home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Építkezési, lakberendezési bakik
Gyulai Özvegy Andrea lakberendező
2022.07.13.
LXXVII. évf. 27. szám
Építkezési, lakberendezési bakik

Az alábbiakban a lakberendezés szemszögéből tekintünk a bakik témájára, mert lépten–nyomon gondokba ütközhetünk, miközben az lenne a fontos, hogy a végeredmény jó legyen.

Szerencsés, ha idejekorán észleljük a hibákat, hogy ezeket könnyedén megoldhassuk. A lakberendezés a köztudatban úgy él, hogy arra a későbbiekben van szükség, ráérünk vele, ez azonban helytelen gondolat, hiszen már a funkcióknál és a jól szervezett alaprajznál kell hogy kezdődjön. A ráérünk arra még magatartás hatalmas hiba, mert így csak később derül ki, ha valami nincs rendben, akkor pedig már nincs lehetőség a javításra, vagy csak rontás–bontás árán. Minden mindennel összekapcsolódik, és sok esetben a jó végeredmény akkor születik meg, ha visszafelé gondolkodunk ahhoz képest, hogy mit szeretnénk elérni.

Munkámból adódóan rengeteg alaprajz fordul meg a kezeim között, ezáltal láthatóvá válik, melyek a leggyakrabban ismétlődő hibák. És sok esetben utólag jönnek rá az emberek, hogy mit kellene másként csinálni, de javítani akkor már nem lehet. Ha egy kicsivel több energiát fordítunk a részletekre, akkor ezek a hibák idejében észlelhetőek és javíthatóak.

 

ABLAKOK

Az ablakok több szemszögből is problémásak. Persze nyilvánvaló, hogy a nagy üvegfelületek remekül mutatnak, sok fény áramlik be rajtuk, a gyönyörű kilátás sem mellékes, de mindez nem mehet az otthonunk funkcionalitásának kárára. Ha a nyílászárók túl nagyok, túl sok van belőlük, esetleg túl alacsony a parapet, akkor nem tudjuk jól berendezni a lakásunkat.

 

ÁRNYÉKOLÁS

Ne feledjük, hogy a nagy nyílászárókat árnyékolóval is fel kell szerelni. Ehhez viszont szintén ki kell nyitnunk a pénztárcánkat. Ekkor szokott megtörténni, hogy az árnyékolók vagy nem lesznek esztétikusak, vagy nem töltik be tökéletesen az árnyékolás funkcióját.

 

KONYHAABLAK

A konyha ablaka egy rendkívül különleges eset. Mostanság az a divat, hogy oda is nagy nyílászárót szeretnénk, és csak a konyhaszekrény rendelésénél derül ki, hogy nem lehet jól berendezni helyiséget a sok ablak miatt, és így nem kapunk egy ergonómiailag funkcionális helyet. A konyha a leginkább érzékeny ilyen téren, így már a falak, ablakok tervezésénél, az áram és a vízvezeték bevezetése előtt fontos, hogy megszülessen a konyhaterv is. Lehet, hogy a tökéletes konyha úgy fog elkészülni, hogy az ablak 20 cm-rel arrébb van, mint ahogy eredetileg gondoltuk. Mindemellett persze fontos, hogy a ház homlokzata is egységben legyen, de a külső nem mehet a belső rovására, hiszen fontosabbak a belső funkciók, vagyis ez kéz a kézben jár.

 

BERENDEZÉS

Azt is tudnunk kell, hogy az alaprajzon látott bútorok (étkezőasztal, kanapé stb.) jelképesek, ne úgy gondoljunk rájuk, hogy akkor ez is kész, és jól is van az úgy. Olyat is láttam, hogy a berajzolt bútorok még csak nem is méretarányosak, ezáltal hamis kép alakul ki a megrendelőben. Ha mindezt nem részletezzük, akkor csak a legvégén találjuk magunkat szembe azzal, hogy az ablakparapet alatt például nem fér el a kanapénk vagy úgy általában a bútoraink. Nem ördöngösség egy kockás papíron méretarányosan berajzolni a bútorokat, ám ha jó végeredményt szeretnénk, akkor szerencsés ismerni a ház át- és megépítésének szabályait.

 

TÁROLÁS

Jó tárolórendszereket akkor tudunk kialakítani, ha idejében foglalkozunk velük. Egy pici lakásnál is vannak erre jó megoldások, és ne akkor kezdjük ezt átgondolni, amikor esetleg már szét kell bontani valamit. Az, hogy például minden szobába tegyünk egy szekrénysort, már elavult.

 

VILÁGÍTÁS

Jó világítást csak akkor lehet tervezni, ha megvan a pontos berendezési terv. Az egyáltalán nem elegendő, hogy körülbelül itt lesz az étkezőasztalunk, mert ekkor szokott előfordulni, hogy 30 cm-el arrébb lesz, mert előre fogalmunk sincs, ha nincs megtervezve a tér, hogy mekkora asztalt fogunk majd vásárolni, és ezáltal rossz lesz az összkép. De az is előfordul, hogy éppen egy bútor mögé kerül a konnektor, melyet nem is tudunk majd használni. Esetleg éppen ott nem lesz elég fény, ahol kellene. Mindezen szabályok ismeretében is történhetnek hibák, hát még ezek nélkül mennyi!

 

STÍLUSOK, BURKOLATOK

Az emberek úgy mennek el ajtót, csempét stb. választani, hogy megvesszük, ami tetszik vagy ami árban megfelel. Ez is rossz módszer. Mindezek előtt tudnunk kell, hogy milyen stílusban szeretnénk kialakítani a lakást, milyen színek domináljanak. A burkolat, ajtó már egy karakteres eleme a lakásunknak, és nagyon fontos, hogy tudjuk, merre szeretnénk haladni, és ne azt vegyük meg, ami akkor és ott, abban a pillanatban megtetszik, mert jól mellélőhetünk — hiszen ezek már a jól látható és érezhető alapjai a későbbi stílusnak. Ha ennek tudatában vagyunk, akkor már a termékek 85%-a ki is zárható, és könnyebb a választás, kisebb a hibalehetőség.

Egy laikus azt gondolja, hogy a lakberendezés a kanapé-szőnyeg-falszín kiválasztásánál kezdődik, pedig mindezt számtalan gondolatmenet előzi meg, ráadásul a legelső lépések a legfontosabbak, hogy az otthonunk jól használható legyen.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..