home 2024. április 27., Zita napja
Online előfizetés
Épül a regionális hulladéklerakó telep
(re)
2015.12.06.
LXX. évf. 48. szám
Épül a regionális hulladéklerakó telep

2017 elejére elkészül és megkezdi működését az Orom és Békova között található regionális hulladéklerakó telep.

A hulladékgazdálkodás, -szelektálás és -újrahasznosítás egyre nehezebben követhető kihívásaival kíván szembenézni a szabadkai Regionális Hulladéktároló Kft., mely 2008-ban alakult meg. Feladata egy olyan, hét önkormányzat területét lefedő hulladéktározó, -szelektáló és -feldolgozó telep létrehozása volt, amely hosszú időre megoldaná a térség hulladéktárolási gondjait.


Kikity Andrea

— Az idén végre elkezdődhetett a tényleges munka a telep kiépítésén — tudtuk meg Kikity Andrea igazgatónőtől. — Meglehetősen sok időt vett igénybe a megfelelő helyszín megtalálása, a tervdokumentáció elkészítése és az egyéb szükséges engedélyek beszerzése, illetve a pályázati folyamat is igen hosszúra nyúlt. Az idén júliusban azonban megkezdődtek a földmunkálatok, a belső úthálózat és az ideiglenes objektumok, valamint maga a hulladéktározó kiásási munkálatai.

Az Európai Unió 20 millió euróval, a köztársasági kormány környezetvédelmi és mezőgazdasági minisztériuma pedig 3,2 millió euróval támogatja a beruházást. A hét önkormányzat — Szabadka, Zenta, Kishegyes, Magyarkanizsa, Topolya, Törökkanizsa és Csóka — bő egymillió euróval járul hozzá a telep kiépítéséhez.

A hulladéklerakó telep látványterve

— A hulladék tárolása szinte mindenütt nagy gondot okoz, a projektumban részt vevő hét önkormányzatban is. Éppen ezért egy ilyen jellegű és horderejű beruházást csakis közös erővel tudunk megvalósítani annak érdekében, hogy a városok területéről kikerüljenek a szeméttelepek. A hulladék, a háztartási szemét telepre való szállításával minden önkormányzat a saját közvállalatát bízza meg — azzal, hogy a távolabbi önkormányzatok a hulladékot a Magyarkanizsán, Topolyán és Zentán kiépülő úgynevezett átrakóállomásokig juttatják el, ahonnan a helyi közvállalat szállítja tovább a telephelyre.

Az igazgatónő elmondta továbbá, hogy minden érintett önkormányzat területén készülnek már az úgynevezett hulladékudvarok is. A polgárok ide a háztartási szeméten kívül a veszélyes hulladékot és az építkezési törmeléket is elhozhatják majd — egyszóval minden nagyobb méretű tárgyat, mely hulladéknak számít.

— Az a tervünk, hogy a regionális telep és a hulladékudvarok egyidejűleg fognak épülni, és hogy a munka 2017 elejéig be is fejeződik — mondta Kikity Andrea.

A Békova és Orom között található telep 46 hektárnyi területéből mintegy 6 hektárt foglal majd el az úgynevezett lerakótest, mely 10-12 évig tudja fogadni a hulladékot. Emellett kiépül egy komposztálóüzem, melyben a szerves hulladékot dolgozzák fel, valamint egy hulladékot kiválogató és újrahasznosító részleg is. Természetesen számos kísérő objektum is helyet kap, ilyen például a szervizépület, az irodák, a laboratórium stb.


Folyamatban vannak a telep kiépítési munkálatai

— A regionális hulladékgazdálkodási rendszer, vagyis a most épülő telep választ kíván adni az egyre növekvő hulladékmennyiség okozta kihívásokra, illetve figyelmeztetni szeretne a nemzeti és az európai szabványokkal való összehangoltság fontosságára. Ez lesz az első olyan átfogó hulladékgazdálkodási rendszer Szerbiában, amely a kommunális hulladéklerakás tartós megoldását kínálja az Európai Unió irányelvei szerint, és amely a Szerbia Köztársaság 2010 és 2019 közötti időszakra vonatkozó hulladékgazdálkodási stratégiájával összhangban készült. E munka operatív részét látja majd el a Regionális Hulladéktároló Kft.

Arra a kérdésre, hogy mi lesz az önkormányzatok területén jelenleg működő szeméttelepekkel, az igazgatónő a következőt válaszolta:

— Be lesznek zárva, azaz megszüntetik őket. Az ott felhalmozott hulladék eltüntetésének és a talaj szanálásának természetesen számos módja van, de ezek mind rengeteg pénzbe kerülnek, melyet az önkormányzatok nem tudnak előteremteni. Mi azonban már ezen is gondolkodunk, igyekszünk részt venni EU-s pályázatokon, hogy anyagi támogatást szerezhessünk a jelenlegi szeméttelepek felszámolásához.

A regionális hulladéklerakó telep kiépítésével egy háromtagú konzorciumot bíztak meg: az olaszországi IBI Kft.-t, a šabaci SET és az újvidéki INSTEL Inženjering céget.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..