home 2024. május 03., Tímea napja
Online előfizetés
Építkezések a Pancsovai katolikus egyházközségben és filiáiban
Összeállította: Martinek Imre
2016.02.22.
LXXI. évf. 7. szám
Építkezések a Pancsovai katolikus egyházközségben és filiáiban

Felújítási munkálatok folynak a Pancsovai katolikus egyházközségben, illetve a vonzásköréhez tartozó filiákban. A részletekről ft. Pastyik Róbert atya nyilatkozott. Írásunk Halász Zsuzsanna, a Pancsovai Rádió magyar nyelvű műsora hírszerkesztője hangjegyzeteinek felhasználásával készült.

A pancsovai minorita ferences rendház 1758-ban épült meg az úgynevezett alsóvárosi negyedben. Kereken egy évvel a Borromeo Szent Károly-templom május 11-ei felszentelése után. Továbbá ez utóbbinak a tőszomszédságában és szinte karnyújtásnyira a Temes folyótól. Kovačević Ivan ferences atya távozásával, aki — 1717-től datálva — 1987 és 1991 között sorrendben az ötvenharmadik plébánosa volt eme kisváros katolikusainak, az épület a Nagybecskereki Püspökséghez került. Okmányokkal is bizonyított ténynek számít továbbá az is, hogy a templom és a rendház, vagyis a mai plébánia épülete a hajdani pancsovai vár alapjaira épült.

A változó idő követelményeinek függvényében a parókia belterét többször is átformálták. A jelenleg folyó felújító munkálatok során a nedvesség elleni szigetelés mellett a beruházók egy nagyobb gyülekezeti terem megépítését is tervezik. Afféle társalgót, melyben egyaránt lehetne kóruspróbákat és tematikus előadásokat tartani, télvíz idején pedig — amikor már igencsak meglátszik a lehelet a templomban — kápolna lehetne. Pastyik atya elmondása szerint tervben van további három vendégszoba megépítése is a megújuló épületben. Annál is inkább, mivel az átfogó munkálatok befejezése után — ideértve a város központjában lévő, néhány évvel ezelőtt részben, majd időközben teljességében is denacionalizált püspökségi palotának, a századfordulón egyébként Hungaria Szálloda néven nyilvántartott impozáns épületnek a felújítását is — Pancsova ad majd otthont a Szent Cirill és Metód Nemzetközi Püspöki Konferenciának.

A beszélgetés idején a pancsovai plébános az általa lelkipásztorolt önálló torontálvásárhelyi hitközség, valamint a galagonyási (glogonji), ópávai (opovói) és az óborcsai (borčai) filiák gyülekezeti életéről is beszámolt. Örömmel hangsúlyozta a közöttük tapasztalt önszerveződési pillanatokat, melyekre a továbbiakban mindenképpen nagyobb figyelmet kíván fordítani a püspökség. Az óborcsai gyülekezet telekvásárlásban gondolkodik, mivel hittantermet kíván felépíteni. Meglévő templomát (Szent Kereszt Felmagasztalása) ugyancsak önerőből és közadakozásból építette fel száztíz évvel ezelőtt. A pancsovai községhez tartozó, ugyancsak degermanizált Galagonyáson évente öt, legfeljebb hat alkalommal van még szentmise. A falu Szent Anna-templomán a torony felújítása kapott prioritást. Az ópávai Árpád-házi Szent Erzsébet-templomban a padlózat csempézése esedékes, továbbá a templom körüli betonjárda megépítése.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..