home 2024. április 24., György napja
Online előfizetés
„Én a nyájamat nem hagyhatom”
GYENGE Károly
2013.07.31.
LXVIII. évf. 31. szám
„Én a nyájamat nem hagyhatom”

„Én a nyájamat nem hagyhatom”— mondta 1944-ben Gachal János torontálvásárhelyi lelkész-püspök, amikor a hívei, lelki vezetőjük életét féltve, arra ösztönözték, hogy legalább egy néhány hónapra vagy évre akár, hagyja el gyülekezetét, és az anyaország biztonságosabb határai között keressen menedéket.

Nem Gachal Jánosról szeretnék most írni, kedves Olvasó, habár vallom, hogy szolgálata, élete és e világból való kegyetlen kiűzetése sokkal több sort megérdemelne. Gachal tiszteletes általam csak képről ismert alakja akkor került ismét lelki szemeim elé, amikor a sajtóban a magyar és a szerb államfő közös főhajtásáról és kölcsönös bocsánatkéréséről olvashattam. Megvallom, hogy a hír hallatára megkönnyebbült szívvel, egyetértően bólintottam. Itt az ideje — gondoltam. Igaz, hogy ettől a volt torontálvásárhelyi prédikátor sorsa vissza nem fordítható és meg nem változtatható. Igaz, hogy egy mai főhajtás, és egy mai barátságos kézfogás nem teszi meg nem történtté a múlt bűneit. Úgy gondolom viszont, hogy ennek a közös megemlékezésnek nem is az a célja, hogy bármit is eltöröljön, vagy meg nem történtté nyilvánítson. Hanem éppen ellenkezőleg, arra való, hogy emlékeztessen: ez volt, ez megtörtént, nem tagadjuk, de pirulunk miatta; de ez ne legyen többé, ez többé meg ne történjen, hogy unokáinknak ne kelljen pirulva bocsánatot kérniük. Éljünk ma úgy, hogy holnap ne kelljen bocsánatot kérni. Én ezt fogtam fel a közös megemlékezés eseményének hozzám az írott sajtó által eljuttatott rezgéseiből. Úgy gondolom, ezért tudtam megkönnyebbülten bólintani.
Vajon mi lesz ebből? — kérdezik sokan. Vajon mit old ez meg? — kérdezik még többen. Én hiszem, hogy ebből az lesz, amit te akarsz, kedves Olvasó. Mert ha akarod, fejet hajthatsz azok emléke előtt, akik ártatlanul hullottak el, mint a nyári aszályban a falevelek. De ha akarod, elmehetsz e gondolat mellett anélkül, hogy törődnél vele. A kérdés most már valóban az, hogy te hogyan akarod? Ha akarod, ha akarjuk, akkor a múltból tanulságot lehet levonni, és a jövőt jobbá, szebbé és gyermekeink számára barátságosabbá lehet tenni. Ha pedig úgy akarjuk, hogy a múlt bűneit továbbra is felhánytorgatjuk egymásnak, akkor lelkünk rajta. De mindenképpen fel kell mérni: mitől lesz jobb a holnapi világ?
Hogy az államfők főhajtása valóban szívből jövő gesztus volt-e, azt nem tudhatom. Remélem azonban, és bízom benne, hogy igen, hogy nemcsak színjáték volt az egész. Bárhogy is legyen azonban, a gesztusnak fölül kell emelkednie minden személyi tényezőn és jellemzőn. A gesztus, az indulat, a jelzésérték legyen példa, követhető és tökéletesíthető.
Tudom, hogy Gachal tiszteletes megkínzott testének, földi maradványainak nyughelyét illetően Torontálvásárhelyen még sokáig fennmaradnak majd a feltételezések, a biztosnak vélt és mondott talánok, viszont templomunkba belépve, a szószék alatt szembe tűnik mindig az oda vésett név: Gachal János. És tudom azt is, és tudják sokan, hogy a két meghajtott fő most tőle és családjától és megriasztott nyájától, egyaránt bocsánatot kért. És a Biblia Igéje így tanít: „Mert a ki kér, mind kap” — Lukács. 11,10a — (Károli ford.)
GYENGE Károly lelkész,
Torontálvásárhely

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..