home 2024. május 05., Györgyi napja
Online előfizetés
Érettségiző diákok figyelmébe!
Kónya-Kovács Otília
2011.03.23.
LXVI. évf. 12. szám

Nagybecskerek önkormányzata, a nagybecskereki oktatásügyi igazgatóság, a közép-bánáti körzeti hivatal, valamint a helybeli Inkubátorház és a HD Film magánvállalat vezetői március 11-én sajtótájékoztatón mutatták be azt a projektumot, amelynek keretében az általános iskolák végzős diákjai segítséget...

Nagybecskerek önkormányzata, a nagybecskereki oktatásügyi igazgatóság, a közép-bánáti körzeti hivatal, valamint a helybeli Inkubátorház és a HD Film magánvállalat vezetői március 11-én sajtótájékoztatón mutatták be azt a projektumot, amelynek keretében az általános iskolák végzős diákjai segítséget kapnak az érettségi vizsgára való felkészülésben.
A projektumnak köszönhetően a diákok az interneten élő adásban kísérhetik majd figyelemmel a feladatgyűjteményekben szereplő feladványok megoldását, illetve az interneten bármikor újranézhetnek majd egy-egy témát. A pedagógusok jóvoltából a programban ilyen módon megoldják majd a matematikai feladatgyűjtemény valamennyi példáját, továbbá a szerb, a magyar, a szlovák és a román nyelvből és irodalomból készült feladatokat is. A szülőknek is nagy segítséget jelent ez a lehetőség, hiszen nem kell különórára járatniuk gyermekeiket. A diákok az interneten (www.biz-zr.rs/matura2011) akár kérdéseket is feltehetnek a tanároknak a feladatokkal kapcsolatban.
Staniša Banjanin, a nagybecskereki oktatásügyi igazgatóság vezetője elmondta, hogy már a sajtótájékoztatót is élőben sugározták az interneten, az általános iskoláknak pedig már előre megküldték az aktuális linket, így - miként az később kiderült - ezt az adást mintegy százhúszan nézték meg. Az ötlet megvalósításával segíteni szeretnének az érettségi előtt álló tanulóknak, hogy megkönnyítsék számukra a felkészülést, nem utolsósorban pedig abban kívánnak nekik segítséget nyújtani, hogy ingyen hozzáférhessenek a feladatsorok magyarázatához.
Vladimir Šper, a HD Filmvállalat igazgatója elmondta, hogy ők már két éve azon fáradoznak, hogy minél színvonalasabbá tegyék az élő közvetítéseket, éppen ezért ezt a projektumot is nagyon lelkesen végzik, hiszen egyetlen pillanatra sem feledkezhetnek meg arról, hogy a jövő nemzedékét támogatják a továbbtanulásban. Az akciójuk külön fontossága: hogy a világon bárki megnézheti majd az élő adást, mi több, később is megtekinthetőek a felvételeket.
Bojan Ljutić, a nagybecskereki Inkubátorház igazgatója elmondta, nekik az a hivatásuk, hogy támogassák a vállalkozókat, és a jó ötletek megvalósításához segítséget nyújtsanak. Az érettségiző diákok iránti figyelem a szülőknek is nagy segítség, mivel a gyerekek, ha valamit nem értenek, akkor a megfelelő linkre kattintva újra és újra ''átvehetnek” egy-egy anyagot, nem kell különórákra járniuk. Persze, ezzel nem vonják kétségbe az iskolákban zajló oktatás jó minőségét. Éppen azért fordultak az oktatásügyi igazgatósághoz, hogy az interneten közzétett megoldások, magyarázatok hibátlanok legyenek. Ezeket az előadásokat valamiféle különóráknak tekinthetik a diákok, de emellett mindenképpen részt kell venniük az iskolai felkészítő órákon.
Tanja Dulović, a közép-bánáti körzet vezetője hozzáfűzte: egy ígéretes projektumot, lehetőséget ajánlanak fel a diákoknak, különösképpen azért, mert lényegében megszűnt a felvételi vizsga, és újra bevezették az érettségi vizsgát, és ez az újdonság erejével hatott a gyerekekre, akik eleinte minden újdonságot szorongással fogadnak. Éppen ezért a pályaválasztás mérföldkőnek számít az életükben, amikor ki kell választaniuk a hozzájuk legjobban illő középiskolát, amelybe be szeretnének iratkozni. Ezt a projektumot óriási lehetőségként kell felfogni, mert azok, akik a tanáraik segítségével szorgalmasan készülnek az érettségi vizsgára, ilyen módon is alkalmuk nyílik ellenőrizni a tudásukat.
Predrag Stankov a sajtótájékoztatón elmondta, alig néhány hete kezdődtek meg a projektum előkészületei, de máris szépen haladnak a dolgok, és hamarosan megkezdődnek a konkrét előadások is. Ebben az akcióban partnerként, támogatóként vesz részt az önkormányzat, mivel az idén jóval több pénzt szándékozik befektetni az oktatásba.
A sajtótájékoztató után az egyik előadó, Kovács Jolánka, a muzslyai Szervó Mihály Általános Iskola magyar szakos tanárnője, könyvtárosa elmondta, nagyon jó ötletnek tartja a diákok érettségire való felkészítésének ezt a kisegítő módozatát, de szerinte az internetes előadássorozat nem helyettesíti az iskolai felkészülést. Véleménye szerint csak növeli a diákoknak az érettségi vizsgán való sikeres szereplése esélyét.
A magyar nyelv feladatgyűjteményének feldolgozását Kovács JolánkA Đurić Erzsébet és Lázár Győrfi Irénke végzi. A háromszázötven feladat magyarázatát tizenhat előadásra bontva adják elő, tehát alkalmanként mintegy húsz-huszonkét feladatot nézhetnek végig a diákok.
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..