home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Érdekességek a tudomány világából
T. L.
2013.06.20.
LXVIII. évf. 25. szám
Érdekességek a tudomány világából

Digitalizált Kelet-Európa — Világító aszfalt Hollandiában — A bionikus szem — 20 éves a PDF — Táblagépet minden diáknak!

Digitalizált Kelet-Európa

Új európai projektum kezdődött Varsóban Europeana 1989 elnevezéssel. Az Europeana, azaz az Európai Digitális Könyvtár keretében az európai lakosok digitális platformon oszthatják meg egymással a vasfüggöny leomlásának idejéből származó személyes történeteiket, fényképeiket, videóikat és hangfelvételeiket. A kezdeményezés az Európa képét jelentősen megváltoztató forradalmi esemény jövőre esedékes 25. évfordulójának állít emléket. Az érdeklődők az interneten keresztül is feltölthetik emlékeiket. Ehhez regisztrálniuk kell az europeana1989.eu internetes oldalon. A felöltött kép- és hanganyagok, valamint történetek szabadon hozzáférhetőek ugyanezen a weboldalon.

Világító aszfalt Hollandiában

Hamarosan egyedülálló kísérletbe kezdenek Hollandiában. Egy autópálya-szakaszra olyan aszfaltborítást helyeznek, amely a sötétben világítva figyelmeztet a csúszós útviszonyokra. A Smart Highway-nek elnevezett autópálya-szakasz sötétben halványan világítani kezd, amint a hőmérséklet nulla Celsius-fokra vagy az alá csökken, és ábrák megjelenítésével a csúszós útviszonyokra figyelmezteti a sofőrt. Daan Roosegaarde, a világító úttest tervezője első lépésben néhány száz méteres szakasz megvilágítását tervezi. Ha sikerrel jár az autópálya próbaverziója, a következő öt évben várhatóan jóval hosszabb szakaszokon is alkalmazni fogják.

A bionikus szem

Ausztrál tudósok olyan szemet fejlesztettek ki, amely vezeték nélküli kapcsolattal rendelkező, emberi agykéregbe ültetett implantátum segítségével teremtheti meg annak lehetőségét, hogy a vakok láthassák a fényt és a körvonalakat. A bionikus szem működésének elve, hogy kikerüli a károsodott látószervet, ezáltal a vizuális információt egyenesen az agyba juttatja. Mark Armstrong, a melbourne-i Monash Egyetem kutatója, a bionikus szemet tervező csoport vezetője elmondta: a találmány, melynek klinikai tesztjei a jövő évben kezdődnek, azoknak adhat vissza valamennyit a látásból, akik teljesen elveszítették.

20 éves a PDF

Valószínűleg minden számítógép-felhasználó igénybe vette már a Portable Document Format nevű olvasóprogramot. A PDF június 15-én ünnepelte huszadik születésnapját. Aranykorszaka akkor kezdődött el, amikor az Adobe 1994-ben úgy döntött, hogy a PDF-olvasót ingyenessé teszi, ezzel pedig megteremtette annak feltételét, hogy az új formátum számítógépek és mobil eszközök millióin használható legyen. Az olvasóprogram 1995 óta létezik böngésző kiegészítőként is, így a PDF-fájlok az internet világában is rendkívül gyorsan elterjedtek. „A papírmentes iroda álma sajnos még mindig nem valósult meg” — állapította meg az évforduló kapcsán Ulrich Isermeyer, az Adobe menedzsere.

Táblagépet minden diáknak!

A német kormány, azon belül is az Angela Merkel kancellár által vezetett Kereszténydemokrata Unió azt szeretné, hogy ha minden németországi iskolát korszerű eszközökkel, technológiákkal és internet-hozzáféréssel látnának el. A Schule 2.0 néven futó tervezet szerint az információtechnológiák területén megvalósuló gyors fejlődésnek köszönhetően minden iskolában elérhetővé kell tenni a digitális technikát, azaz minden diáknak táblagépet kell kapnia.
 

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..