home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Április 27-én
Martinek Imre
2022.04.27.
LXXVII. évf. 16. szám
Április 27-én

Darányi Ignácra és Szent Zitára emlékezve

1927 — Darányi Ignác (született Pesten, 1849. január 15-én) jogász, agrárpolitikus, nagybirtokos, földművelésügyi miniszter halálának napja.

Budapest, 2018. január 26.

Személyében a XIX. és a XX. század fordulójának kivételes tehetséggel megáldott agrárpolitikusát tisztelhetjük, aki munkásságával a magyar mezőgazdaság fellendítését szolgálta, és tizenkét éven át irányította a Földművelésügyi Minisztériumot.

„A korszerű agrárpolitika első hazai képviselője. A szőlőtermesztés az 1800-as években komoly veszélybe került, ekkor jelent meg a filoxera nevű betegség, amely az egész [tihanyi] félsziget területén kipusztította a szőlőket. Darányi Ignác földművelésügyi miniszter indított programot az új szőlőfajták meghonosítására, amelyek ellenálltak a filoxérának.” (szöveg a tihanyi kikötőben felállított emlékművön, melyet közadakozásból emelt a „Balatoni Szövetség”, 1938-ban)

Tihany, 2018. augusztus 11.

Darányi Ignác nevét és emlékét itt, a déli végeken, több emléktábla is őrzi. Jogosan.

Hertelendyfalva, 2011. december 10.

Óbecse, 2017. július 12.

...

Szent Zita napja

Szent Zita Lucca mellett, egy kis olasz faluban született 1218-ban. Mivel nagy szegénységben éltek, tizenkét éves korában cselédnek adták egy előkelő, gazdag családhoz. Rossz sora ellenére egész életében, negyvennyolc éven át náluk szolgált. Belépett a ferences harmadik rendbe, megtanult írni-olvasni is, hogy olvashassa a ferences zsolozsmát. Sokat imádkozott a családért, melynek tagjai megtértek. Az életszentség hírében halt meg 1278. április 27-én.

Budapest, 2021. november 9.

Alakjához számos legenda kötődik. A legismertebb szerint egy hideg napon a szentmisén egyetlen kabátját terítette egy koldusra, aki a mise után nyomtalanul eltűnt. Néhány óra múlva megjelent a koldus, akiben Zita magát Jézus Krisztust ismerte fel. Zita teste romlatlanul nyugszik Luccában, a San Frediano-templomban. 1696-ban XII. Ince pápa szentté avatta. A háziasszonyok, cselédek, pincérek védőszentje.

(Külső hivatkozások: Rózsadombi imádságoskönyv. Budapest, 2019, 190. oldal)

Fényképezte: Martinek Imre

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..