home 2024. április 25., Márk napja
Online előfizetés
Átadták a magyar állam kitüntetéseit
(gyg)
2014.03.19.
LXIX. évf. 12. szám
Átadták a magyar állam kitüntetéseit

Ünnepi fogadást adott az 1848/49-es magyar forradalom és szabadságharc 166. évfordulója alkalmából Korsós Tamás, Magyarország szabadkai főkonzulja. A nemzeti ünnep előestéjén a palicsi Vigadóban megtartott rendezvényen egyúttal a magyar állam kitüntetéseit is átadták az arra érdemesülteknek.

Orbán Viktor miniszterelnök ünnepi üzenetét a főkonzul tolmácsolta: „Az április 6-ai magyarországi parlamenti választás történelmi lehetőség mindannyiunk számára. Beléphetünk a magyar nemzet új korszakába, amelyet az elmúlt évek közös erőfeszítéseivel teremtettünk meg. A most létrejövő magyar országgyűlés hivatalosan is nemzeti parlament lesz, a magyar nemzet egészét fogja képviselni.”

Korsós Tamás beszédében az emlékezésre és az időszerű kérdésekre is szánt néhány gondolatot. Mint mondta, az évfordulón tisztelettel fejet hajtunk a márciusi ifjak előtt a haza iránti feltétlen hűségükért, elkötelezettségükért, és mert készek voltak életüket áldozni a magyar nemzetért.

A magyar parlamenti választáson 104 év után először vehetnek részt a külhoni magyarok. A szabadkai magyar főkonzulátus büszke rá, hogy munkájával hozzájárult a magyar kormányzat történelmi jelentőségű nemzetpolitikai eredményeihez. A mintegy hatszázezer kettős állampolgársági kérelemből több mint százezer a délvidéki közösségből érkezett, ami az itt élő magyarok lélekszámához viszonyítva élenjáró. Ugyancsak elismerést érdemel az az érdeklődés és aktivitás, melyet a vajdasági magyarok a külhoni magyar választási listára való feljelentkezés kapcsán tanúsítottak, negyvenezer körül van ugyanis azoknak a délvidéki magyaroknak a száma, akik már jelezték, hogy élni szeretnének szavazati jogukkal a magyarországi parlamenti választáson. A főkonzul minden kettős állampolgárt erre bátorít.

Az ünnepségen átadták a magyar állam kitüntetéseit is. Huszár Elvira karnagy több évtizedes, kiemelkedő zeneművészeti alkotótevékenysége, valamint a fiatalabb generáció zenei és zeneművészeti nevelése terén tanúsított odaadó munkája elismeréseként a magyar érdemrend tisztikeresztje kitüntetésében részesült. Varnyú Ilona nyugalmazott tanárnőt a délvidéki magyarság anyanyelvének ápolása, kultúrájának és identitásának megőrzéséért kifejtett szerteágazó tevékenysége elismeréseként a magyar érdemrend tisztikeresztjével tüntették ki. Hulló Istvánt, a szabadkai Városi Múzeum igazgatóját Szabadka és környéke természetvédelmi területeinek kutatása és megóvása érdekében végzett tudományos, ismeretterjesztő, valamint hagyományápoló tevékenysége elismeréseként a magyar érdemrend lovagkeresztje kitüntetéssel léptették elő.                 

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..