home 2024. május 18., Erik napja
Online előfizetés
Április 18-a
Martinek Imre
2023.04.18.
LXXVIII. évf. 15. szám
Április 18-a

Ezen a napon született 1813-ban Budán kéméndi Szalay László magyar történetíró, jogász, liberális politikus és publicista, az MTA tagja és főtitkára (1861-tól haláláig), a modern magyar történettudomány egyik megalapozója.


Budapest, Budavára — 2023. január 21.

A pesti egyetem jogi és bölcsészeti karán végzett. Ezután Kölcsey Ferencnél volt joggyakornok. 1833-ban ügyvédi oklevelet szerzett, de ügyvédi gyakorlatot nem folytatott, az 1830-as évek végére elismert jogi szakíró, liberális publicista vált belőle. A szabadságharc bukása után a történettudománynak szentelte magát. Svájcba emigrált, ahol Magyarország történetét feldolgozó munkáját írta. 1855-ben tért haza Pestre.

(Külső hivatkozás: Wikipédia)

Szalay László 1864. július 17-én hunyt el Salzburgban. Örök nyugalomra Budapesten helyezték.

Fényképezte: Martinek Imre

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..