home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Épül, szépül Törökbecse
Zséli Ágnes
2020.06.18.
LXXV. évf. 25. szám
Épül, szépül Törökbecse

Törökbecse községben az elmúlt években több jelentős beruházás valósult meg a falubeliek boldogabb jövője érdekében. A közművesítési újítások mellett az önkormányzat a közintézményekre, a kulturális, történelmi örökségre, a természeti kincsekre és az iskolákra is gondot visel.

A fejlesztések Törökbecse Önkormányzata, az illetékes köztársasági minisztériumok, valamint a tartományi titkárságok anyagi támogatásának köszönhetőek. A legnagyobb újítások azonban mindenképp a Magyarországgal közösen kidolgozott, határon átívelő IPA-projektumokhoz kötődnek. A beruházások több területet is érintettek, mind kommunális, mind kulturális, oktatási és sporttevékenységeket.

2019-ben a bánáti falu korszerű, négysávos tekepályával gazdagodott. A 15 millió dináros beruházáshoz szükséges összegről a Tartományi Ifjúsági és Sporttitkárság az önkormányzattal közösen gondoskodott. Mindemellett köztársasági és tartományi támogatásoknak köszönhetően a községben több utca is új aszfaltburkolattal, városi vízvezeték- és szennyvízhálózattal gazdagodott. Ez utóbbi hiánya okozta a legnagyobb gondot a falubelieknek, mivel a települést a Tisza, valamint a Duna—Tisza—Duna-csatorna övezi, így a belvíz gyakori probléma. A szennyvízelvezető csatornahálózat kiépítését jelenleg a Zmaj Jova utca 350 méteres szakaszán végzik, ehhez a szükséges 3 900 000 dinárt az önkormányzat teremti elő. Az itt élők üdvözlik az akciót, hiszen több évtizede vártak a hálózatra.


Községi művelődési ház (A szerző felvételei)

— Rendkívül örülünk — jegyezte meg Becsei Brigitta, aki családjával éppen ebben az utcában lakik. — A szenny- és az esővíz elvezetése az utcánkban több évtizedes gond, különösen a nyári hónapokban, amikor a nagyobb esőzések alkalmával az árkok megtelnek. Az itt élők többsége csatlakozik majd a hálózatra, hiszen ez megkönnyíti a mindennapjainkat. 

Az 1976-ban épült, impozáns kultúrotthon a bánsági település egyik jelképes intézménye, mely számos művelődési és más rendezvény helyszíne. Az elmúlt öt évben több felújítást végeztek az ingatlanon. Tavaly a községi Művelődési Ház külső vakolata új festést és látványos díszkivilágítást kapott, ezenkívül új multifunkcionális teremmel is gazdagodott, mely a tanácskozások helyszíne mellett állandó kiállítási jelleggel a 7000 éves borjasi neolitikumi település régészeti tárlatának is otthona. A tavasszal új arculatot kapott az objektum közvetlen közelében levő, negyvenöt éves szabadtéri színpad is, mely a bánáti falu egyik legjellegzetesebb létesítménye. Gyönyörű környezetben, közvetlenül a Tisza mellett számos rendezvényt tartanak itt. A beruházás összköltsége 1 700 000 dinár volt, melyet a községi költségvetésből fedeztek.


A szennyvízcsatorna munkálatai

— A törökbecseiek szemében ez egy igen jelentős létesítmény, hiszen számos nyári rendezvény, koncert helyszíne — jegyezte meg Link Mayer Krisztina helyi lakos. — Kicserélték a megrepedezett, felvált betonülőkéket, helyrehozták a repedéseket. Ezek a munkálatok a magyar közösséget is érintik, hiszen ez lesz a helyszíne a jövő évre halasztott Gyöngyösbokrétának és Durindónak. A szép látvány mellett a nyár folyamán egyre több helyi polgárnak és idelátogatónak lesz itt része gazdag kulturális élményben.

Az 1992-ben alapított Jókai Mór Magyar Művelődési Egyesület székháza is új arculatot kapott. Az épületet a ’70-es években a helyiek és a vállalkozók húzták fel önkéntes munkával, és azóta is nap mint nap benépesül. A tánccsoportokon kívül az idősebbek az egyesület keretében működő Bokréta kézimunkacsoportban ápolják a magyar közösség népi hagyományait. A székház otthont nyújt a helyi Teleház Polgárok Egyesületének, valamint a Rákóczi Szövetség helyi szervezetének. Tavaly az egyesületnek, Törökbecse Helyi Közösségének, valamint a helyi önkéntes vállalkozóknak köszönhetően a régi faablakok helyére új PVC-nyílászárók kerültek, emellett pedig két helyiség és a külső vakolat is új festést kapott, mindez a Bethlen Gábor Alap, valamint a helyi Teleház Polgárok Egyesületének jóvoltából valósult meg. Babó Julianna, az egyesület elnöke elmondta, a tavalyi beruházások igazán fontosak voltak, hiszen a szebb, tisztább környezet minőségibb munkát tesz lehetővé a mintegy 200 aktív tagot számláló csoportoknak. Az egyesület égisze alatt több korosztályt felölelő ének- és tánccsoport működik, az utóbbi szakosztályban mintegy 80-an ropják a hagyományos magyar népi táncot.


Nyári színpad

Az elmúlt években kiemelkedő hangsúlyt helyeztek a településtől 6 km-re található, a ramsari listán is szereplő Sóskopó Természeti Rezervátumra. Az 1000 hektárt felölelő terület az észak—déli migrációs útvonal mentén a madarak jelentős pihenő- és táplálkozóhelye. A hidegebb időszakban a Sóskopó a darvak vonulásának is a fő útvonalába esik. Ezt a természeti jelenséget kísérhetik ősszel a természetkedvelők a már hagyománnyá vált Darvak Fesztiválján. A kétéves futamidejű, határon átnyúló IPA-projektum főbb céljai közé a turisztikai infrastruktúra fejlesztése tartozott. A természeti és kulturális örökség helyreállítása a jövőbeli fejlődés érdekében című IPA-projektum összértéke 490 000 euró, melyből Törökbecsének 232 000 eurót hagytak jóvá. A pályázatnak köszönhetően Basahíd és Karlova területén a Sóskopóhoz bekötőutak is épültek. A másik sikeres IPA-projektumot a vízgazdálkodásra vonatkozóan Törökbecse Önkormányzata a magyarországi Bajával közösen dolgozta ki. Ennek köszönhetően megerősítették az úgynevezett nyúlgátat, avagy nyári gátat. Ennek karbantartása a jövőben a helyi Komunalac közvállalat feladata lesz, a sikeresebb munkavégzéshez egy nagyobb kapacitású kotrógépet is sikerült vásárolni. Mindemellett egy okosjelzőrendszert is létrehoztak, mely lehetővé teszi a talajvíz szintjének pontos kísérését, előrelátva így a vízszint emelkedésének alakulását.


Általános iskola

Törökbecse Önkormányzata az oktatás terén is több fejlesztést könyvelhet el. A 280 diákot számláló középiskola objektumán 66 régi fémablak helyett új PVC-nyílászárókat építettek be, emellett pedig 7 ajtót is kicseréltek. A helyi Miloje Čiplić Általános Iskola udvar felőli fala, valamint a száztíz éves, kis tornaterem külső vakolata is új festést kapott. A tartományi oktatási titkársággal együtt az önkormányzat didaktikai eszközökkel, okostáblákkal, laptopokkal szereltette fel a tanintézményeket, illetve a pedagógusoknak is több továbbképzést szervezett. A bánáti községben kiemelkedő szerep jut a Magyar Nemzeti Tanács 2011-ben kezdeményezett iskolabusz-programjának, melynek keretében az utaztatási költségek fedezéséből az önkormányzat is bőven kiveszi részét. Ily módon a törökbecsei általános iskolában a beodrai magyar felsősök anyanyelvükön tanulhatnak tovább.

A tervek között a családi vállalkozások további támogatása is szerepel, mely a fiatalok itt maradását, boldogulását segíti elő.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..