home 2024. május 02., Zsigmond napja
Online előfizetés
Április 22-e
Martinek Imre
2024.04.22.
LXXIX.. évf. 16. szám
Április 22-e

Ezen a napon hunyt el 1985-ben Budapesten dr. Almási Elemér vegyészmérnök.


Budapest, Budai Arborétum — 2023. szeptember 28.

A Baranya vármegyei Bükkösd községben született 1919. december 8-án. Lévén 1971 és 1974 között a Kertészeti Egyetem külügyi rektorhelyettesi tisztségét látta el, a Magyar Agrár- és Élettudomány Egyetem (MATE) egységeként működő jogutód budai arborétumának szoborparkjában Almási professzor úr büsztje is fellelhető.

Dr. Almási Elemér egyebek között a hús tartósítási kérdéseit is vizsgálta. „Magyarországon e téren úttörő munkát folytatott. A gyorsfagyasztási eljárást az elméleti alapok kidolgozása után a gyakorlati alkalmazásra is kikísérletezte, Tisztázta az élelmiszerek hűtése, fagyasztása, tárolása során bekövetkező súlyveszteség káros minőségi és mennyiségi kihatásait, ezek összefüggéseit a környezeti viszonyokkal.” (Külső hivatkozás: Wikipédia)


Budapest, Budai Arborétum — 2023. szeptember 28.

S ha már e jegyzet megjelenésének dátumán egyúttal a Föld napját is méltatjuk, alkalmi fotógalériánkba — fentebb — egypár arborétumi hangulatképet is beválogattunk. „A Budai Arborétum jelenlegi növényanyaga közel 2000 fásszárú dísznövény fajt és fajtát, több száz hagymás virágot és csaknem 250-féle egyéb évelő dísznövényt foglal magába. A terület 1975 óta élvez természetvédelmi oltalmat.” (E tájékoztató szövege a helyszínen fellelt információs tábláról való.)

Fényképezte: Martinek Imre

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..