home 2024. április 20., Tivadar napja
Online előfizetés
Érdekességek a nagyvilágból
Összeállította: Talpai Lóránt
2014.07.30.
LXIX. évf. 31. szám
Érdekességek a nagyvilágból

A hamelni patkányfogó legendája — Város az Adria mélyén — Napenergiával működő űrjárművek — Fogfúrás ultramodern módon

A hamelni patkányfogó legendája

Megfejtették a hamelni patkányfogó legendájának rejtélyét. A történet szerint 1284-ben a patkányoktól hemzsegő Hameln szász városkába egy köpönyeges férfi érkezett, és pénzért elvállalta, hogy megszabadítja a települést a rágcsálóktól. Bár bűvös sípjával egy közeli folyóba csalogatta az állatokat, a kialkudott bért nem fizették ki neki. Az idegen ezért később vadász képében visszatért, és bűvös sípjával százharminc gyereket csalt el magával. Soha nem tértek vissza. Wolfgang Wann német történész legújabb kutatásában azt állítja, hogy a morvaországi Vyskov környékére a XIII. században szászokat telepítettek be, mégpedig Bruno, a korabeli olmützi püspök rendeletére. A rejtélyes furulyás pedig a valóságban egy olyan személy volt, aki a püspök megbízásából telepeseket toborzott.

Város az Adria mélyén

Helyi búvárok háromezer éves régészeti lelőhelyre bukkantak az Adriai-tengerben, Zadar térségben, mindössze ötven méterre a parttól. Az ókori lelőhely másfél hektárnyi területen fekszik, Galešnjak szigetének, ismertebb nevén a „szerelmesek szigetének” közvetlen közelében, a Pašmani-csatornában. A búvárok olyan műholdképek és légi felvételek alapján kezdték el kutatni a térséget, amelyeken tisztán látszott, hogy emberi kéz alkotta, szabályos formációk vannak a víz alatt. A merülések során nagy mennyiségű fa- és kerámiamaradványokra bukkantak.

Napenergiával működő űrjárművek

A napelemes űreszközök forradalmasíthatják az űrkutatás világát, mivel megvan bennük a lehetőség ahhoz, hogy magukkal vitt üzemanyag nélkül jussanak el más csillagokhoz és galaxisokhoz. Hamarosan, pontosabban 2016-ban egy kizárólag napenergiával működő űrjárművet indít útnak a kaliforniai székhelyű The Planetary Society. A LightSail nevű objektumot a SpaceX amerikai űrkutatási vállalat Falcon Heavy rakétája fogja Föld körüli pályára állítani. A LightSail kezdetben egy másik, Prox-1 nevű űreszközön fog utazni, amely idővel kilövelli a „napvitorlást”, hogy aztán a nyomába szegődve képeket készítsen róla. A napvitorlás néhány héttel Föld körüli pályára állása után kinyitja harminckét négyzetméteres „szárnyait”, ezáltal pedig a Földről is láthatóvá válik.

Fogfúrás ultramodern módon

Új, injekció és fúrás nélküli öngyógyító módszert találtak fel londoni fogorvosok a fogszuvasodás kezelésére. Az angol rövidítéssel EAER (árammal gyorsított és fokozott ásványpótlás) néven ismert új eljárást három év múlva már a fogorvosi rendelőkben is alkalmazhatják. A londoni King’s College kutatói által kidolgozott módszer lényege, hogy tömés helyett a fogak regenerálódását segíti elő. A fogszuvasodást jelenleg fúrással és az üreg amalgámmal vagy műgyantával való tömésével kezelik. Az EAER-rel felgyorsítják a sérült fog kalcium- és foszfátfelvételét. Az eljárás során kijavítják a megsérült fogzománcot, majd az ásványokat gyengeáram segítségével a sérült helyre irányítják. „A mi módszerünk nemcsak kíméletesebb a pácienshez, és előnyösebb a fogának, de várakozásaink szerint legalább annyira költséghatékony is lesz. A szuvasodás elleni küzdelmen kívül a fogak fehérítésére is alkalmas” — jelentette ki Nigel Pitts professzor, a londoni King’s College fogászati karának tanára.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..