home 2024. április 25., Márk napja
Online előfizetés
„Érezzük, hogy megtörtént bennünk a fesztivál”
Tóth Lívia
2021.05.30.
LXXVI. évf. 21. szám
„Érezzük, hogy megtörtént bennünk a fesztivál”

Az Énekelt Versek Zentai Fesztiválja a zentai Zyntharew együttes és a Thurzó Lajos Közművelődési Központ kezdeményezésére, valamint a budapesti Kaláka együttes szakmai támogatásával 1995-ben jött létre. Az első évben csak vajdasági résztvevőket láthatott a közönség, majd a verses-dalos összejövetel fokozatosan Kárpát-medencei szintre emelkedett, többnapos rendezvénnyé fejlődve.

Mielőtt számolgatni kezdenénk, hány éves ez a közkedvelt megmérettetés, tudni kell, hogy 1999-ben, a NATO-bombázások évében és 2020-ban, a világjárvány időszakában elmaradt a találkozó. Vagyis az esemény a hétvégén ünnepelte 25. évfordulóját. Méghozzá a jelentkezők (majdnem) személyes jelenlétével — a hét szólistából, duóból és együttesből ugyanis kettő versenyvideót küldött maga helyett.


A zsűri

A fesztivál elsődleges célja lírai és zenei anyanyelvünk erősítése és fejlesztése, valamint az a szándék, hogy minél több fiatal figyelmét felkeltse a versmegzenésítés szépsége, illetve az igényes és értékes vajdasági magyar kortárs költészet, dallamanyag iránt. A versenyprogramban való részvétel feltétele legalább három megzenésített vers — ezek közül az egyik kötelezően a szervezők által megadott költő műve. A kötelező megzenésítésre általában a kortárs vajdasági magyar költészet legjelentősebb alkotóinak verseit választják ki, emellett hangsúlyozottan ügyelnek a különféle évfordulókra is. Az idei rendezvényt a nemzeti újrakezdés éve alkalmából, Gion Nándor, Szeli István, Munk Artúr írók születésének 80., 100., illetve 130. évfordulójára, valamint Lányi Ernő zeneszerző születésének 160. évfordulójára emlékezve hirdették meg.


Duoládé

Meghívásos pályázat révén a szervezőbizottság még 2020-ban nyolc, a Kárpát-medencében élő fiatal költőt keresett fel a kötelező vers megírására. A beérkező munkák közül Verebes Ernő dramaturg, költő és Török Máté verséneklő ajánlása alapján Oláh K. Tamás az órák lehetősége című költeményét választották ki.


Deme Csaba

A versenyprogram kezdetén Verebes Krnács Erika, az esemény moderátora

Fehér Ferenc Zentai hajnal című költeményével köszöntötte a jelenlévőket, mely 1995-ben, az első fesztiválon volt kötelező mű, valamint Radnóti Miklós Éjszaka című versét láthattuk videón — létrejöttét a Pannon RTV segítette — olyan Kárpát-medencében élő fiatalok előadásában, akiknek az életük részévé vált az Énekelt Versek Zentai Fesztiválja.


Én

Az első fellépő a kishegyesi Duoládé (Tóth Anita és Tóth Ágnes) volt. A fiatal hölgyek zenével foglalkoznak, tanítanak, és első alkalommal vettek részt a rendezvényen. Deme Csaba Veresegyházáról érkezett. Ő nem ismeretlen a fesztivál rendszeres követői számára, a zene és a versek mellett a matematika, a sakk és a logikai játékok is közel állnak hozzá. Rövid ismertetőjében ezt írta: „Az élet zene, a zene öröm. Az első és második premisszák konklúziója, az élet öröm, amit úgy is mondhatnánk, az élet az öröm zenéje.” A kolozsvári Én duó tagjai, Bertóti Johanna és Páll András — harmadszor vettek részt a rendezvényen — videót küldtek. Számomra az idén Arany János Szőke Panni című balladájának a sajátos feldolgozása miatt maradnak emlékezetesek. A Szegeden élő, zentai Pejin Lea is visszatérőnek számít a fesztiválon. Több hangszeren játszik, kedvenc költői Kosztolányi Dezső és József Attila, Nyugati csiga körfűrésszel álmodik című verseskötete 2018-ban jelent meg. Ezúttal a kötelező mellett Erdős Virágtól (Van egy ország) és Kányádi Sándortól (Részeg motyogó) választott verset. Az óbecsei Skandalum együttest (Horvát Anna, Lengyel László, Szabó Zsuzsanna, Tallós Hédi, Varga Klaudia) szintén első alkalommal köszönthettük a fesztiválon. A fiatalok „közös nevezője” az Óbecsei Gimnázium és a KMV, ahol megzenésített versekkel szerepeltek. Egyébként a többségük először a népzene világával ismerkedett meg. Csak a világjárvány okozta vészterhes időkben mutatkozott meg igazán, hogy mekkora igényünk van a hétköznapok monotonitásából történő kiszakadásra. Ehhez az egyik, erre talán legmegfelelőbb eszközhöz nyúltunk — vallják magukról. A veszprémi Rauscher Géza a videójához néhány mondatos bemutatkozást mellékelt, melyben a többi közt ezt olvashatjuk: „Hiányzik a közönség és az a szeretet, amit Zentán átélek, ha jöhetek. Idén videóra rögzítettem a dalokat, […] így teszem tiszteletemet.” A budapesti, Azt még nem tudjuk nevű együttesből ezúttal csak hárman — Nemcsók Nóra, Sírkó Eszter és Molnár György — mutatkoztak be a Tisza-parti városban, de ez is elegendőnek bizonyult, hogy elnyerjék a zsűri és a nézők tetszését. A zenekar tagjai még Széles Tamás, Király Adrián és Clemente Gábor. Mondhatnám azt is, hogy ez egy színészzenekar, de ez így, ebben a formájában nem igaz, mert van itt két zenész is, egy gitáros, dalíró és a ritmusért felelős kiváló zenész, barát. Molnár György különféle formációkkal már nyolc-tíz alkalommal járt Zentán. Az idén Gábor Andor Pesti ember kenyere és Karinthy Frigyes Mariska és Károly bácsi című versét hozták el.


Skandalum

A zsűri tagja volt Verebes Ernő zeneszerző, költő, Török Máté verséneklő, a Misztrál együttes tagja, Oláh K. Tamás költő, teatrológus, dramaturg és

Radványi Balázs énekes-zenész, a Kaláka együttes tagja, aki értékelte az elhangzottakat.

— Kortárs és klasszikus költők verseivel, balladáival vallomást tenni, égető kérdésekre válaszolni nagyon komoly feladat. Az előadókra vár, hogy segítsék a produkciót dallammal, ritmussal, jó hangzással, mert nem mindegy, engedi-e a vers, hogy belássunk a dolgok mélyére, vagy csak addig enged, hogy a felszínen keresgéljünk. Igenis keressük saját hangunkat, legjobb előadói formánkat. Ez sokaknak már teljesen megvan, másoknak még dolgozniuk kell rajta. Nincs két egyforma verseny, nincs két egyforma közönség, de van egyfajta közös gondolkodás. Törekedjünk arra, hogy a találkozásunk megújulás legyen a zenei, művészi összetartozásban. A cél, hogy velünk együtt valósuljon meg valami, hogy azt érezzük, megtörtént bennünk a fesztivál — hangsúlyozta.


Rauscher Géza

Az első helyezést és a 60 000 dináros vásárlási utalványt az Azt még nem tudjuk nevű együttes érdemelte ki, második lett és 45 000 dináros utalványt kap az Én duó, a harmadik díjjal járó 35 000 dináros utalványt Pejin Lea vihette haza. Különdíjas lett a Skandalum (fellépési lehetőség 2022-ben a Cultivál fesztiválon), az Én (fellépési lehetőség a Misztrál Fesztiválon) és Deme Csaba (belépőjegy a Kaláka Fesztiválra).

Az Énekelt Versek XXV. Zentai Fesztiváljának gálaműsora Az ég zsoltára címmel a kétszeres Kossuth-díjas és Prima Primissima díjas Kaláka együttes koncertje volt, vendégelőadóként fellépett Palya Bea Prima díjas és kétszeres Artisjus-díjas énekes, dalszerző, előadóművész.


Radványi Balázs 

A rendezvényhez tartozott a szabadkai Juhász Zenekar Tudom én már… című legújabb gyermeklemezének az ünnepélyes bemutatója. A negyed évszázados jubileumra Baráth Hajnal Anna szerkesztésében, Radványi Balázs előszavával megjelent a „25 dalos év — 25 vers” című kiadvány.

Az esemény támogatója a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkársága, a Magyar Nemzeti Tanács és Zenta Község Önkormányzata.

A fesztivál tájolóprogramja június 15-e és 17-e között valósul meg Bácsfeketehegyen, Zentán, Csókán, Magyarkanizsán és Palicson. „Csak ülj a földre és beszélj az égre…” címmel verses-zenés irodalmi összeállítást mutat be Radnóti Miklós költeményeiből a zentai Pro Urbe díjas Mécsvirág együttes, valamint Tóth Péter Lóránt és Hajvert Ákos Radnóti-díjas versmondó.


A díjazottak: Molnár György, Pejin Lea, Sírkó Eszter, Nemcsók Nóra

Fényképezte: Szalai Attila

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..