home 2024. április 25., Márk napja
Online előfizetés
Ég és Föld
Dr. Csermák Zoltán
2022.04.01.
LXXVII. évf. 13. szám
Ég és Föld

Ünnepi koncertsorozat három erdélyi városban

Ég és Föld címmel rendez húsvéti koncerteket az Erdélyi Hagyományok Háza Alapítvány. A neves fellépőkkel szervezett eseménysorozat feketevasárnap Csíkszeredában kezdődik, nagycsütörtökön pedig Kolozsváron és Marosvásárhelyen folytatódik.

Az Erdélyi Hagyományok Háza három városra kiterjedő, Ég és Föld elnevezésű koncertsorozattal készül a húsvéti ünnepekre.

„A néphagyomány kiemelt helyen tartja számon a nagyhét eseményeit, melyekben jelen van a halál és a szenvedés, ugyanakkor a mindezeket feloldó feltámadás és megdicsőülés is – foglalja össze a kezdeményezés célját Kelemen László, a Hagyományok Háza Alapítvány vezetője. –  A mostani földindulásos időszakban, amikor pandémia, háború tetézi mindennapos bűneinket, természetes, hogy az Égihez fordulunk a nagyhéten, szabadulásért könyörögve. Az égi, szakrális, nagyheti kompozíciókat éneklő kórushoz így társul a földi népművészet. A lelki könnyebbülésen túl a koncert alkalmat nyújt mindenkinek az elcsendesedésre, a nagyhét és a húsvét misztériumában való elmélyülésre és zeneileg is igazi csemegének ígérkezik. A katarzist, a felszabadulást pedig mindannyiunknak a húsvét hozhatja el.”

Csíkszeredában a Csíksomlyói Kegytemplom április 3-án, feketevasárnap a nagymise után ad otthont az első jeles eseménynek, melyen a Székelyföldi Énekiskola gyerekei, valamint az Ars pro Toto énekegyüttes művészei lépnek fel. Műsoron a reneszánsz zenefejedelmek, mint Orlando di Lasso és Carlo Gesualdo művei mellett gregorián dallamok és népénekek csendülnek fel.

Nagycsütörtökön először a kolozsvári evangélikus-lutheránus templomban tartanak koncertet, amelynek programjában többek között olyan kiváló kortárs magyar zeneszerzők, mint Orbán György, Kocsár Miklós és Kelemen László egyházzenei darabjai hangzanak el. A hangversenysorozat a marosvásárhelyi Vártemplomban fejeződik be Kásler Magdi és az Üver zenekar, valamint a Nyilas Szabolcs vezette Cantuale Énekegyüttes részvételével. A program igazi különlegessége Mozart egykori mentora, Giambattista Martini, valamint a kissé elfeledett szegedi kiváló zenész, König Péter két-két opusának bemutatása.

Információk: ITT

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..