home 2024. április 18., Andrea napja
Online előfizetés
„Élj érdekes időkben!”
MTI
2019.05.11.
LXXIV. évf. 19. szám
„Élj érdekes időkben!”

„Élj érdekes időkben!” (May You Live In Interesting Times) címmel, kilencven nemzet hivatalos részvételével rendezik meg május 11. és november 24. között az 58. Velencei Nemzetközi Képzőművészeti Biennálét.

Ralph Rugoff amerikai művészettörténész, a 2019-es biennále főkurátora egy kínaiaknak tulajdonított, de valószínűleg nem kínai eredetű mondást választott az idei seregszemle mottójául, amely elsőre hallásra áldásnak tűnik, valójában azonban inkább átok.

Mint programjában a főkurátor kiemelte, az emberiség ma is „érdekes időket” él: a tudatosan terjesztett álhírek aláássák a társadalmi párbeszédet, egyre súlyosabbak a klímaváltozás hatásai, terjed a nacionalizmus és növekszik a társadalmi egyenlőtlenség — figyelmeztet.

Ralph Rugoff szerint fontos feltenni a kérdést: miként tud hatni a művészet egy ilyen korban? A főkurátor idén 79 nemzetközi alkotó munkáiból rendezett két válogatást, amelyek szándékai szerint újfajta olvasatát képesek adni a mostani „érdekes időknek”.

A főkurátori tárlat mellett ebben az évben kilencven ország jelentkezik nemzeti kiállítással a Giardini kert pavilonjaiban, az Arsenale történelmi hajóépítő csarnokaiban és Velence számos pontján.

Először vesz részt a biennálén Ghána, Madagaszkár, Malajzia és Pakisztán, a Dominikai Köztársaság pedig első alkalommal mutatkozik be saját pavilonban.


Waliczky Tamás Képzelt kamerák (MTI/Mónus Márton)

Magyarország Waliczky Tamás képzőművész és Szegedy-Maszák Zsuzsanna kurátor Képzelt kamerák című kiállításával jelentkezik a idei Velencei Biennálén.

A projekthez Waliczky Tamás huszonhárom különböző, újszerű elveken működő kamerát tervezett, melyeket élethű számítógépes grafikákon keresztül lightboxokban láthat a velencei közönség.

Néhány virtuális eszközről emellett animáció is készült, az egyik kamera működését pedig egy interaktív installáció segítségével ki is próbálhatják a látogatók.

Szerbia  Đorđe Ozbolt Az emlékezetvesztés visszatérése (Povratak gubitka memorije) elnevezésű kiállításával van jelen Velencében.


Svájc: Cristoph Büchel Barca Nostra (MTI/Mónus Márton)


Olaszország: Lorenzo Quinn Bridges (MTI/Mónus Márton)


Chile (MTI/Mónus Márton)


Dél-Korea: Anicka Yi (MTI/Mónus Márton)


Kína: Vej Liu (MTI/Mónus Márton)


 Magyarország: Waliczky Tamás Képzelt kamerák (MTI/Mónus Márton)


Oroszország (MTI/Mónus Márton)


Azerbajdzsán: Kanan Aliyev, Ulviyya Aliyeva The Slinky Effect (MTI/Mónus Márton)


Szerbia: Đorđe Ozbolt Az emlékezetvesztés visszatérése (Facebook) 


Szerbia: Đorđe Ozbolt Az emlékezetvesztés visszatérése (Facebook) 

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..