home 2024. május 01., Fülöp napja
Online előfizetés
Április 18-a
Martinek Imre
2024.04.18.
LXXIX.. évf. 16. szám
Április 18-a

Ezen a napon 1616-ban kötött házasságot Sárospatakon I. Rákóczi György (1593—1648) erdélyi fejedelem és Lorántffy Zsuzsanna (1600—1660). A korabeli krónikák feljegyzése szerint az özvegy fejedelemasszony tizenkét évvel később ugyanezen a napon követte férjét minden halandó utolsó földi útján. Az Úr 1660. esztendejében.


Budapest, Újpest — 2024. április 2.

Zsuzsánna fejedelemasszonynak, a hazaszeretet és krisztusi hit példaképének emlékét Budapesten (IV. kerület, Újpest) egy utcanévtábla, illetve ez utóbbi mellé felhelyezett köztéri márványtábla hirdeti. 

Lorántffy Zsuzsanna nevét a 2011-ben felújításra került Bujdosók lépcsőjének egyik pihenőhelye is viseli. A Balaton-felvidéki Badacsonytördemic felett kialakított átjáró említett érintőpontján ottjártunkkor egy emléktáblát találtunk. Az alábbi felvésettel:

„Nagyasszony, I. Rákóczi György erdélyi fejedelem felesége, kinek birtokán Sepsy Laczkó Máté udvari pap jóvoltából a tokaji aszú megszületett.”


Badacsonytördemic — 2022. július 28.

Fényképezte: Martinek Imre

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..