home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
Átadták az MMA 2022-es tagozati díjait
2022.09.20.
LXXVII. évf. 37. szám
Átadták az MMA 2022-es tagozati díjait

A Magyar Művészeti Akadémia tagozatai – Építőművészeti, Film- és Fotóművészeti, Iparművészeti és Tervezőművészeti, Irodalmi, Képzőművészeti, Művészetelméleti, Népművészeti, Színházművészeti, Zeneművészeti – évente két-két személy részére ítélik oda a tagozati díjakat, amely közül az egyik határon túli, vagy diaszpórában élő művész, illetve művészetelméleti szakember elismerésére szolgál.

A díjazottak számára a tagozati díj lehetőséget biztosít az Akadémia köztestületi tagságára. A 2022. évi tagozati díjakat az elnökség jelenlétében, Vashegyi György köszöntője után 2022. szeptember 19-én adták át ünnepélyes keretek között a tagozatvezetők a Magyar Művészeti Akadémia székházában, a Pesti Vigadó Makovecz termében. Az elismerést átvevők között volt két vajdasági díjazott is.

A Magyar Művészeti Akadémia törekvése, hogy a magyar szellemi élet minél több jeles művészét, a művészetelmélet és a művészetszervezés, a művészetigazgatás területén tevékenykedő szakemberét támogassa. Ezen célkitűzése elérésének eszköze, hogy a köztestület elismeri és díjazza a kiemelkedő alkotótevékenységet, valamint a művészi és a művészeteket támogató területeken elért teljesítményt; ezzel segíti azt, hogy a díjazottak alkotómunkájukkal tovább gazdagítsák a magyar művészeti életet, illetve hozzájáruljanak a magyar művészeti élet értékeinek feltárásához, megismertetéséhez.
A Magyar Művészeti Akadémia Építőművészeti-díjában Vadász György építész és Szarvas Péter építész, a Film- és Fotóművészeti-díjában – Szőts István-díj – Domokos János filmrendező és Zalka Imre fotóművész részesült.

Az MMA Iparművészeti- és Tervezőművészeti-díjában Bánk András belsőépítész, tervezőművész és Dormán László fotó- és tervezőművész részesült.

Dormán László volt standfényképész, rádiós szerkesztő, hetilapok fotóriportere, portré- és kiadványfotós, az Újvidéki Színháznak pedig alapításától fogva a fotósa. Az évek során mintegy 250 ezer filmkockát készített.
A díjjal a Délvidék magyar kultúrájában gyökerező, személyes áldozatok felvállalására is kész alkotói életpályáját, valamint a magyar motívumkincs felhasználásával fotóművészként is több évtizedet átölelő, Európa több országában kiállított képi reflexióiban, plakátjaiban, könyvillusztrációiban is megjelenő sikeres tervezőművészi munkásságát ismerték el.  
Az Illyés Gyula-díj, a Magyar Művészeti Akadémia Irodalmi-díjának két díjazottja Varga Imre költő, szerkesztő és Kövesdi Károly költő, író, műfordító.


Dormán László

A Magyar Művészeti Akadémia Képzőművészeti Tagozatának díjazottai: Sulyok Gabriella grafikusművész, valamint Antik Sándor keramikus, szobrászművész.

Cs. Szabó László-díjban, a Magyar Művészeti Akadémia Művészetelméleti-díjában Szinyei Merse Anna művészettörténész és Lőkös István irodalomtörténész részesül.

Az Erdélyi Zsuzsanna-díjat, a Magyar Művészeti Akadémia Népművészeti-díját Nyitrai Marianna népdalénekes, tanár és B. Kovács István régész-muzeológus, néprajzkutató érdemelte ki.

A Magyar Művészeti Akadémia Színházművészeti-díját Tatár Eszter színházi rendező és László Sándor színművész kapták.

László Sándor a vajdasági színjátszás jelentős, megkerülhetetlen alkotója. Több évtizedes, sokrétű színészi és rendezői pályafutását a megalkuvás nélküli magas színvonal, a meggyőző és hiteles munka fémjelzi, amelynek elismeréseként számos szakmai díjban részesült Az Újvidéki Színház művészeként számos jelentős és sikeres szerep megformálója, illetve előadás rendezője, több műfajban – a drámától a vígjátékig – is maradandót alkotott. Rendezői munkáival egyaránt találkozhattunk Szabadkán, Veszprémben, Temesváron, Zalaegerszegen. Az Újvidéki Művészeti Akadémia osztályvezető tanáraként színészpedagógusi munkássága európai mércével mérhetően is jelentős, számos tanítványa – rendezők, színházalapítók, színházvezetők – dolgozik mai napig vajdasági színházakban, valamint Magyarországon is.
Az MMA Színházművészeti Tagozata a Színházművészeti-díjban részesíti a délvidéki magyar színházi életben betöltött kiemelkedő jelentőségű művészi és kultúraszervező tevékenysége elismeréseképp.
A Magyar Művészeti Akadémia Szőnyi Erzsébet nevét viselő Zeneművészeti-díját Falvai Sándor zongoraművésznek és Buzás Pál zongoraművésznek, tanárnak, karnagynak, népzenegyűjtőnek ítélték oda.

Forrás: www.mma.hu

László Sándor (Fotó: Nyirő Simon/MMA)

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..