home 2024. április 18., Andrea napja
Online előfizetés
Élet 8000 méter felett
Tóth Tibor
2022.07.29.
LXXVII. évf. 30. szám
Élet 8000 méter felett

A belényesi származású Varga Csaba a nagyváradi magyarság képviselőjeként kezdett hegyet mászni. A világ tizennégy 8000 méter feletti csúcsa közül ötöt hódított meg: 2013-ban a Gasherbrum II. (8035 méter), 2014-ben a Broad Peak (8051 m), 2017-ben a Manaszlu (8163 m), 2019-ben a Gasherbrum I. (8068 m), 2021-ben pedig a Dhaulagiri (8167 m) tetejére tűzhette ki a Nagyvárad feliratú magyar nemzeti lobogót. Mindezt pótlólagos oxigén igénybevétele nélkül.

* Építészként hogyan kerültél kapcsolatba a hegymászással?

— A szakmámnak semmi köze ehhez az építészettől teljesen független hobbihoz. Természetjárással és sziklamászással kezdtem, majd egyre több lehetőség kínálkozott arra, hogy magasabb hegyeket másszak meg. Mindig is érdekelt a természet, a földrajz, és ebben találtam meg önmagam.

* Melyik volt az első magasabb hegy, melynek feljutottál a csúcsára?

— Fiatalabb koromban a Kárpátok legmagasabb bércei tűntek nagy kihívásnak. Akkori szintemhez képest azok számítottak magas hegyeknek, majd következtek az Alpok, a Mont Blanc… Nem mindig a legmagasabb hegy mászható meg legnehezebben. Léteznek olyan alacsonyabb hegyek, amelyek nagyon nehezek, összetett technikai mászást igényelnek. A 8000 méter feletti hegyek a standard úton technikailag nem annyira bonyolultak, viszont a magasságuk, a kevesebb oxigén nagyon nehézzé teszi őket. Az alacsonyabb hegyek meghódítása közben elég oxigén áll rendelkezésünkre, viszont gyakran szinte megmászhatatlan útvonalakkal találjuk szembe magunkat.

* 2013-ban jutottál fel az első, 8000 méter feletti csúcsra, a 8035 méter magas Gasherbrum II-re. Ezt további négy 8000 méter feletti csúcs követte. Te vagy az egyetlen magyar a világon, aki öt több mint 8000 méteres csúcsot meghódított.

— Ez nagyon jó, de ezek csak számok, melyek inkább a média számára érdekesek. Én nem tulajdonítok túl nagy jelentőséget annak, hogy öt ilyen magas csúcson jártam már. Természetesen örülök, hogy ezek sikerültek, és oxigénpalack nélkül, de ez a szám lehetett volna sokkal nagyobb vagy akár kisebb is. Oxigén segítségével minden bizonnyal már több 8000 méter feletti csúcs sikeres meghódításáról beszélhetnénk. Ne feledjük, hogy a Kancsendzönga megmászása utáni visszaúton eltűnt Erőss Zsolt tíz 8000 méter feletti csúcsot tudhatott magáénak. Igaz, most nekem van a legtöbb 8000 méter feletti csúcsom, de csak azért, mert akinek ennél több volt, sajnos eltűnt.

* A legtöbb ember még oxigén igénybevételével sem képes feljutni ekkora magasságokba, neked pedig oxigén nélkül több alkalommal sikerült. Milyen felkészülést igényel egy-egy expedíció?

— 8000 méter felett is van oxigén, csak valamennyivel kevesebb, mint Szabadkán vagy Nagyváradon. Minél magasabbra jut az ember, annál kevesebb a levegő, de még a legmagasabb hegyeken, például a Mount Everesten, a tengerszinten lévő oxigén 25—30%-a a hegymászó rendelkezésére áll. Annyival kell gazdálkodni, amennyi van, ahhoz kell hozzászoktatni a szervezetet. Oxigén használatával nagyon sokan másszák ezeket a hegyeket, aki nekivág, az általában fel is jut a 8000 méter feletti csúcsra. Kiépített útvonalak várják a hegymászókat, és mást szinte nem is kell csinálnod, mint ezeken haladnod. Oxigén használatával jócskán csökkented a hegy magasságát, ezért az igazi kihívás a pótlólagos oxigén nélküli mászás.

* Az öt 8000 méter feletti csúcs közül melyik volt a legemlékezetesebb?

— Mindegyik más, nincs két egyforma hegy, nincs két egyforma mászás. Mind az ötre egyformán büszke vagyok. Talán a legutóbbi, a 2021-ben megmászott, 8167 méter magas Dhaulagiri egy picit más volt, mert a hegyet nagyon gyorsan sikerült megmászni, minden a lehető legjobban állt össze. Az expedíciók elég unalmasak, a táborokban gyakran a jobb körülményekre várunk, vagy arra, hogy szervezetünk akklimatizálódjon. Több hét is eltelik, mire elindulhatunk a csúcs felé. Ehhez képest a tavalyi expedíció Budapesttől Budapestig mindössze 21 napig tartott, a lehető legrövidebb idő alatt akklimatizálódtam, és alkalmam sem volt unatkozni, mert csak menni kellett előre. Az ilyeneket szeretem leginkább.

* Az idén áprilisban a világ harmadik legmagasabb hegycsúcsa, a 8586 méteres Kancsendzönga megmászását tűzted ki célul tiszta mászással, pótlólagos oxigén és magashegyi teherhordók segítsége nélkül. A csúcskísérlet azonban megszakadt.

— Januárban könnyen átestem a koronavíruson, márciusban pedig valamilyen megfázásos vírus támadott meg. A márciusi ultraterepfutás alkalmával éreztem, hogy valami nem olyan, mint korábban, mintha 10-20%-kal kevesebb erőm volna. Azt hittem, az edzettségi állapotom még nem érte el a kívánt szintet. Elutaztam a Himalájára, de 8000 méteres magasságban még jobban hiányzott az a 10-20% erő. A tüdőm váladékozni kezdett, és úgy döntöttem, megszakítom a csúcstámadást, inkább visszafordulok az alaptábor felé. A kiélezett helyzetben meghozott optimális döntés is hegymászói erény. Itthon három tüdőgyógyász vizsgált meg, többféle tesztet végeztek rajtam. Megállapították, hogy a tüdőm post-COVID traumán esett át, melyet csak tetéztem a vírusos megfázással, és emiatt csökkent a tüdőkapacitásom. A koronavírust átvészelő emberek nagy részénél ez a helyzet, de észre sem veszik, mert a hétköznapok során nem lehet érezni, ez csak a tüdő nagymértékű terhelése közben derül ki. Már kikezeltettem magam, úgyhogy minden bizonnyal túl vagyok rajta.

* Milyen érzés 8000 méter magasan létezni?

— A csúcson általában nem örülök különösebben, ehhez időm, kedvem és erőm sincs. Ilyenkor az ember nagyon fáradt, elkészít néhány fotót, videót, és máris indul vissza. A legutóbbi, 2021. évi expedíció ebből a szempontból is más volt, mert a csúcson fáradt voltam ugyan, de kiváló volt az időjárás, és élvezni tudtam a kilátást, a környezetet. Csodálatos érzés, amikor az ember kitűz maga elé egy nehezen elérhető célt, és el is éri. Fontos megjegyezni, hogy a csúcsra érés csak az út fele, onnan még le is kell jönni. Sokan azt hiszik ilyenkor, hogy vége van az expedíciónak, hátradőlnek, és nem figyelnek a veszélyekre. Számtalan expedícióval a hátam mögött megtanultam, hogy végig összpontosítani kell, mert nagyon sok baleset az úton lefelé jövet következik be. A csúcsdöntés felemelő érzéssel tölt el, de az öröm pillanatai az alaptáborban vannak.


Fotók forrása: Varga Csaba fotóalbuma

* A hegymászás veszélyes sport, az életed teszed kockára egy-egy expedíció alkalmával. Mi vonz benne?

— Én nem találom annyira veszélyesnek, nagyon jól érzem magam a terepi körülmények között. Egy idő után már hiányzik a fenti környezet. Már többször jártam 8000-es magasságokban, tudom, mire számíthatok, és hogy holtpontok esetén hogyan reagáljak. A külső szemlélő számára veszélyesnek tűnik, amit csinálok, nyilvánvalóan az is, de ha az ember mindehhez hozzászokik, tapasztalatot gyűjt, akkor ez egy nagyon jó dolog is lehet. Ehhez így próbálok viszonyulni.

* A csúcsokon Nagyvárad feliratú magyar zászlóval fényképezkedsz. Ezzel mit üzensz a magyarságnak?

— Ezzel a határon túli — bár nem szeretem ezt a kifejezést — nemzettársaimnak üzenem, hogy maradjanak meg magyarnak a szülőföldjükön, éljenek bárhol a Kárpát-medencében. Őrizzük meg és adjuk tovább őseink hagyatékát, nyelvét, kultúráját, és gyarapodjunk, hiszen minden megvan ahhoz, hogy boldogok legyünk itt, a Kárpát-medencében.

* Mire készülsz most, mi a következő célod?

— Több célom is van, meglátjuk, mire lesz időm és pénzem. Talán az ősszel nekivágok egy expedíciónak, de még nincs pontos elképzelésem. Jó lenne egy újabb magashegyet megmászni, de még nem tudom, minden változó. Meglátjuk, mit hoz a jövő.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..