home 2024. május 06., Ivett napja
Online előfizetés
Április 29-e
Martinek Imre
2024.04.29.
LXXIX.. évf. 17. szám
Április 29-e

Ezen a napon hunyt el 1940-ben Budapesten Bangha páter (teljes civil nevén: Bangha Béla József Nepomuki János) jezsuita szerzetes, hithirdető, teológus, szerkesztő, író, Magyarország „sajtóapostola”.


Budapest, Józsefváros — 2023. április 29.

1880. november 16-án született a felvidéki Nyitra városában. Nevéhez fűződik — a többi közt — a katolikus sajtó megszervezése és terjesztése, Magyarország és főként Budapest rekatolizációja, a Mária-kongregáció nemzetközi irányítása. Hithirdetőként bejárta Olaszországot, Németországot és a Balkánt, de számos előadást tartott Hollandiában, Észak- és Dél-Amerikában is. 1938-ban fő szervezője a sorrendben 34. Eucharisztikus világkongresszusnak, melynek akkor (első ízben) Budapest volt a házigazdája. Mindezek mellett több mint 80 könyv szerzője vagy társszerzője. Összegyűjtött műveit a Szent István Társulat harminc kötetben adta ki 1942-ben és 1943-ban. (Külső hivatkozás: Wikipédia)

Fényképezte: Martinek Imre

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..