home 2024. május 19., Ivó napja
Online előfizetés
Ébredj, nemzetem!
KOVÁCS Nándor
2005.03.23.
LX. évf. 12. szám
Ébredj, nemzetem!

Lázár János átveszi a várost kitüntető díszokleveletMárcius 15-én Hódmezővásárhelyen nemcsak a 157 évvel ezelőtti szabadságharc eseményeire emlékeztek. Nemzeti ünnepünkön szembenéztek a múlttal, és a mától számon kérték a nemzet megfogalmazta követelések iránti adósságot. Hódmezővásárhely n...

Lázár János átveszi a várost kitüntető díszoklevelet

Március 15-én Hódmezővásárhelyen nemcsak a 157 évvel ezelőtti szabadságharc eseményeire emlékeztek. Nemzeti ünnepünkön szembenéztek a múlttal, és a mától számon kérték a nemzet megfogalmazta követelések iránti adósságot. Hódmezővásárhely nemcsak koszorúzott március idusán, hanem
anyakönyvezett is. Beírták a cívisváros anyakönyvébe azokat a határon túli magyarokat, akik a Tiszteletbeli Polgár címért folyamodtak. Mintegy háromezer kérelem érkezett az elszakított területekről, de szép számban érkeztek igénylések Észak-Amerikától kezdve Svájcon át Izraelig.
- Kérdőjelek maradtak 1848 márciusának és áprilisának ideáljaiban. Kérdőjelek. 2005-ben közteherviselés? Sajtószabadság? Unió Erdéllyel? Független Nemzeti Bank? Egyenlő esélyek? A nemzetéért felelős kormány? 2005-ben Magyarországon testvériség, egyenlőség, szabadság? Emlékezzünk együtt a szabadság erejére és a cselekvés szabadságára, amikor a költő úgy szól, hogy új március jő, új év, fáradó sereg napjával egy új áruló - idézte Illyés Gyulát ünnepi beszédében Hódmezővásárhely polgármestere, dr. LÁZÁR János, országgyűlési képviselő.
- A magyar szabadság húsvétja március 15-e, mert ez a nap feltámadást jelent a szolgaságból, a bűnből és a halálból. Mert Petőfi Talpra, magyar! felszólítása nagyon is egybecsengett Jézus szavával: Kelj fel és járj! - emlékeztetett TŐKÉS László, Királyhágó-melléki református püspök. Mint mondta, a márciusi ifjak által megfogalmazott követelések tizenkettedik pontja, az uniót Erdéllyel, ma is érvényes igény, mert a határon túl élő nemzetrészek szellemi egységesítését sürgeti. Azt az igényt, amelyet december 5-én az ország egyik főméltóságának gyalázatos kampánya során egy tál lencséért megtagadtak. Politikai üzenete az 1848-as szabadságharcnak, hogy a nemzet erőinek egyesítésére van szükség. December 5-e tagadását jelenti ez az évforduló. Jézus mondta, hogy minden ország, amely meghasonlik önmagával, elpusztul. Egy város vagy egy háznép sem állhat meg, amely meghasonlik önmagával. Márpedig Magyarország meghasonult önmagával, kormányával, az ország lakosságának nagy része meghasonult a határon túl élő testvéreivel. Kik vezették őket félre? Jézust szidják, mint egykoron. Hiába énekeltem el a miniszterelnöknek, hogy szállást keres a szent család, de senki sincs, ki helyet ád. Nincsen, aki befogadja őt, ki égnek s földnek ura. Leszavaztatták a népet. Az idén az első eset, hogy a határon túl nem koszorúznak a kormányoldal képviselői, politikusai. Mélypontra süllyedt a határon túli magyarokkal az anyaországi kapcsolat. De hogy is tudna szembenézni az ott élő nemzetrészek fiaival?
- Félreértés ne essék, nem politikusok ellen beszélek, a nemzetért szólok, mert a nemzetet nem szabad arcul csapni. A nemzet érdekében kell cselekednünk, ha hívek akarunk maradni március 15-éhez. Az utóbbi tizenöt év alatt egymillió lélekkel kevesebben lettünk a Kárpát medencében. Békeidőben! Európa közepén? Ébredj, nemzetem! - figyelmeztetett az erdélyi püspök.
Az emlékünnepség után a városháza tanácstermében díszülésre került sor, amelyen átadták a Tiszteletbeli Polgár címet az azt igénylők képviselőinek.
- Az összefogás, az egymás iránti felelősség és a szeretet adta erő jellemezte Szent István-i szellemiségből fakadt az a döntés, amikor Hódmezővásárhely a harmadik évezred elején az összefogásról határozott nagy felelősséggel. Szükséges hangsúlyozni, hogy mi, magyarok összetartozunk. Összeköt bennünket a közös múlt, összekötnek a családi szálak... Az egymás iránti felelősség soha nem korlátozódhat egy vásárhelyi porta kapujáig. Tudnunk kell, a nemzet ereje azon a felelősségen áll vagy bukik, hogy a kőfalon túl tudunk-e jutni vagy sem. Egy jövőben boldogulni, a Kárpát medencében élni akaró közösségnek gyarapodni, fejlődni kell. Ahhoz, hogy a városunkban ne csak születni, hanem élni is érdemes legyen, gondolnunk kell a kapukon kívül élő testvéreinkre, gondolnunk kell egymásra - hangsúlyozta Lázár János, a város fideszes polgármestere. Elmondta, hogy Zentáról mintegy ötszázan igényelték a díszoklevelet, s ennek átadására Zentán kerül sor.
- Remélem, a mai naptól joggal használhatom a polgártárs megszólítást, hiszen kezemben egy olyan igazolvány, amivel bizonyítani tudom, hogy mától Hódmezővásárhely tiszteletbeli polgára vagyok. Tulajdonképpen jómagam most ágyúöntő Gábor Áron, tollforgató Tamási Áron és imádságos kezű Márton Áron népének nevében szeretnék Hódmezővásárhely lakóinak tiszta szívből jövő köszönetet mondani, hogy befogadtak bennünket. Elmondhatom, hogy a rajtam levő székely gúnyát és a benne lévő lényemet mostanig ilyen nagy tisztesség nem érte - mondta BALÁZS Antal, aki Sepsiszentgyörgyből érkezett az ünnepségre.
BALOGI András torontálvásárhelyi polgármester hivatalának és a gyökereiben Hódmezővásárhelyhez kötődő falu lakóinak nevében köszönte meg a megtisztelő gesztust, amely ugyan nem helyettesíti a magyar állampolgárságot, de mindenesetre jelzi, nem mondott le fiairól az a város, amelynek ódon temploma ajtaján a torontálvásárhelyiek még érezni vélik ükszüleik simogatását.
NYÚL Zoltán, a pacséri hatgyermekes baptista lelkész lélekben felemelőnek érzi, hogy népes családjával tiszteletbeli polgára lehet egy városnak, általa pedig alkotórésze a nemzetnek, amelyhez a kötőszálakat Trianon gyalázata sem tudta összekuszálni. A korszellemnek hirdetett nemzetmegsemmisítő törekvés ellenére a fiatalok körében egyre nagyobb az érdeklődés egységes nemzetünk élő történelme iránt.
- Amikor a magyar haza szétdarabolva a földön hevert, egyedül Sopronban tették lehetővé, hogy nemzetközi megfigyelők részvételével népszavazáson döntsék el, hova kíván tartozni, akkor egyöntetűen a magyar koronához való tartozás mellett szavaztak Sopron német ajkú lakói is. Így kapta a város a Leghűségesebb Város címet. Most, amikor a magyar december 5-e után erkölcsileg ismét térdre kényszerült, Hódmezővásárhely megkísérli legalább szellemi értelemben tizenötmillió magyar lelket összefogni - mondta CSIHÁK György, a zürichi történelmi társaság elnöke, majd átadta Lázár János polgármesternek azt az oklevelet, amelyen az áll, hogy Hódmezővásárhely Isten kegyelméből és az egyetemes magyar nemzet akaratából a Legtisztességesebb Magyar Város.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..