home 2024. május 23., Dezső napja
Online előfizetés
Április 2-a
Martinek Imre
2024.04.02.
LXXIX.. évf. 13. szám
Április 2-a

Ezen a napon született 1876-ban Kolozsvárott szepesszombati ifj. dr. Genersich Antal egyetemi magántanár, a hódmezővásárhelyi kórház hajdani főorvosa, illetve igazgatója.


Hódmezővásárhely — 2023. április 15.

Szepesszombati id. dr. Genersich Antal (1842—1918) orvos és egyetemi tanár legkisebb fia édesapja nyomdokait követve jutott el végül Hódmezővásárhelyre, „ahol nagy szükség volt tudására és ő nagy szolgálatot tett, elsősorban a vásárhelyi, majd országos viszonylatokban is a tudományos munkálataival” — olvasható a róla (is) szóló világhálós blogon. Neve nagybetűvel íródott be Vásárhely történetébe: a város és környéke legismertebb és legelismertebb orvosai között tartják nyilván. Újításai, az orvoslási rendszer korszerűsítésére tett igyekezetei (pl. az asztmatikus betegségeknek orvosi műtét útján történő orvoslása) jelentős előretörést hoztak. Többek között az ő érdeme volt a II. világháborúig zavartalanul működő kakasszéki gyógyfürdő és gyógyintézet létrehívása is — a XX. század ’30-as éveiben. Igazgatósága alatt épült fel (ugyancsak Vásárhelyen) az új Erzsébet Kórház, melynek igazgató főorvosává nevezték ki. Ezt a tisztségét 1940-ig töltötte be.

Ifj. dr. Genersich Antal 1944. december 25-én hunyt el Hódmezővásárhelyen. Egykori családi házának falán (a Genersich-palota Mária Valéria utca felőli homlokzatán) emléktábla található.

Fényképezte: Martinek Imre

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..