home 2024. április 26., Ervin napja
Online előfizetés
Épített szakrális örökségeink nyomában
Martinek Imre
2020.11.19.
LXXV. évf. 47. szám
Épített szakrális örökségeink nyomában

November 19-e Árpád-házi Szent Erzsébet napja. A Temesköz vajdasági részében Erzsébetlak (Belo Blato) és Ópáva (Opovo) római katolikus templomainak búcsús ünnepe e dátum.

Kettőjük közül az 1775 és 1776 között épült ópávai a rangidős. Jogutódló örökébe lépve annak a fából épült templomnak, amelyhez Mária Terézia császárnő 1766-ban nemcsak a kellő adományokat nyújtotta, de egyúttal plébániai rangra is emelte e Temes menti települést.

A blatósi, vagyis az erzsébetlaki eklézsia első templomának alapítását, a Magyar Királyi Kincstár védnökségében, 1870-ben jegyzik a krónikák. Ezt az épületet az 1876. évi árvíz sajnos teljesen elpusztította, nem kímélve a benne lévő anyakönyveket sem. Két évtizeddel később a kormány, a püspökség és a hívek közös összefogódzásának eredményeképp újabb, hat éven át tartó templomépítő munkálatok kezdődtek. A Tisza, a Béga és az écskai halastavak által szinte teljesen körülölelt, többnyire szlovák, magyar és paltyén/ katolikus bolgár etnikumú település központjában.

Jegyzetünk archív fotói 2012. június 17-én készültek. Erzsébetlakon.


Külső hivatkozások:

Schematismus Statusque Dioecesis Zrenianensis; Anno Domini MMXI

Fényképezte: Martinek Imre

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..