home 2024. május 05., Györgyi napja
Online előfizetés
Április 9-e
Martinek Imre
2024.04.09.
LXXIX.. évf. 14. szám
Április 9-e

Ezen a napon hunyt el 1960-ban Budapesten vitéz Csonti Szabó István magyar botanikus, kertészeti kutató, egyetemi tanár.


Budapest, XI. kerület — 2022. augusztus 3.

Kecskeméten született 1895. március 29-én. Tanulmányait a Kertészeti Tanintézetben végezte 1916-ban, ahonnan egyenesen a frontra került. A háború után nevével a Magyar Királyi Kertészeti Akadémia tanárainak jegyzékében is találkozhatunk.

„Országos hírű zöldségtermesztési szakember, kertészeti kutató és szakíró. Ő szervezte meg a Kertészeti Tanintézetben a zöldségnövények laboratóriumi és szabadföldi vizsgálatát. Jelentős eredményeket ért el a nemesítésben. Kiterjedt szakirodalmi munkásságot folytatott. […] Ő rendezte a harmincas években, Kairóban a magyar mezőgazdasági kiállítást, amelyért magas egyiptomi kitüntetést kapott. Munkásságát és személyét méltatja a Magyar Gazdasági Lexikon (1982) és a Kecskemét jelesei című könyv (1968)” olvasható a vecsesikonyvtar.hu vonatkozó szócikkében.

Csonti Szabó István emlékére, születésének 100. évfordulóján, Budapest XI. kerületében egy időtálló tábla lett felhelyezve. Alkamasint homlokzatára annak a háznak, melyben a mérnök úr 1945 és 1960 között élt és alkotott.  

Fényképezte: Martinek Imre

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..