home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Április 24-én tartják az előre hozott választásokat
MTI
2016.03.04.
LXXI. évf. 9. szám
Április 24-én tartják az előre hozott választásokat

Tomislav Nikolić szerb elnök pénteken bejelentette, hogy előre hozott parlamenti választásokat ír ki az országban április 24-re. Az államfő azt követően döntött így, hogy csütörtökön megkapta a szerb kormány indítványát, amely a parlament feloszlatására és az előre hozott parlamenti választások kiírására vonatkozott.

A voksolásra az Aleksandar Vučić vezette kabinet szerint azért van szükség, mert a kormánynak teljes mandátumra van szüksége ahhoz, hogy befejezze a megkezdett reformokat, az állampolgárok számára európai életszínvonalat biztosítson, és Szerbiát az Európai Unió kapujáig vezesse. A kormány szerint meg kell vizsgálni, hogy a jelenlegi vezetés bírja-e az állampolgárok bizalmát, vagy esetleg egy másik politikai opciót részesítenének-e előnyben.

A pénteki bejelentést követően Tomislav Nikolić újságíróknak azt mondta, reméli, hogy Szerbia folytatja a megkezdett reformokat, és nem tér le arról az útról, amelyen most halad.


(BETAPHOTO/MILOS MISKOV/DS)

Tomislav Nikolić kiemelte, hogy tisztességes és demokratikus választásokat vár. Megfogalmazása szerint Szerbia mindig is előre hozott választásokkal oldotta meg a problémákat, és a szavazópolgárok mindig jól döntöttek.

A köztársasági elnök felhívta a figyelmet arra, hogy az országnak külső kihívásokkal, elsősorban a migránsválsággal is meg kell küzdenie a kampány során, hiszen Belgrád nem teheti meg, hogy a választások miatt nem foglalkozik a térséget érintő gondokkal, ugyanakkor kiemelte, hogy az ország felkészült ezekre a problémákra.

A köztársasági elnök döntésével a kormány mandátuma megszűnt, az új miniszterelnök és a tárcavezetők kinevezéséig már nem hozhatnak határozatokat, és nem fogadhatnak el törvényjavaslatokat, kivéve, ha azokat törvényben megszabott határidők kötik, illetve ha az államérdek, az ország védelme vagy valamilyen természeti, gazdasági vagy ipari katasztrófa azt indokolttá teszi.

Az alkotmány értelmében a választási eredmények kihirdetését követő 30 napon belül meg kell tartani az első parlamenti ülést, az új összetételű országgyűlésnek pedig három hónapja van a kormány kinevezésére, különben ismét új választásokat kell kiírni.

A többpártrendszer szerbiai bevezetése óta ez lesz a 11. parlamenti választás, egyúttal a 8. előre hozott választás. A voksoláson a legtöbb szavazatra a jelenleg is kormányzó Szerb Haladó Párt (SNS) számíthat, amelyre a közvélemény-kutatások szerint a szavazók körülbelül 50 százaléka voksolna.

A pénteki bejelentések értelmében szintén április 24-én tartják a vajdasági tartományi és az önkormányzati választásokat, ezeket azonban még nem írták ki.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..