home 2024. április 27., Zita napja
Online előfizetés
Élet a határ mentén
Tóth Tibor
2024.02.05.
LXXIX. évf. 5. szám
Élet a határ mentén

Horgoson nyugalom uralkodik, a migránsok már nem okoznak gondot a polgároknak. A falu központjában mindenki csendesen teszi a dolgát, a péknél, a boltban, a pénzváltónál eltűntek a sorok, az emberek nyugodtan vásárolnak, nem kell rettegniük attól, hogy esetleg fényes nappal megtámadják őket az utcán. A helyi közösség vezetői óriási tehertől szabadultak meg, mely az utóbbi években egyre súlyosabban nehezedett a vállukra. A megváltozott körülmények között sokkal könnyebb volt dolgozni és elképzeléseket megvalósítani.

Sors Róbert, Horgos Helyi Közössége Tanácsának elnöke tavaly februárban, az akkori tanácselnök, Tóth Zoltán hirtelen halála után, másodszor került a település élére.

— Több mindent sikerült megvalósítanunk a község támogatásával. A Bara Szabadidőparkot folyamatosan fejlesztjük: fásítottunk, terepet egyengettünk, a kosárlabda- és kisfocipálya mellé lábtenisz- és strandröplabdapályát létesítettünk, padokat helyeztünk ki, és a vizet is kivezettük a szabadidőparkhoz, hiszen a sportpályákat egyre több polgár veszi igénybe. 2023-ban több utcában gyalogjárdákat építettünk ki. A mintegy 200 méter hosszú Magyar Ede utcában egy vállalkozás építette ki a járdát, több utcában azonban a helyi közösség állta az anyagot, a polgárok pedig önkéntes munkával újították fel, illetve építették ki a járdát.


Sors Róbert

Az idén újabb járdaszakaszok kiépítését tervezzük, az erre rendelkezésre álló 1 millió dinárra már többen jelentkeztek. 18 utcát mart aszfalttal töltöttünk fel, mely a zúzott kőnél sokkal megbízhatóbbnak bizonyult. Az anyagból kátyúzásra is futotta, így a szükséges útszakaszok foltozására is. A vasútnál lévő Stevan Sremac utcára aszfaltburkolat került. A szennyvízhálózatot 1,2 km hosszan építettük ki. További bővítése az idei évi tervek között szerepel, a tavasszal a Vasiljevo falurészben kezdődnek meg a munkálatok. Emellett néhány utcában elkezdték, de nem fejezték be a bővítést, az idén a munkálatok itt is a végükhöz érnek. A falu központjában kerékpártartókat létesítettünk, bővítettük a parkolóhelyek számát, felújítottuk a játszóteret, és okulva a korábbi tapasztalatokból, ezúttal támla nélküli padokat helyeztünk ki. A Fodor-dűlő azon részén, ahol nincs elektromos áram, póznákat helyeztünk a földbe, és napelemes lámpákkal gondoskodtunk a közvilágításról. Az óvodában, az egészségházban és az általános iskolában is számos fejlesztés valósult meg. Utóbbi intézményben a munkálatok megkezdéséhez a közelmúltban érkeztek meg az eszközök, így a tantermek, a folyosó és a könyvtár felújítása jelenleg is folyik — mondta Sors Róbert, majd hozzátette, hogy megalakították a biztonsági tanácsot, elindult a mezőőrszolgálat a falu területén, a falugazdász pedig heti egy alkalommal látogat a településre.


Dudás Zoltán

A tanácselnök elégedettségének adott hangot a Szabadka—Szeged vasútvonalon a személyforgalom elindulását illetően, akárcsak a Horgos 2 — Röszke 2 határátkelő 0—24 órás nyitvatartási idejével kapcsolatban, mely átkelőt nemcsak a helyiek, hanem a környékbeliek is nagy számban veszik igénybe. Az úgynevezett próbaidőszakot február 29-éig hosszabbították meg, de Sors reményének adott hangot, hogy a 0—24 órás nyitvatartás a próbaidőszak után állandó jellegűvé válik. A kamarási vasútállomás használati joga a községhez került. A felújítás után az épületet tartalommal szeretnék megtölteni. Egykori otthonában felavatták Balázs G. Árpád festőművész emléktábláját, a temetőben pedig felújították az 1944-es ártatlan áldozatok emlékművét és a ravatalozó faszerkezetét.


A művelődési otthon

A vasút alatti aluljárón nem lehet átkelni a túlsó oldalra, így a kishatárra vezető E-5-ös út mentén és az attól északabbra lakók kerülővel tudnak bejutni a faluba.

— Az alagút és környéke a vasúthoz és a Szerbiai Utak Közvállalathoz tartozik. Az aluljáró másik kijáratát befalazták, azzal az indokkal, hogy a nemzetközinek minősülő úton nem lehet gyalogátkelő, mivel nincs kiépített gyalogjárda, és emiatt nem engedélyezett az aluljáró használata. Már 2016-ban elkészült a gyalogjárdára és kerékpárútra vonatkozó tervdokumentáció, melyet jóvá is hagytak, ám anyagi eszközök hiányában nem tudták megvalósítani. Az időközben lejárt engedélyeket megújítottuk, és minden szinten lobbizzunk a gyalogjárda kiépítéséért — mondta Sors Róbert.

Horgos legerősebb civil szervezete a mintegy 200 tagot számláló és 13 szakcsoporttal működő Bartók Béla Magyar Művelődési Egyesület. Dudás Zoltán második mandátumát tölti a szervezet élén.

— Az én részem a pályázatok felkutatása, a pénzügyek, az irányítás, míg a művészeti rész Szécsi Zsolt művészeti vezető, valamint Csányi Tamara, Csonka Ferenc és Bagi Valentina hatáskörébe tartozik. Ők a csoportokon belül a képzésekkel és a koreográfiákkal foglalkoznak. A csoportok munkájába bekapcsolták a szülőket is, akik tevékenyen részt vesznek az egyesület életében. Az elnökségi tagokkal és a csoportvezetőkkel havi szinten megbeszélést tartunk, és igyekszünk minél többet pályázni. Tavaly 12 nyertes pályázatunk volt, egyebek között az oktatók tiszteletdíjára, rendezvények szervezésére és utaztatásra nyertünk eszközöket, ruhára, viseletre, csizmára a korábbi években pályáztunk, tavaly csak a hiányzó darabokat pótoltuk — mondta az elnök.


A vasútállomás épülete

Az egyesület évente több színvonalas eseménynek ad otthont. A Dunán innen, Tiszán túl! elnevezésű népművészeti verseny előválogatóját Horgoson tartották meg, a továbbjutott csoportok pedig Erdélyben tölthettek egy felejthetetlen hétvégét. Az idén májusban lesz a megmérettetés. A következő nagyobb rendezvény a júniusi évadzáró, majd a nyári tábor következik, mely nemcsak a néptáncról, hanem a közösségépítésről is szól. Novemberben három eseményt szervez a Bartók: a népművészeti találkozót, a Hagyományok Napjai elnevezésű rendezvényt, melynek első napján kreatív kézműveskuckó szerepel a programban, másnap a néptánc kerül előtérbe, a harmadik nap pedig a Kórustalálkozó jegyében telik. Kiemelt jelentőségű a Vajdasági Szólótánc Fesztivál is, az évet pedig falukarácsonnyal zárják.

— Néptáncosaink február 10-én Mórahalmon vendégszerepelnek, egy hónappal később itthon, a falunapon lépünk közönség elé, majd sorban következik a többi esemény, melyen évről évre részt veszünk, illetve melyet rendezünk. Hamarosan leülünk a csoportvezetőkkel, és megbeszéljük, ki mire szeretne pályázni. Megkapom az igényeket, és ezeket igyekszem maradéktalanul kielégíteni.

Horgoson az idén sem számítanak könnyű évre, de bíznak benne, hogy nyugalomban dolgozhatnak, és fáradozásaik eredménnyel járnak.

Fényképezte: Tóth Tibor

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..