home 2024. május 05., Györgyi napja
Online előfizetés
Április 10-e
Martinek Imre
2024.04.10.
LXXIX.. évf. 14. szám
Április 10-e

Ezen a napon hunyt el 1881-ben az olaszországi Collegno al Baraccone községben Ihász Dániel honvéd ezredes, az itáliai magyar légió parancsnoka, az olasz hadsereg ezredese.


Budapest, X. kerület /Kőbánya, Óhegy/ — 2022. december 24.

1813. október 17-én született a Veszprém vármegyei Nagydém községben. Tizenöt éves korától egészen 1848 nyaráig a császári hadseregben szolgált, majd hadnagyi rangban átlépett a 48-as Honvéd Gyalogezredhez. A nevezett év novemberében Bem József kinevezte az erdélyi hadsereg 55. zászlóaljának parancsnokává. Fegyverét végül alakulatainak maradványaival a török katonaság előtt tette le. Kossuth Lajossal az emigrációban szövődött barátsága mindhalálig megmaradt. A kormányzót Angliába és az USA-ba egyaránt elkísérte, a New York állambéli Morningwille-ben pedig hadianyaggyárat alapított, amely tervei szerint egy magyar felkelés számára gyártott volna fegyvereket. Amikor azonban hírt kapott az itáliai magyar légió felállításának tervéről, Európába utazott, és átvette a légió I. dandárjának parancsnokságát… (Külső hivatkozás: Wikipédia)


Budapest, X. kerület /Kőbánya, Óhegy/ — 2022. december 24.

Ihász Dánielt, mivel sok levelet írt annak idején a turini remete életéről, elnevezték Kossuth Mikes Kelemenjének. Budapest főváros X. kerületében /Kőbánya, Óhegy/ utca viseli nevét, halálának 125. évfordulóján pedig emléktáblát avattak tiszteletére.

Fényképezte: Martinek Imre

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..