home 2024. április 20., Tivadar napja
Online előfizetés
Érdekességek a nagyvilágból
Talpai Lóránt
2014.11.26.
LXIX. évf. 48. szám
Érdekességek a nagyvilágból

Jönnek a személyi helikopterek — Repülő autó Szlovákiából — Lézeres drónelhárító rendszer — A Philips intelligenstermék-programja

Jönnek a személyi helikopterek

Két éven belül egy tizennyolc rotoros, elektromos meghajtású helikopter segítheti a tehetős ingázók mindennapjait. Fejlesztői bő tíz éven belül ennek a közlekedési módnak az elterjedését vizionálják. „Ezeket a járműveket eleinte inkább szórakozásra, valamint a taxivállalatokban használják majd. Idővel azonban a fő alkalmazási terület eltolódik az ingázók felé, akik nem akarnak mindennap a dugókban üldögélni” — mondta Heinrich Bülthoff, a tübingeni Max Planck Biológiai Kibernetikai Intézet kutatója, aki szerint a megoldás nem lesz olcsó, 2020 közepére azonban elterjedtté teszi az ilyen jellegű repülést. A személyi helikoptereket, avagy Volocoptereket 2016-tól vásárolhatják meg az érdeklődők 250 000 eurós áron.

Repülő autó Szlovákiából

Két éven belül elkezdhetik gyártani a szlovák repülő autót. A mindössze 450 kilogrammos, szénszálas karosszériaelemek felhasználásával acélvázra épített gép hat méter hosszú, szélessége nyílt szárnyakkal nyolc, összezárt szárnyakkal két és egynegyed méter. Közúton legfeljebb 160, a levegőben pedig mintegy 200 km/h-ás sebességgel képes haladni. A Stefan Klein tervezőmérnök által megálmodott, kétszemélyes, közúti közlekedésre is alkalmas ultrakönnyű repülő autó előző modelljét az AeroMobil 2.5-öt tavaly Montrealban mutatták be. Az aktuális darab, a napokban bemutatott AeroMobil 3.0 az elődjéhez képest rengeteg újításon, tökéletesítésen esett át, és sikeresen teljesítette a repülőteszteket is. Az AeroMobil közúton gurulva egy tankolással csaknem kilencszáz kilométer megtételére képes, és elsődlegesen az észak-amerikai piacon kerülhet majd forgalomba.

Lézeres drónelhárító rendszer

Alacsonyan repülő drónok ellen bevethető lézeres védelmi rendszert teszteltek Kínában — sikeresen. A vadonatúj műszaki berendezések segítségével a légelhárítók két kilométeres körzetben, a drón felfedezésétől számítva öt másodpercen belül képesek megsemmisíteni a pilóta nélküli gépet. A próbák során százszázalékos találati pontossággal több mint harminc drónt hatástalanítottak a levegőben. Az egyik fejlesztő, a mérnöki akadémia közleménye szerint sebességét, pontosságát és alacsony zajkibocsátását tekintve olyan rendszerről van szó, amely kisméretű és pilóta nélküli, 500 méter magasságon belül, legfeljebb 50 méter másodpercenkénti sebességgel repülő drónok közömbösítésére alkalmas.

A Philips intelligenstermék-programja

A holland világcég, más vállalatoktól eltérően, nem intelligens eszközöket fejleszt, hanem a meglévő készülékeket szeretné módosítani. A gyártó a berlini Nemzetközi Híradástechnikai Kiállításon mutatta be azt a kávéfőzőt, amelyet Bluetooth-kapcsolaton keresztül össze lehetett kötni egy iPad készülékkel. Ez a megoldás szimbolizálta az újjászületett társaságot, mely nem a könnyen pótolható tömegtermékekre összpontosít. Frans van Houten 2011 óta vezeti az óriáscéget, és szeretné radikálisan átszervezni. Ezzel kapcsolatban azonban teljesen más stratégiát követ, mint a vetélytársai — például a General Electric és a Siemens —, melyek kivonultak a fogyasztói üzletágakból. Bernd Laudahn, a Philips fogyasztói életstílusért felelős régiós vezetője kijelentette: hisz benne, hogy a mindennapi termékeket vonzó árucikkekké lehet alakítani az intelligens technológiák segítségével.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..