home 2024. május 18., Erik napja
Online előfizetés
„Átröpülök hosszában hazámon”
Martinek Imre
2023.09.30.
LXXVIII. évf. 39. szám
„Átröpülök hosszában hazámon”

A Petőfi-bicentenárium alkalmából, a vajdasági Mozdulj! Petőfi! programsorozat részeként 2023. szeptember 29-e és október 1-je között hat vajdasági településre (Újvidék, Kishegyes, Nagykikinda, Csóka, Zenta és Szabadka) látogat el a Petőfi Irodalmi Múzeum „Átröpülök hosszában hazámon” című vándorkiállítása.

      A projektumot/utazó kiállítást, mely Petőfi Sándor szülővárosából, Kiskőrösről indult el határtalan útjára, ez év június első napjaiban Torockón értem utol.

Lényegében ez utóbbi helyszínről valóak a fotók is. Mintegy kedvcsinálónak. Elvégre éppenséggel mindent azért lehetetlen érdemben lencsevégre kapni. Legfeljebb egy-egy mozzanatot, szerkesztői ajánlót.

„A Petőfi Irodalmi Múzeum vándorkiállítása Petőfi Sándor rövid, de annál mozgalmasabb életútját és alkotói dinamizmusát mutatja be versei, útirajzai és személyes tárgyai segítségével. A kiállítás képzeletbeli utazásra hív: 1845-ben felszállunk a »gyorsszekérre« Petőfi mellé, aki így mutatkozik be útitársainak: »Költő vagyok, költőileg kell / Végigrohannom az életúton!« Majd az utazás során felidézi múltjának meghatározó állomásait, és velünk együtt fürkészi jövőjét.”

      Aki teheti, tegyen meg egy-egy lépést. S fedezze fel (ön)magának (az érintőpontokon is) a lánglelkű költőt, kinek hitvallása (szabadság-szerelem) az alábbi, 1847. január 1-jén Pesten papírra vetett soraiban teljesedett ki:

Szabadság, szerelem! / E kettő kell nekem.

Szerelmemért föláldozom / Az életet,

Szabadságért föláldozom / Szerelmemet.”

 

 

 

Fényképezte: Martinek Imre

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..