home 2024. április 18., Andrea napja
Online előfizetés
Építik a Szabadka—Szeged vasútvonalat
Kartali Róbert
2021.10.21.
LXXVI. évf. 42. szám
Építik a Szabadka—Szeged vasútvonalat

A Szabadka és Szeged közötti vasútvonal felújítását szimbolikusan Aleksandar Vučić, Szerbia elnöke és Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke indította meg hétfőn a horgosi vasútállomáson elhelyezett alapkőnél.

Az elmúlt hónapokban szétbontották és felszedték az eredetileg 1885-ben lefektetett síneket. A jövő novemberre elkészülő szakasz az európai vasúthálózat egyik legmodernebb villamos vonala lesz, lehetővé téve a szerelvények akár 120 km/h-s sebességű haladását, valamint tengelyenként a 22,5 tonnás terhelhetőséget. A vasútvonal mentén felújítják a palicsi, a királyhalmi és a horgosi vasútállomásokat, továbbá a hajdújárási és a Szabadka külvárosában lévő megállót, tizenhárom vasúti átjárót korszerűsítenek, valamint kiépül két aluljáró Palicson és Horgoson. A Szabadka és az országhatár közötti mintegy 27 kilométeres vasúti szakasz felújítása 86,7 millió euróba kerül.

— Egy százötven éves vasútvonalat akarunk felújítani, de valójában alapkövet teszünk le. Ez az alapkő annak a szimbóluma, hogy szerbek és magyarok egy új jövő építésébe kezdtek — emelte ki Orbán Viktor. Mint mondta, itt az ideje, hogy saját kezünkbe vegyük sorsunk irányítását. — Itt most egy schengeni határ húzódik, de az Európai Unió külső határának nem itt kellene húzódnia, hanem lent, délen, és a szerbiai embereknek útlevél-ellenőrzés nélkül kellene közlekedniük Magyarországra és Európába. Szerbia a Balkán kapuja és Európa biztonságának a kulcsállama. Az igazság az, hogy Szerbia már évek óta készen áll a csatlakozásra, a kérdés lassan már az lesz, hogy akar-e csatlakozni, vagy lesz-e mihez csatlakoznia. Ennek a beruházásnak van egy nagyobb testvére — fogalmazott Orbán a vasútfejlesztés kapcsán, és elmondta, hogy a két ország dolgozik a Budapest—Belgrád vasúti folyosó megépítésén, továbbá abban is elszántak, hogy hamarosan a Szabadka és Baja közötti pálya is megépüljön. Az is a célok közé tartozik, hogy a legegyszerűbb határellenőrzéssel valósulhasson meg a közlekedés, így amikor elkészül a vasútvonal, mindössze 35 perc alatt lehet majd eljutni Szabadkáról Szegedre és fordítva.

— Aki mer, az nyer! — kezdte beszédét magyarul megszólalva Aleksandar Vučić. Háláját fejezte ki a magyar miniszterelnök bátorságáért és mindazért, amit az együttműködés jegyében tett. — Hisszük azt, hogy az erős Szerbia egy jobb és erősebb Magyarországot, az erős Magyarország pedig egy jobb és erősebb Szerbiát eredményez — tette hozzá, majd a többezres tömeg előtt újból köszönetet mondott Magyarországnak, hogy elkötelezett támogatója Szerbiának az EU-ba vezető útján. A jó együttműködés jeleként pedig azt javasolta, hogy együtt válasszanak majd nevet az új vasútnak, szerb keresztnévvel és magyar vezetéknévvel.

Vučić egyéb szabadkai beruházásokat is bejelentett, elmondása szerint hamarosan megkezdődik a Szabadkai Közkórház 40 millió euró értékű felújítása, a Népszínház épülete 4,5 millió euróból fejeződhet be, továbbá 22 millió euróból felújítják a városi stadiont. Novemberben egy 65 millió euró értékű német beruházásnak köszönhetően pedig egy új gyárat adnak át a városban, 500 munkahelyet létrehozva.

Fényképezte: Kartali Róbert

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..