezendő apatini félmaraton, ahol Tiana, Szekeres Lara és Zorica Vukov 10 km-en próbál szerencsét, a többiek 21 km-en állnak rajthoz. Október 28-án Bukovec és Lelenc Balatonfüredre utaznak, ahol életükben először félmaratonon indulnak — mondta Jánosi Elvira, hozzátéve, hogy a tihanyi utazás költségeit a versenyzők szülei fedezték.

Lelenc Albert kifejtette, hogy bízott a verseny megnyerésében, egyúttal váratlanul is érte, hogy korosztályában a legjobbnak bizonyult.

— Napi edzésekkel készültem a tihanyi futamra. Az ellenfelek erősek voltak, ami nem baj, így én is jobb eredményt tudtam elérni. A pályát élveztem, különösen az emelkedők tetszettek. A távot 1 óra 47 perc 38 másodperc alatt teljesítettem, amivel elégedett vagyok. Apatinban szintén szeretnék korosztályos első lenni, a balatonfüredi félmaratonon pedig minél több kilométert szeretnék lefutni. Heti három hosszúedzéssel készülök a rám váró kihívásokra — mondta Albert.

Bukovec Gergő elég sok edzést kihagyott mostanában, így elégedett a 2 órás eredményével és a 2. hellyel.

— Először egy kicsit tartottam a dombos tereptől, mert ilyenen még nem futottam, de Elvira elmondta, hogyan kell futni ezen a pályán. Különösebb taktikám nem volt, csak az, hogy nem szabad megállnom és sétálnom. Az apatini félmaratont legalább 1 óra 40 perc alatt lenne jó teljesíteni — vélekedett Gergő.

Horváth Dánielnek sem volt egyszerű futnia a dombos-völgyes pályán, de sikeresen megbirkózott vele, és a bronzérmet szerezte meg korosztályában. Az apatini félmaratonon megpróbál korosztályában az 1. helyen célba érni.

Kádár Lara a 22,9 km-t 2 óra 20 perc alatt teljesítette, és korosztályában a 4. helyet szerezte meg.

— Elég sokat készültem a versenyre, gyorsaságom fejlesztésére sprinteket is csináltunk. Elég erős volt a mezőny, a pálya pedig dombos, ami nem tartozik a kedvenceim közé, mert sokkal jobban szeretem a síkságot és az egyenes pályát. A 4. hellyel nem vagyok túlságosan megelégedve, mert futhattam volna valamivel gyorsabban is. Az apatini 21 km-t 2 órán belül szeretném lefutni, ami talán elegendő lesz a dobogós helyezéshez. A következő évben egyebek között részt veszek az ausztriai Backyard Ultra elnevezésű versenyen, egy magyarországi hasonló jellegű futamon, de Kalocsán és a saját rendezésű versenyünkön is rajthoz állok — mondta Lara.

Sebők Csáki Tianának a tihanyi volt a harmadik versenye, előtte a magyarkanizsai futófesztiválon és a szabadkai félmaratonon indult.

— Elég nehéz volt a tihanyi 5 km, de úgy érzem, jól sikerült. A hosszútávfutásban nagyon tetszik, hogy rengeteg kitartást igényel, a táv teljesítése pedig rendkívül jó érzéssel tölt el. Apatinban még jobb időt érnék el, jó lenne a 19—20 éves korosztályban elcsípni a 3. helyet — mondta Tiana.

Szekeres Lara mindössze két hónapja fut, a tihanyi az első versenye volt.

— Nagyon tetszett a verseny, és a 33 perces időmmel is elégedett vagyok, mely korosztályomban a 8. helyhez volt elegendő. A pálya nehéz volt, főleg az emelkedők, lefelé már könnyebben haladtam. Apatinban 10 km-en indulok, korosztályomban a 3-4. hely környékén végeznék. A későbbiek folyamán a félmaratonnal is megpróbálkoznék — mondta Lara.

Fényképezte: Tóth Tibor

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..