home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Átélni a kiállítás üzenetét 
Zséli Ágnes
2021.03.01.
LXXVI. évf. 8. szám
Átélni a kiállítás üzenetét 

Az eurázsiai származású nomád nép életvitelébe tekinthetnek be mindazok, akik március 3-áig ellátogatnak a Törökbecse Községi Művelődési Ház képtárában a Lovas harcosok nyomán — Az avarok 200 éves uralma című kiállításra.

Az Óbecsei Városi Múzeum tulajdonában lévő mintegy 1400 éves régészeti tárlat felbecsülhetetlen emlékeit az 1970-es évek elején kezdték kutatni. A tárgyak többéves ásatási munka eredményeként Óbecse község területén, pontosabban Óbecse kijáratánál, a Péterréve felé található Perlek (1970—71), a péterrévei Csík (1973—75), valamint az Óbecse déli külterületén elhelyezkedő Pionír utcai régészeti lelőhelyekről (1986—88) kerültek felszínre, ahol három avar nekropoliszt, illetve nagyobb méretű temetőt találtak.

Akik tehetik, ne hagyják ki ezt a különleges „időutazást”, akár Törökbecsén vagy a későbbiekben az óbecsei közintézményben. Én azonnal éltem a lehetőséggel, sőt nem is egyedül, hiszen az a megtiszteltetés ért, hogy a leletek között Tojzán Ákosnak, az Óbecsei Városi Múzeum igazgatójának a társaságában tettem egy régészeti körsétát. A szakember szívesen mesélt mindarról, amit a felbecsülhetetlen tárlatról tudni kell.

— Az üvegszekrényekben elhelyezett kincsek az avarokról regélnek, akik térségünkbe a VI. században érkeztek meg, a hunok által megnyitott úgynevezett népek kapuján. Az avarok családcentrikusan éltek, hiszen arra törekedtek, hogy a kis közösségüknek megteremtsék a megélhetést, sőt, a siker érdekében különféle szakmákkal vagy földműveléssel foglalkoztak. Legtöbbjük, főként a férfiak, harcosok voltak, s időről időre fosztogattak, amiről a sírhelyekből kiásott eszközök is tanúskodnak. A kiállítást tájékoztató táblák is gazdagítják. A katalógus sajnos nem jelent meg annyi példányban, hogy a történelmi szövegkönyv mindenki számára elérhetővé váljon. A tárlat ötletének kidolgozója Branislava Mikić Antonić régész volt, aki mindezzel a ’80-as évek végén kezdett foglalkozni. Brankica mára már eltávozott az élők sorából, de az emlékét az utókorra hagyott odaadó munkája őrzi.

— Az avar sírokba, melyek kelet—nyugat irányba tájolódnak — folytatta az igazgató —, a hiedelmeiknek megfelelően sok tárgyat helyeztek el, olyanokat, amelyekről azt gondolták, hogy az elhunytnak a túlvilágon szüksége lesz rájuk. A sírokban talált leletek az avar egyén szociális helyzetéről is tanúskodnak, illetve arról, hogy valaki szegényebb vagy gazdagabb volt-e. Találtunk övcsatokat, álcsatokat, melyeket azért nevezünk így, mert csupán díszítőelemként használták őket. A nemesfémből kidolgozott ékszereket a gazdagabbak viselték. A sírokból azok a szerszámok is előkerültek, amelyekkel az emberek az életük során dolgoztak. A nők esetében ez főként orsógomb, mely azt bizonyítja, hogy szövéssel, varrással is foglalatoskodtak, de akadtak közöttük olyanok is, akik a harcosok nyomdokait követték. Varrásra senki sem szakosodott, minden nőnek meg kellett azonban tanulnia megvarrni a saját ruházatát, sőt, arra törekedtek, hogy a férjük kalandos, harcos életformáját támogassák. Ne feledkezzünk meg az agyagedényekről sem, hiszen az avar nők legtöbbje a háztartást vezette, gondoskodva arról, hogy az otthona körül minden a lehető legnagyobb rendben legyen. Azt is megjegyezném, hogy a nők már abban a korban is ékszereket viseltek — nyakéket, függőt, karcsatot —, melyek főként bronzból és ezüstből készültek.

Tojzán Ákossal a harci eszközöket, íjakat, a földműveléshez szükséges szerszámok maradványait, darabjait is elemeztük, sőt, a különleges csonteszközöket is, melyek a különféle foglalkozásoknál kerültek előtérbe. Érdekesek a csomó feloldására való szerszámok, melyek felgyorsították a hétköznapi munkálatokat.

Aki mindezt látni szeretné, keresse fel a Lovas harcosok nyomán — Az avarok 200 éves uralma című kiállítást, mely március 3-áig teszi különlegessé a Törökbecse Községi Művelődési Ház képtárát. A régészeti tárlat munkanapokon reggel 7 órától este 9-ig várja mindazokat, akik nem feledkeznek meg arról, hogy a régészeknek, történészeknek, szakembereknek köszönhetően a múltról mindig valami újat tudhatunk meg.

Fényképezte: Zséli Ágnes

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..