home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
Átutazóvárosból célállomássá válik Szabadka
Kartali Róbert
2022.03.23.
LXXVII. évf. 12. szám
Átutazóvárosból célállomássá válik Szabadka

Hamarosan elkészül a Szeged—Szabadka vasútvonal szerbiai szakasza. A 100 millió eurót is meghaladó beruházás kivitelezési munkálatai április végén befejeződnek, májustól pedig már közlekedhet a vonat a szerbiai oldalon — hangzott el vasárnap Palicson egy filmvetítéssel egybekötött kerekasztal-beszélgetésen.

A Palicsi Magyar Művelődési Központban levetítették a VM4K és a Dinovizija közös alkotását, A vasút Szabadkára nézve életkérdés című dokumentumfilmet, mely bemutatja Szabadka fejlődését a vasút megjelenésének tükrében, taglalva a centrum és a periféria viszonyrendszerét. Ez után Pásztor István, a VMSZ elnöke, dr. Pásztor Bálint köztársasági parlamenti képviselőjelölt, Lálity Urbán Emese, Szerbia építésügyi, közlekedési és infrastrukturális államtitkára, Kern Imre, Szabadka alpolgármestere, Dencs Valéria, a Palics Park Kft. igazgatója, Dobó Márta, a Palics—Ludas Közvállalat igazgatója és Sugár György, a szabadkai Vízművek és Csatornázási Kommunális Közvállalat igazgatója beszélt a vasútról és a települést érintő fejlesztésekről. Az est moderátora Barát Gábor Gergely történész volt.

— Szabadka és Horgos között valójában egy vadonatúj vasútvonal épült ki, mely minden tekintetben megfelel a legmagasabb szintű elvárásoknak — emelte ki Kern Imre. Mint mondta, lassan a felsővezeték is a helyére kerül, de a vezérlési és a biztonságtechnikai berendezések szerelése is folyamatban van. Közben megújulnak a palicsi, a királyhalmi és a horgosi vasútállomások is. Az alpolgármester arról is beszélt, hogy hamarosan megkezdődik a Szabadka—Baja vasútvonal építése is, a tervek elkészültek, az engedélyek megvannak, ahogyan a politikai akarat is a szerb kormányzat részéről. — Szabadka tehát nemsokára újra egy igazi vasúti csomópont lesz, hatfelé lehet majd vonaton közlekedni Szabadkáról: Belgrád, Budapest, Szeged, Baja, Zenta, illetve Zombor felé.

A vasút kapcsán Pásztor István elmondta, hogy Horgoson, az ipari zónában létrehoznak egy intermoduláris terminált, mely lehetővé teszi, hogy az autópályáról letérő kamionokról emelővel levegyék a dobozt, és fölrakják a Szegedre tartó vonatra. — Amikor ez megtörténik, akkor Horgos bejáratánál az autópálya melletti, 25 hektáros ipari zóna megtelik majd raktárakkal, illetve különböző feldolgozó, átpakoló és egyéb logisztikai tartalmakkal, ami az egész térség felemelkedését eredményezheti.

A VMSZ elnöke arról is beszélt, hogy megindulnak a horgosi autópálya-határátkelőnek a bővítési munkálatai, ezt 70 millió euróval támogatja a szerb állam, és napokon belül megkezdődik a béregi határátkelő bővítése is.

A palicsi fejlesztések kapcsán elhangzott, hogy az aquapark befejezéséhez még 700 millió dinárt kell előteremteni. A VMSZ elnöke szerint mielőbb be kell fejezni, hogy legyen egy olyan tartalom, amely egész évben idecsábítja a turistákat. Ennek köszönhetően az összes kapacitás működni fog.

Pásztor István egy újabb palicsi beruházás terveiről is beszélt.

— A Prezident szálló és a férfistrand közötti 9 hektáros területen felépül egy superior, négycsillagos wellnesshotel, melynek családi és konferenciatartalma is lesz, valamint egy olyan konferencia-központja, amely egyszerre 1200 embert képes befogadni. Emellett mintegy 4000 négyzetméternyi vízfelület lesz kiépítve ebben a létesítményben. Már megvan hozzá a beruházó is. Az elvi megállapodás is megvolt a kormányzattal, ezt a beruházást jónak találják, és támogatják az előkészítő munkálatokat — tette hozzá a VMSZ elnöke.

Fényképezte: Kartali Róbert

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..