home 2024. május 04., Mónika napja
Online előfizetés
Érdekvédelmi terület
Brasnyó Zoltán
2024.04.04.
LXXIX.. évf. 14. szám
Érdekvédelmi terület

1944, Auschwitz. Rudolf Höss (Christian Friedel) feleségével (Sandra Hüller) és gyermekeikkel idilli környezetben, személyzettel és hatalmas kerttel körülvéve éldegél, a világ leghírhedtebb koncentrációs táborának közvetlen szomszédságában. Höss a táborvezető, aki maga a megtestesült német precizitás, szakmai újításaival mindenkit, még magát a Führert is lenyűgözi. Sebészi pontossággal szervezi meg a halálgyár működését, mintha nem is intézményesített tömeggyilkosságot vezényelne le, hanem, mondjuk, cipőfelsőrészeket készítene nagyüzemi mennyiségben.

Höss egyúttal szerető családapa is. Gyermekeivel sokat van együtt, horgászni viszi a családot a közeli folyón, ami kis híján kellemetlen magyarázkodásba csap át, mivel Höss emberi állkapcsot talál, ráadásul folyton tele van a víz hamuval.


Képek forrása: imdb.com

Mennyire volt gonosz Rudolf Höss, a náci? Egyáltalán megvizsgálta-e valaha a saját lelkiismeretét? Ezek azok a kérdések, amelyekre Jonathan Glazer Érdekvédelmi területe nem ad választ, de nem is szeretne. Nem próbálja a rémtetteket a bűnösök fejére olvasni, sokkal inkább azzal taglózza le a nézőt, hogy bemutatja, mennyire triviális tud lenni a halál, ha mögötte ott van egy felsőbb cél iránti rendületlen hit, bármennyire romlott és gonosz is legyen. Az Érdekvédelmi terület valójában nem szól semmiről. Konfliktusai nem komplexebbek egy jobban sikerült Szomszédok-résznél, egyetlen embert sem látunk meghalni, sőt látványában sem erőszakos a film. Ennek ellenére kevés ijesztőbb vagy letaglózóbb alkotást láttam ennél. Johnathan Glazer mert újat mutatni a holokausztfilmek zsánerében: az áldozatok helyett az elkövetőket veszi górcső alá, az ő perspektívájukból láttatja a történetet. Egy kicsit unják már az egészet, de a házuk szép, a gyerekeik nyugodt környezetben élnek (még ha a kémények éjszakai füstje és lángjai skarlátvörösre festik is az eget), ráadásul Höss és családja megbecsült tagjai a birodalomnak, mivel szó szerint a semmiből jöttek. Nem rossz élet ez, a feleség, Hedwig időnként kap egy-egy új bundát, mely korábban valaki másé volt — elnevetgélnek azon, hogy az áru „Kanadából jött”, ami nem az országra, hanem a zsidóktól elkobzott tárgyak raktárára utal Auschwitzban, ezt a nevet adták neki ugyanis —, sőt még egy-egy affér is belefér a jólétbe. Ezért is taglózza le őket a hír, hogy Hösst áthelyeznék magasabb pozícióba, ami újabb költözéssel járna — ő lenne ugyanis a többi tábor felügyelője és a vezetők közötti kapcsolattartó is. Hedwig dühöng, nem akar elmenni — ezzel talán egyedül ő volt így a világon —, Höss pedig tétován igyekszik vezérei és a felesége kedvére is tenni. Hétköznapi harcok egy kicsit sem hétköznapi környezetben.

A háttérben sikolyok, a szenvedés, a halál hangjai. A már jól ismert német vezényszavak, puskalövések és ütlegelések zajai. A Höss család birtokán pedig ott a vérfagyasztó közöny, melyet még ennyi évtized távlatából sem tudunk felfogni vagy megérteni. Groteszk, de meggyőződésem szerint teljesen valóságos kép a holokauszt időszakából. Glazer olyan, vizuálisan is rendkívül izgalmas filmet készített, amelyben például a vidáman ugrándozó gyerekek vagy a már-már fütyörészve kertészkedő család hátterében az éppen Auschwitzba érkező marhavagonok futnak be, a mozdony kéményéből sűrű füstöt okádva az ég felé. Színfalak mögött és előtt, a fájdalmon innen és túl. Az Érdekvédelmi terület egy sokszor újrázott téma eredeti megközelítése, mely nem relativizálja a bűnöket, sokkal inkább azzal mond ítéletet az elkövetők felett, hogy hétköznapi valóságukat tárja elénk. A film számos európai díja mellett két Oscar-díjat is kapott az idén. Az Érdekvédelmi terület lett a legjobb nemzetközi film, illetve a legjobb hangvágásért járó aranyszobrot is megkapták az alkotók.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..