home 2024. április 27., Zita napja
Online előfizetés
Élhetőbbé teszik a falut
Tóth Tibor
2023.08.16.
LXXVIII. évf. 33. szám
Élhetőbbé teszik a falut

Színes, változatos, kicsiknek és nagyoknak egyaránt kedvező programokkal készültek a szervezők Gunarason a 22. falunapra. Vasárnap főleg az esti órákban népesült be a helyi közösség mögötti tér, melynek a Kék Nefelejcs kézimunkacsoport által retró stílusban készített különféle dekorációk, díszítések külön hangulatot adtak.

A kétnapos esemény szombaton, a helyi Gazdakör szervezésében a hagyományos amatőr szántóversennyel kezdődött, melynek az idén is a Mackó sor adott otthont. A látogatóknak alkalmuk volt megismerkedni a régi mezőgépekkel, melyek közül a legnagyobb érdeklődés az 1977-ben gyártott DT75-ös, lánctalpas, orosz traktort övezte. A versenyzők két kategóriában mérték össze tudásukat, a bírók a többi közt a szántás kinézetét, a barázda mélységét és egyenességét pontozták. A megmérettetés mellett kiállították a régi mezőgazdasági gépeket, és gépbemutatót is láthattak az érdeklődők.


Részlet a művelődési műsorból

Vasárnap a reggeli órákban a helyi Csuka Sporthorgász-egyesület szervezésében csaknem harminc versenyző részvételével tartották meg a Szántó Arnold- és Id. Oroszi János-horgászemlékversenyt a Szvetityevói-tavon. A helyi közösség mögötti téren harminc csapat gyújtott tüzet, és megkezdődött a sertéspörköltfőző verseny. A baráti társaságok az 1200 dináros nevezési díjért cserébe 3 kg húst, kenyeret, tűzifát, evőeszközt és mintatálat kaptak. A pálinkamustrára huszonhat minta érkezett, melyből a bácskossuthfalvi és a bajmoki szakemberekből álló zsűri hat pálinkát választott ki, majd a kört még szűkítette, és az első hármat díjazta. Az első helyet birs-, a másodikat körte-, a harmadikat szilvapálinka érdemelte ki. A versenyek sorában megtartották a hagyományos sós és édes sütemények megméretését is, melyre több mint harmincan készítették el kedvencüket. A délelőtt folyamán a gyerekek ingyenes foglalkozásokon vehettek részt: rajzoltak, ügyességi feladatokat oldottak meg, agyagoztak, volt arcfestés, és szintén ingyen használhatták a minividámpark szórakoztató elemeit, az óriástrambulint és a légvárat is. Kora délután négy kiállítás nyílt meg: az egyik teremben kapott helyet a Szántó Arnold-horgászemlékkiállítás, és ugyanitt tekinthették meg az érdeklődők a korábban Gunarason, ma Magyarországon élő Orcsik István serlegeiből és érmeiből álló tárlatot. Orcsik rengeteget tett a faluért, az olimpia felnőtt labdarúgóit a Szabadkai Körzeti Liga élmezőnyébe vezette, a sakk-klubot működtette, valamint kutyakiállításokon bíróként öregbítette a település hírnevét. Az új tanácsteremben a Kék Nefelejcs kézimunkacsoport legszebb munkáiból nyílt kiállítás, és a tűzoltók is rendeztek egy tárlatot helyiségeikben. A délután folyamán a gunarasi Önkéntes Tűzoltó Egyesület bemutatóját élvezhette a közönség.

— Az egyesület mintegy száz tagot számlál, a fele gyerek, ugyanis három pionírcsapatunk és két ifjúsági, egy fiú- és egy lánycsapatunk van. Az elmúlt években felnőttcsapatunk több alkalommal eljutott a tűzoltó olimpiára, az idén pedig két pionír- és az ifjúsági lánycsapatunk megnyerte a körzeti versenyt, az országos döntőről pedig a pionír lányok első, a fiúk negyedik, az ifjúsági lánycsapat pedig harmadik hellyel tért haza — mondta Sinkovics Dóra, a gunarasi ÖTE titkára és Tóth Hortenzia, az egyesület tagja.


A tűzoltók bemutatója

A helyi Kisboldogasszony római katolikus templomban hálaadó szentmisét tartottak, és megszentelték az újbúzából sült kenyeret, majd a központi nagyszínpadon megkezdődtek az esti programok. Köszöntőt előbb Kovács Csilla, Gunaras Helyi Közössége Tanácsának elnöke mondott. Kiemelte, hogy ez a nap nemcsak a hagyományokról, a kultúráról és a falu történelméről szól, hanem arról is, hogy a gunarasiak számára milyen fontos a közösség és az összefogás.

— Településünk szépsége nem csupán a tájban, a templomban, az épületekben rejlik, hanem az itt élő emberekben is, akik egész évben időt és energiát nem kímélve azon dolgoznak, hogy falvaink ne csak létezzenek, hanem virágozzanak, növekedjenek, fejlődjenek is. Hálás vagyok Topolya Önkormányzatának, a helyi önkénteseknek, civil szervezeteknek, vállalkozóknak és minden egyes személynek, aki hozzájárult a mai nap sikeréhez — mondta a tanácselnök.


Népviseletbe öltözött néptáncosok az újkenyérrel

Kovács Viktor, a helyi közösség tanácsadója kiemelte, hogy az elmúlt két hétben az egész falu megmozdult, és mindenki abban segített, amiben csak tudott.

— Helyi közösségünkben nagyszerű emberek élnek, hiszen rengetegen részt vettek a falunapi programok szervezésében. Külön köszönet illeti civil szervezeteinket, és önöket, gunarasi lakosokat, hiszen helyi hozzájárulásukkal anyagi biztonságot és lehetőséget adnak évről évre ezen szervezeteinknek, melyek falvaink lelkét alkotják. Nagyszerű érzés látni és átélni, hogy a legkisebbektől a legidősebbekig mindenki azon dolgozott, hogy együtt ünnepelhessük falunk napját. Ez az igazi összetartás és tenni akarás bizonyítéka. Fontosnak tartjuk falvaink folyamatos fejlődését és élhetőbbé tételét. Az elmúlt években számos épületet felújítottunk, mart aszfaltos utakat építettünk, az egészségház felújítása pedig jelenleg is zajlik. Mindezt az önök támogatásával tudtuk megvalósítani. Köszönjük, hogy bíznak bennünk, és mellettünk állnak — mondta Kovács, majd köszönőlevelet adott át a Kék Nefelejcs kézimunkacsoport elnökének, Gurbity Erzsébetnek, a Rozmaring asszonykórus vezetőjének, Miklós Erikának és a Gazdakör elnökének, Király Zoltánnak.

A színvonalas művelődési műsor után előbb Csenki Attila humorista lépett színpadra, majd varázslatos bűvészmutatványok ejtették ámulatba a közönséget, a falunapot pedig a Happy and Band retró koncertje és tűzijáték zárta.

Fényképezte: Tóth Tibor

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..