home 2024. április 18., Andrea napja
Online előfizetés
Állati erővel húzott járművek
Lábadi Loránd
2018.07.27.
LXXIII. évf. 29. szám
Állati erővel húzott járművek

Az autók megjelenésével egy újfajta közlekedési eszköz indult hódító útjára, és ez mindmáig tart, hiszen a dízel-, a benzin-, a hibrid- és az elektromos meghajtású kocsiké a jövő.

Viszont hajlamosak vagyunk elfeledni, hogy az elődeink mit is használtak erre a célra — merthogy a mai járgányok előtt is volt élet. Szóljunk néhány szót ezekről a járművekről is, hiszen megérdemlik, hogy a közlekedési eszközök közé soroljuk őket.

 

Félfedeles, együléses hintó

Ezt a hölgyek és a férfiak egyaránt kedvelték a könnyű irányíthatósága miatt. Általában egy lóval kocsikáztak, viszont a tehetősebbek kettőt is befogtak. Mivel a kocsi könnyű szerkezetűnek számított, nagyon gyorsan tudott haladni. A felfüggesztéseket bőrszíjakkal oldották meg, ezért a rossz utakon igencsak imbolygott, ám lassú menetben nagyon kellemes volt vele az utazás. Esőben vagy hidegben nem használták, és talán az alkalmazása tekintetében a mai a Cabrio autókhoz tudnánk hasonlítani. Jó időben a hintó fedelét teljesen össze lehetett csukni, így semmi sem zavarta a nézelődést.

 

Zárt fedelű hintó

A harmonikaszerűen fel-le ereszthető hintóban két ülés található egymással szemben. Ezt a kocsit két ló húzta, viszont ha a tulajdonosai siettek valahová, akár néggyel is megoldhatták az utazást. Főleg házaspárok vagy üzletemberek használták, mivel nagyon kényelmesen lehetett benne utazni — akár hosszabb távon is. A belső kidolgozás precíznek és aprólékosnak tekinthető, teljes mértékben kielégítette az akkori igényeket. Az ülései bőrből készültek, illetve más drága és minőségi anyaggal húzták át őket. A felfüggesztéseket laprugóval oldották meg, ezek pedig gyengéd rugózást adtak attól függően, hogy milyen úton haladtak, illetve milyen tempóban. Mivel az első kerekek teljesen a hintó alá gurultak, kis helyen is meg tudtak vele fordulni. Világítás is volt rajta, gyertyákkal oldották meg. A kocsis elöl ült, jól kiemelve, hogy lássa az utat, és tudja követni a lovakat. A kerekek fából készültek, a külső ívet lapos vassal erősítették meg, így a kopás nem lépett fel túl hamar. A hintó gurulását a fémfelület miatt még a köves úton is hallani lehetett, tehát elég nagy zajjal járt.

 

Nyitott hintó

A divatos nyitott hintót két vagy négy ló húzta, és jeles eseményeken használták. Az elegáns és drága kocsiban két-két ülés volt egymással szemben, így akár négy személy is utazhatott. A kocsis kiemelt bakon ült, ám nem olyan magasan, mint például a zárt fedelű hintónál. Rossz idő esetén a tetőt egy csuklós megoldás segítségével húzták fel. Ezt a műveletet gyorsan el lehetett végezni, a hölgyek is meg tudták oldani a gondot. A legtöbb esetben azonban csakis jó időben használták. Az üléshuzatok főleg szövetből készültek, és külön kérésre bőrből is lehetett rendelni. A felfüggesztést négy pár laprugóval oldották meg, így kényelmes utazást tett lehetővé. Mivel különleges eseményeken tűnt fel, a világos árnyalatú hintókkal a jólétet sugározták. A kerekek szintén fából készültek, a külső ív pedig fémborítást kapott. A szerkezete erős volt, jól bírta a terhelést.

 

Kétkerekű lovas kocsi

A maguk idejében ezek a járművek könnyűnek és gyorsnak számítottak — ilyen szempontból a mai sportautókhoz lehetne őket hasonlítani. A kétkerekű lovas kocsit két ló húzta, és ha az utas úgy óhajtotta, gyors iramban is lehetett vele száguldani. Itt az utas volt a kocsis, nem létezett külön ülés erre a célra. A jármű egyébként lehetett egy- vagy kétüléses. Nem határozták meg, ki használhatja, így a merészebb hölgyek is kocsikázhattak, sőt, olykor férfiakat megszégyenítő gyorsasággal tették ezt. A tető egy csuklós megoldásnak köszönhetően lett fel- és lehúzható. A kerekek valamivel vékonyabb anyagból készültek, viszont a vasalásuk már vastagabb volt. Ezek a kerekek a köves, illetve a kemény utakon valósággal száguldani tudtak, ám a homokos, földes és laza talajon már nem lehetett őket olyan jól hasznosítani. A felfüggesztésükhöz páros laprugókat vettek igénybe, szintén vastag fallal, melyek fémhevederrel csatlakoztak a kocsi szerkezetéhez. A fékrendszert csak a két első kerékre szerelték fel.

Az említett járművek az emberek utaztatásáról gondoskodtak, főleg jómódú, vagyonosabb polgárok használták őket. Az egyszerű nép fiai, a parasztok másfajta kocsikkal közlekedtek. Fő eszközük a paraszti kocsi volt, munkára és jeles eseményekre is ezzel mentek. Áltálában egy ló húzta, ám aki tehette, az kettőt is befogott, habár ez ritkának számított. A nagyon szegény emberek saját maguk eszkábáltak kocsit, melyet tehenek húztak. Erre a megoldásra egyébként még napjainkban is láthatunk példát Erdélyben. A mi vidékünkön inkább a lóvontatás terjedt el.

A kocsi és a szekér között nincs nagy különbség, viszont a hozzáértők rögtön észreveszik az eltérést. A paraszti kocsi alváza kocsielőből és kocsiutóból áll, oldalait négy lőcs tartja, ezek kapcsolódnak a kerekekhez, melyek nagyméretűek, faküllősek és vasaltak. A kerékagy is nagyon egyszerű, szinte teljes egészében fából gyártották, csak kevés fém található benne. A felfüggesztés minden lengéscsillapító nélkül van megszerkesztve, ezért ezzel a járművel a kátyús utakon csak nagyon lassan lehetett haladni. Teljes teher alatt pedig szinte csigatempót diktált. Egyébként minden vidéknek megvolt a rá jellemző kocsifajtája — ahány hely, annyi megoldás. A szekerek nagyon egyszerűen megalkotott szállítóeszközöknek számítottak, melyeknek húzására — ritka kivétellel — ökröket vagy teheneket használtak. Nagyon sok változatuk létezik, nem is lehet mindent leírni.

Lófogatolás az a módszer, amellyel a lovakat hámmal valamely járműbe befogták. A legegyszerűbb az egyes fogat, amikor csak egy lovat fogtak be két rúd közé, például a talyigába. Az állatokat gyeplővel irányították, a kocsit kisefa segítségével húzták. A lószerszámok bőrszíj és kötél kombinációjával készültek, és nagyon vigyáztak rájuk, mivel sokba kerültek.

Ezzel a néhány gondolattal emlékeztünk meg erről a lassacskán feledésbe merülő közlekedési eszközről, melyen ükapáink utaztak. Nekik megfelelt, és örültek, hogy van valamilyen kocsijuk, szekerük, hintójuk stb., melyet erre a célra tudtak használni. Boldogok és elégedettek voltak, legyünk mi is azok!

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..