home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Átadták a Zentai Közkórház CT-berendezését
Tóth Lívia
2019.04.24.
LXXIV. évf. 16. szám
Átadták a Zentai Közkórház CT-berendezését

Huzamosabb ideje emlegették már Zentán, hogy a helyi kórháznak a vonzáskörébe tartozó mintegy 100 000 beteg színvonalas ellátásához nagy szüksége van CT-berendezésre.

Az elképzelés megvalósulását a tartományi kormány tette lehetővé, 32,5 millió dinárral támogatta ugyanis a korszerű felszerelés megvásárlását.


Herédi Krisztián felvételei

Pásztor István, a tartományi kormány elnöke és Zoran Gojković tartományi egészségügyi titkár a helyi önkormányzat tisztségviselőivel hivatalosan is átadta rendeltetésének a Zentai Közkórházban az új CT-gépet. Így a jövőben a szükséges vizsgálatok elvégzéséért a zentai és a környékbeli betegeknek nem kell Szabadkára, Újvidékre, Nagykikindára vagy Nagybecskerekre utazniuk.

— Teljesítettük a három évvel ezelőtt tett ígéretünket, mely szerint minden tartományi közkórházat felszereltünk CT-berendezéssel. Zentán ez csak az egyike azoknak a beruházásoknak, amelyeket az elmúlt években valósított meg a kórház javára a tartományi kormány, illetve az egészségügyi titkárság. A mostani berendezéssel együtt, melynek értéke 32,5 millió dinár, csaknem 110 millió dinárt fektettünk be az intézmény korszerűsítésébe. Ami még nagyon jelentős a régió lakossága, de a zentai kórház dolgozói számára is, hogy az év végéig elkészülnek a tervek az objektum teljes körű felújítására — hallottuk Zoran Gojković tartományi egészségügyi titkártól. Azt is hozzáfűzte, hogy az elmúlt két és fél évben 32 egészségügyi dolgozó hagyta el a kórházat, de ugyanebben az időszakban 63 új foglalkoztatottat alkalmaztak, és jelenleg 14 orvos vesz részt különféle szakosításon.

— Az új, rendkívül korszerű CT-berendezés segítségével a XXI. század kihívásainak megfelelő diagnosztika és orvoslás a zentai kórházban is valóra válhat. A gépen már az elmúlt két hétben ötven vizsgálatot végeztek el, vagyis az itt dolgozók elsajátították ennek a modern eszköznek a kezelését. Az intézmény épületeinek felújítására is nagy szükség van, hiszen elöregedett a villany- és a vízvezeték, valamint a kanalizációs rendszer, a szobák sokágyasak — fürdőszoba nélkül —, és még számos hiányosság tapasztalható, de szerencsére megvan a lehetőségünk, hogy ezen változtassunk, és meg is tesszük — hangsúlyozta Pásztor István, a tartományi kormány elnöke.

Dr. Vasas Mihály, a Zentai Közkórház igazgatója elmondta, az első hónapokban a kórházi páciensek igényeit elégítik ki a CT-berendezéssel, de reméli, júliustól az ambuláns vizsgálatokat is el tudják indítani.

Dr. Dragica Pap-Gopić, a kórház igazgatóhelyettese és a röntgenosztály főorvosa arról beszélt, hogy a CT-berendezés nagyon sokat segíthet a sebészet, a neurológia és a belgyógyászat munkájában. 

— Hamarosan arra is meglesz a kapacitásunk, hogy a környező ambulanciákról fogadjuk a betegeket, egyelőre azonban a kórház páciensei vehetik igénybe a gépet. Kezdetben öt-tíz beteget látunk el naponta, mert még mi is „próbaidősek” vagyunk, de mindent megteszünk, hogy növeljük a teljesítményünket. A sürgős eseteket természetesen azonnal fogadjuk, de egyelőre nem nyitottunk várólistát, és még egy kis ideig a lakosság türelmét kérjük. Reméljük, később sem lesz hosszú a várakozás, mert az általános orvosi rendelők megkapják majd a szabad időpontokat, melyekre beoszthatják a betegeiket. A kollégák tudják, hogy a CT-berendezést csak indokolt esetekben szükséges használni, hiszen bizonyos betegségeknél nem is alkalmazhatjuk, több vizsgálatot pedig más módszerrel, például ultrahanggal is megoldhatunk — mutatott rá a tényekre a doktornő.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..