home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Épített szakrális örökségeink nyomában – szeptember 14-én
Martinek Imre
2020.09.13.
LXXV. évf. 37. szám
Épített szakrális örökségeink nyomában – szeptember 14-én

A nevezett dátum a Szent Kereszt felmagasztalásának (Exaltatio S. Crucis) egységesített ünnepe.  Herakliosz bizánci császár rendelete szerint.

Az ünnepnap állandósulása az időszámításunk szerinti VII.században ( 628-ban ) történt, a Kelet Római Birodalom uralkodójának és hadainak a betolakodó perzsák fölött aratott diadalát követően. Örömére és tiszteletére annak, hogy visszaszerezte Krisztus urunk keresztjének Szent Ilona, Nagy Konstantin császár édesanyja által megtalált, korábban Jeruzsálemben lévő darabját.

A szerbiai Bánság délkeleti határsávjában a Versec város feletti hegyen lévő, 1720 és 1728. között épített templom búcsús ünnepe e nap. Rajta kívül a Nagybecskereki Püspökség területén az óborcsai (megáldása 1905. szeptember 24-én volt) és a homokrévi templomok – ez utóbbi a Kincstár költségén épült 1854 – 1855-ben, valamint a nagybecskereki katolikus temető kápolnája (építtette, majd az egyházközségnek ajándékozta 1893-ban a Stagelschmidt család) viseli e nevet.

Ünnepméltató jegyzetünk kikölcsönzött levéltári fényképei a Verseci-hegyen lévő kistemplom hajdani külcsínének lenyomatát őrzik. A fiatalabb korú fotók kettőezer tizenkilenc októberében (Nagybecskerek), illetve kettőezer húsz augusztusában (Versec) készültek.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..