home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Építsük be a teraszunkat!
Gyulai Özvegy Andrea lakberendező
2019.09.11.
LXXIV. évf. 36. szám
Építsük be a teraszunkat!

A teraszunk beépítése több előnnyel jár. Az egyik legfontosabb, hogy egy újabb hasznos térrel bővül a lakásunk, hiszen akár télikertté is varázsolhatjuk — tele virágokkal, növényekkel, melyek révén közelebb kerülünk a természethez.

Így ez a helyiség otthonunk egyik legfontosabb pihenőhelyévé válhat, mely baráti összejövetelekre is alkalmas, és melyet még a hűvösebb időszakokban is használhatunk.

Egészségünk szempontjából is kiváló döntés létrehozni egy télikertet, hiszen az életünk nagy részét zárt helyiségekben töltjük, és a lakás mikroklímája folyamatosan hatással van a légzőszerveinkre, immunrendszerünkre, vérkeringésünkre, sőt, alvásunk minőségére is. Az akár egzotikus növényekkel teli terasz valóságos édenné változhat a téli időszakra, s míg régen többnyire a nemesség élvezhette, napjainkban szinte bárki.

Azon is elgondolkodhatunk, hogy ha szélfogónk van a bejárat előtt, akár az is igazi télikertté válhat, de az erkélyünk beépítését is megtervezhetjük — akár egy nagyon modern toló-bukó erkély- vagy harmonikaajtóval. A végeredményről — vagyis arról, hogy a kertet beköltöztetjük a házunkba, és a szoba- vagy kerti növényeinket itt teleltetjük — tudományosan is bebizonyították, hogy javítja a közérzetünket, ezáltal jelentősen kihat a szellemi és fizikai aktivitásunkra.


ELŐNYEI

Íme néhány ok, mely a terasz beépítése mellett szól:

— véd a csapadék ellen;
— ha üveggel zárjuk be, akkor világos marad;
— ha megfelelő nyílászáróval építjük be, akkor nyáron könnyedén szabaddá tudjuk tenni;
— a nyári időszakban is használhatjuk, megfelelő árnyékolás esetén;
— a lakóházunk stílusához igazíthatjuk;
— a pluszhelyiség által javul az életminőségünk;
— védelmet nyújt az esővel, a széllel vagy a hűvös idővel szemben.

 

 

FŰTÉSI LEHETŐSÉGEK

Természetesen a lezárt teraszon is megoldható a fűtés. Leginkább a hőáramlással működő, konvenciós fűtési mód ajánlott. A levegő mozgatása azért szükséges, mert az azonos hőfokon mozgó levegő nagyobb mennyiségű nedvességet tart magában, ezáltal megakadályozva a pára lecsapódását az üvegfelületekre. Kellemes hőérzet érhető el hősugárzóval is, és kedvelt fűtési megoldás a légforgatós szegélyfűtés, mellyel az üvegfelületekből kiáramló hidegérzetet és páralecsapódást is meg tudjuk akadályozni.

Ezt a hatást kisebb radiátorokkal is elérhetjük, melyeket a falak mentén szerelünk fel — ha parapetfalunk van, az még jobban növeli a hőérzetünket.

Jótanács: a fűtés megtervezését mindenképp szakemberre bízzuk.

 

 

ANYAGVÁLASZTÁS

Sok szempontot kell figyelembe venni a beépítés során. Például ha színes profilt használunk tetőnek, akkor alumíniumból kell lennie a terasznak. Fontos a tető anyaga is, mely lehet üveg (noha ez nyáron, a forró melegben igencsak növeli a hőmérsékletet) vagy polikarbonát. Ha mobil teraszt építünk, akkor azt nem tudjuk tökéletesen hőszigeteltté tenni.

A tető esetében egyébként nemcsak az anyag, hanem a forma is fontos, és több megoldás (nyeregtetős, fél nyeregtetős és egyéb) közül választhatunk.

A télikertet, vagyis a beépítéssel nyert plusz hasznos területet a hűvösebb időszakban fogjuk igazán értékelni, és a lakásunk stílusához illően kialakítva, ülőgarnitúrával bebútorozva akár a nappalinkat is helyettesítheti. Ha tehetjük, éljünk a lehetőséggel!


Még több kép!▼

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..