home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
Élet Királyhalmon
Tóth Tibor
2022.01.17.
LXXVII. évf. 2. szám
Élet Királyhalmon

Királyhalmon gazdag kulturális és társadalmi élet zajlik. A civil szervezetek egyre több eseményt rendeznek, míg a helyi közösség vezetősége lehetőségeihez mérten a polgárok életfeltételein próbál javítani. A falunapot a járványhelyzet miatt kénytelenek voltak elhalasztani, de a népszerű szamárversenyt megtartották, immár 38. alkalommal, a Homokszem Civil Szervezet pedig először rendezett Burgonyafesztivált, mely telitalálatnak bizonyult.

— A tavaszt a földutak javításával kezdtük, egy 700 méteres szakaszra pedig zúzott aszfalt került. Falunk területén megtörtént a teljes úthálózat javítása, melyre már óriási szükség mutatkozott. Majd elkezdődött a vasút felújítása, és az egyébként is rossz állapotban lévő főutcánk a hatalmas kamionok súlya alatt tovább romlott. Több földút is járhatatlanná vált. A kivitelezőkkel folyamatosan tartottuk a kapcsolatot, a gondokat próbáltuk orvosolni, a végső megoldásra azonban a vasútépítési munkálatok befejezéséig várnunk kell. Az úthálózat és a földutak felújítása csak akkor történhet meg, amikor a nehéz járművek már nem közlekednek rajtuk. Ígéretet kaptunk a kivitelezőktől, hogy helyrehozzák az okozott károkat — mondta Katona Róbert, Királyhalom Helyi Közösségének tanácselnöke.


Katona Róbert

Az idén Hajdújárástól Királyhalom felé, a nemzetközi út mentén, 1500 méter hosszan kerékpárút épül. A Káics-saroktól a művelődési otthonig terjedő szakaszon is nagy szükség lenne egy kerékpárútra, mely csatlakozna a határátkelőhely felé haladó úthoz, ám a szűk porták és a keskeny útfelületek miatt egyszerűen nincs hely a kerékpárút számára. A helyi közösség vezetősége gondolkodik a megoldáson, hiszen a megnövekedett forgalom miatt ez is nagyon veszélyes szakasznak számít. A Szabadka—Szeged vasútvonal mellett megújul a vasútállomás százéves épülete is, mely méltó dísze lesz a falunak.

Katona reményét fejezte ki, hogy a vasútfelújítás után a főutca teljes szakaszára új aszfaltburkolat kerül, és arra is ígéretet kaptak, hogy a Rigó és a Móra Ferenc utcákra 2022-ben aszfalt kerül, mivel az elmúlt évben mindkettő tervdokumentációja elkészült.


A felújítás alatt álló vasútállomás épülete

A Petőfi Sándor Művelődési Egyesület eseménydús évet zárt. Előbb a magyar kultúra napjáról emlékezett meg, de nem feledkezett meg a költészet és a nemzeti összetartozás napjáról sem. Jelen volt a szabadkai Interetno Fesztiválon, fellépett a Szent Mihály-napi körömpörköltfőző versenyen, a kispiaci gyermek-néptánctalálkozón, szeptemberben pedig Szabadka Önkormányzatának támogatásával kórustalálkozót szervezett, melyen tizenegy környékbeli kórus lépett közönség elé.

— Kórusunk nevét megváltoztattuk, szeptembertől az Ezerjó Népdalkórus nevet viseli. A névváltoztatást a falu borát elkészítő helyi borászok is támogatták, minden rendezvényt velük együtt tartunk meg, támogatnak, segítenek bennünket. Felléptünk a többi közt az ásotthalmi népzenei találkozón, a Durindón, a kispiaci kórustalálkozón, a mórahalmi Ezerév Parkja elnevezésű rendezvényen, betlehemes előadást mutattunk be, az évet pedig itthon, az adventi műsorral zártuk, több szakcsoportunk állt közönség elé — mondta Pécs Blanka, a művelődési egyesület elnöke. Kiemelte a helyi nyugdíjasszervezettel és a szülőkkel való kiváló együttműködést, majd elismerését fejezte ki a néptáncosokkal dolgozó Szécsi Zsolt és Csányi Tamara, valamint a három kórussal foglalkozó Ledenyák Lea munkájával kapcsolatban.

A művelődési egyesület egyik szakcsoportja a Rhythmical Dance Club.

— Bár a koronavírus minden szakcsoport munkáját megnehezítette, a moderntáncosok így is szép évet zártak. Önálló műsorral, tizenkilencedik alkalommal megünnepelték az évadzárót és két versenyen vettek részt a mögöttünk álló évben. A királyhalmiak júniusban Palicson hat koreográfiával három első, két második és egy negyedik helyezést értek el, ősszel pedig Szabadkán egy formációval a dobogó második fokára állhattak – mondta Varga Zsuzsanna, a RDC vezetője.  

A művelődési egyesület a Csoóri Sándor Alap pályázatán nyert eszközökből ruhákat, viseleteket vásárolt, új koreográfiákat készített. A tervek közül a citeracsoport elindítása élvez prioritást, viszont egyelőre nem találnak olyan oktatót, aki a kezdőkkel foglalkozna, megtanítaná nekik az alapokat.

A határ menti település üde színfoltja a 2020 januárjában megalakult, jelenleg majdnem húsz taggal működő Homokszem Civil Szervezet, mely 2021 folyamán több munkaakciót tartott, az egyiket a falu központjában lévő parkban, ahova tavaly fákat és tujákat ültettek, az idén pedig négy padot és szemeteskosarakat helyeztek ki, utóbbit a helyi közösség támogatásával. A nagy sikerű Burgonyafesztiválnak otthont adó területen hamarosan játszótér létesül, és egy kis parkot is kialakítanak. A Burgonyafesztivállal egyidejűleg, a tartományi oktatási titkárság támogatásával, néptánctábort rendeztek, melynek záróünnepségét az említett fesztiválon tartották meg. Az egykori söröző helyiségeit a helyi közösség és a nyugdíjasegyesület segítségével felújították, és a gyerekek számára kézműves-foglalkozásokat, különféle közösségépítő játékokat és partikat szerveztek. Szabadka városának támogatásával megtartották a Három Nap elnevezésű tábort, mely a hagyományőrzés jegyében telt. A tartomány anyagi segítségével négy hónapig közmunkást alkalmaztak, aki a zöldfelületeket tartotta karban.


A park, ahova hamarosan játszótér kerül

Kókai Anasztázia, a Homokszem Civil Szervezet elnöke elmondta, hogy folyamatban van egy környezetvédelemmel kapcsolatos pályázat, melynek sikeres kimenetele esetén műanyag flakonokat tároló konténert helyeznének el a falu területén. Az évet az Advent a faluban elnevezésű eseménysorozattal zárták.

— A tartományi oktatási titkárság támogatásával megvalósult rendezvény keretében a gyerekeknek négy kézműves-foglalkozást tartottunk, emellett a karácsonyt megelőző négy vasárnapon az adventi koszorún gyertyát gyújtottunk, valamint két előadást szerveztünk: az egyik a régmúlt idők karácsonyairól szólt, a másik Az ünnep szerepe a család életében címet viselte. A központi esemény az ünnepi műsor volt, melyen a művelődési egyesület szakcsoportjai és az általános iskola diákjai léptek fel. Az egy hónapig tartó rendezvénysorozat betlehemezéssel ért véget, melynek keretében két csoport járta a falut, és több család otthonában is bemutatta a betlehemi előadást — mondta Kókai Anasztázia, és hozzátette, hogy az elmúlt évben szervezett eseményeket az idén is szeretnék megtartani.

A Királyhalom—Ásotthalom-határátkelő megnyitása nem hozta meg a várt gazdasági áttörést. A helyiek bíznak benne, hogy a Szabadka—Szeged vasútvonal megépítése kedvező hatással lesz a település életére.

Részlet az adventi ünnepségről

Fényképezte: Tóth Tibor

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..