home 2024. május 02., Zsigmond napja
Online előfizetés
Átadták a felújított Flessz-féle házat
Kónya-Kovács Otília
2016.05.10.
LXXI. évf. 18. szám
Átadták a felújított Flessz-féle házat

Szépszámú vendég és helybeli polgár jelenlétében adták át rendeltetésének Magyarcsernyén a Flessz-féle házat. Az épületet a tatarozás után a női szervezet, illetve a kézimunkaszakkör tagjai vehetik birtokukba. Az ünnepélyes megnyitón Szemerédi Pál plébános megáldotta és megszentelte a házat, a helyiek összefogásának újabb eredményét.

Az épület nem a helyi közösség tulajdona, de minimális bérleti díj ellenében használhatják, a tulajdonos — egy biztosítócég — ugyanis nem tart rá igényt. Kormányos Erzsébet, a szakkör vezetője, a női szervezet elnök-helyettese elmondta, nekik alkotóházra van szükségük. Az igényüket azzal is alátámasztották, hogy az egyik szobában szövőkeretet és szövőszékeket helyeztek el. Ezeket az eszközöket természetesen nem dísznek szánták, dolgozni szeretnének rajtuk. A tagjaik között nemcsak szövők, hanem fazekasok és kézimunkázók is vannak. A hölgyeknek az a legfontosabb, hogy a tevékenységüket zavartalan körülmények között végezhessék. 

A házban bemutató jelleggel a serlegek, oklevelek is helyet kaptak, továbbá az objektum felújításának a fotóit is közszemlére bocsátották, hogy minél többen lássák, hogyan vált takarossá a korábban igencsak elhanyagolt állapotban levő háromszobás épület.

— A női szervezet és a kézimunkaszakkör szépen kiegészíti egymást — mondja Kormányos Erzsébet, akitől azt is megtudtuk, hogy a nőszervezet negyven, a szakkör pedig húsz tagot számlál. Szeretnének fiatalabb hölgyeket is bevonni a munkába, valamint a gyermekekre és az ifjúsági korosztályra is számítanak. Az idősebbek még emlékeznek azokra az időkre, amikor az iskolában is működött a kézimunkaszakkör. A mostani kézimunkázók többségével a kedves Vilma tanító néni ismertette meg a hímzést. Abban bíznak, hogy a mai fiatalok is szeretettel és örömmel fogadják ezt a lehetőséget.  

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..