home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Éjszaka a múzeumban
GYURKOVICS Virág, GAZSÓ Orsolya
2014.06.11.
LXIX. évf. 24. szám
Éjszaka a múzeumban

Ha csak egy estére is, de ismét felrázta a régió művelődési életét az év egyik legnépszerűbb, kicsik és nagyok által is izgatottan várt megmozdulása, a Múzeumok Éjszakája.

A múzeumi világnap alkalmából hagyományosan május 18-án rendezik meg a Múzeumok Éjszakája programsorozatot. Az idei rendkívüli árvízhelyzet miatt és szolidaritásból azonban országszerte lemondták az eseményeket. Ezekre a múzeumi programokra került sor június 7-én a többi közt Szabadkán és Topolyán is.

Szabadkán a hivatalos megnyitóra a Városi Múzeumban került sor, ahol a műhelymunkákon, koncerteken és játszóházon kívül a Vojnich Oszkár utazásait bemutató gyűjtemény, valamint a zsidók deportálásának 70. évfordulójára emlékező Memento Geréb Klára című művészeti kiállítás várta az érdeklődőket.

A város gazdag műsorkínálatához szinte valamennyi művelődési intézmény hozzájárult. Így a programsorozat keretében például a Képzőművészeti Találkozó Modern Galériája, a Vinko Perčić Képtár, a Szabadkai Városi Könyvtár, a Kosztolányi Dezső Színház, a Lifka Sándor Art Mozi és a Vajdasági Magyar Folklórközpont is tartalmas műsort kínált a nagyérdeműnek. A Raichle parkban pedig a komoly- és a könnyűzenei koncerteken kívül ötödik alkalommal került sor a tehetséges fiatal szabadkaiak alkotásait bemutató ArtKvart kézműveskiállításra.

Nagy volt a nyüzsgés a zsinagógában is, ahol rövidfilmeket és alkalmi kiállítást tekinthetett meg a közönség. A borkultúra népszerűsítése érdekében pedig a zsinagóga kertjében (első ízben) megszervezték a Borok Éjszakáját, melynek keretében a hangulatos este során két hagyományos vajdasági borfajtával, a kadarkával és a kövidinkával ismerkedhettek meg az érdeklődők.

A Múzeumok Éjszakája rendezvénysorozatba a Topolyai Múzeum az idén is sokszínű és tartalmas programokkal kapcsolódott be. Műsoraival a szerb és a magyar kultúra ismerőinek, a régészkedni és a versenyezni vágyóknak, a kalap és a könyv szerelmeseinek, a festészet és az irodalom kedvelőinek, gyermekeknek és felnőtteknek egyaránt kedvezett.

Kókai Mernyák Melinda, Topolya község polgármestere a rendezvény megnyitásán örömét fejezte ki, hogy az idei program sok fiatalt és gyereket szólít meg. Bejelentette a Topolyai Múzeum önállósodását, mely intézmény eddig a Szabadkai Városi Múzeum kihelyezett részlegeként működött.

Elsőként egy kiállítás nyílt a nyelvész, műfordító és filológus Vuk Stefanović Karadžićról, az első szerb nyelvtan megalkotójáról — és ahogy Gazsó Hargita múzeumpedagógus fogalmazott a rendezvény megnyitóján —, a szerbek Kazinczy Ferencéről. Az irodalmi kiállítást Nevenka Bašić-Palković, a Szabadkai Városi Múzeum múzeumi tanácsosa és Gazsó Hargita nyitotta meg. Az est folyamán Vuk mesélt Vukról, mivel a Vuk Stefanović Karadžić nevet viselő topolyai szerb kulturális központ egy alkalmi műsort készített a nyelvújító tiszteletére.

Szombaton megnyílt még egy kiállítás a Topolyai Múzeumban, a megújult állandó régészeti tárlatot mgr. Hulló István, a Szabadkai Városi Múzeum igazgatója és Ricz Péter régész, nyugalmazott főmuzeológus avatta föl. Ez a kiállítás igazán gyermekbaráttá vált. A vidám és otthonos hangulatú terem vitrinjeiben a zöld, a piros és a kék szín dominál. Az egyik sarkában kialakítottak egy játszókuckót is, ahol szórakozva lehet tanulni a régészeti korok jellemzőiről, egyebek között a topolyai ásatásokról és az egykori ékszerekről, viseletekről. A kiállítás témájából merítve vetélkedőt is rendeztek Ki a legnagyobb mamut? címmel a felső tagozatos diákok számára.

A topolyai estet Tolnai Ottó Kalapdoboz című, képzőművészeti írásokat tartalmazó kötetének bemutatója zárta. Náray Éva moderálásával Bánszky Mária nyugalmazott muzeológus és ifj. Virág Gábor, a Forum Könyvkiadó igazgatója beszélgetett a Kossuth-díjas íróval. A könyvbemutató alatt elkészült egy igazi kalapdoboz is Gyurik Melinda könyv- és papírrestaurátor kézügyességének köszönhetően, a kék és az ezüst színű papírokból, valamint vászonból készített dobozt Melinda a műsor után odaajándékozta az írónak.                

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..