home 2024. április 25., Márk napja
Online előfizetés
Áldás vagy átok?
Perisity Irma
2020.02.28.
LXXV. évf. 8. szám
Áldás vagy átok?

Férfias kézszorítással üdvözöl, tenyere olyan kérges, mint az építkezéseken dolgozóké. A haja rövid, mintha a borbély nullásra nyírta volna. Csak akkor válik nyilvánvalóvá, hogy nő, amikor megszólal. Hangja tisztán cseng, hozzá kedves mosoly párosul.

— Ne haragudjon, hogy nem öltöztem ünneplőbe, de csak zuhanyozni volt időm, és már indultam is — mentegetőzik az idős asszony, és közben ismerősként üdvözli a pincérlányt, két kávét kérve. — Nem tudtam előbb otthagyni a munkát, már régóta vártam ugyanis a soromra, és ha azt elveszítem, ki tudja, a tavasz beállta előtt felkerültem volna-e a listára. Évek óta úgy jutok téli tüzelőhöz, hogy késő ősszel feliratkozom az igénylők listájára, és amikor megkezdődik az erdőben a kidőlt, kiszáradt fák takarítása, megyünk, és amit összeszedünk, azt hazavisszük. Hiába mondja a tévében az országelnök, hogy nálunk egyre könnyebb az élet, a hulladék fa iránt egyre nagyobb az érdeklődés, ezért kell ügyelni, hogy le ne csússzon az ember az erdőgazdaság listájáról. Még csak hatvanéves vagyok, az egészségem is jól szolgál, így a jövő télen sem fagyoskodunk, két lovas kocsira való fát már hazavittem. Mindenről idejében kell gondoskodnom, mert a házban már csak a lányom és én vagyunk, júliustól azonban hárman leszünk, akkor születik meg az unokám.

A településen mindenki ismer bennünket, itt született már az anyám és az egész családja is. Anyámék tizenegyen voltak testvérek. Ahogy befejezték a negyedik osztályt, dolgozni kezdtek a falu nagygazdáinál. Anyám tizenkét éves volt, amikor elszegődtették libapásztornak, és tizenöt, amikor megszülettem. A gazda két fiát úgy nevelték, hogy akiket ők etetnek, azoknak kötelességük a kenyéradó kívánságait teljesíteni. A fiatalabb „fiatalúr” anyámat kívánta meg. Engem persze nem, de jöttem, ám mivel nem szerepeltem a gazda „listáján”, így számukra nem is léteztem. Amikor megszülettem, a nagymamáék hazavittek bennünket, és anya többet nem is ment szolgálni. Amikor nagykorú lett, feleségül vette a faluból egy öreglegény, aki éppen olyan meztelen fenekű volt, mint anyám. Nem voltam még egyéves sem, amikor megesküdtek, a mostohám a nevére vett, de az igazat már csak felnőttként tudtam meg. Áldott jó ember volt, aki szerette ugyan a bort, de nem volt kötözködős, és úgy gondoskodott rólam, mintha az igazi apám lett volna. Anyám nagyon dolgos volt, így összekuporgattak annyit, amiből elkezdték építeni a házat, melyben most én lakom. A középiskola befejezése után irodai munkát kaptam a városban, egy gyárban. Apám szeretett olvasni, tagja volt a városi könyvtárnak, ezért otthon mindig akadt olvasnivaló. Így jött az ötlet, hogy munka mellett magánúton elvégzem a közgazdasági kart.

A munkahelyemen ismerkedtem meg egy kollégával, aki addig csapta a szelet, amíg be nem adtam a derekam. Egy éve tartott a kapcsolatunk, amikor megtudtam, hogy nős, de akkor már terhes voltam, csak még otthon nem mertem elmondani. Megkérdeztem a kollégát, mik a tervei. Őszintén közölte, hogy nem tud elválni a feleségétől, de a babát elismeri gyerekeként. Sok gyötrődés után úgy gondoltam, senkinek sem kínálom magam erőszakkal, és ezt közöltem vele. Egy hónap múlva otthagyta a munkahelyét, és a családjával más városba költözött. Én meg itthon megszültem a lányomat. Többé nem volt említésre méltó kapcsolatom, a lányomat a szüleim imádták, az emberek pedig elkönyvelték, hogy rajtunk átok ül, hiszen én is, akárcsak az anyám, lányfejjel szültem gyereket.

A szüleim lassan kiöregedtek a napszámosok sorából, így az egész család eltartása az én feladatommá vált. Anyám, szegény, csirkéket nevelt, takarítani járt házakhoz, apa beteg lett, és rá már nem számíthattunk. Amikor a lányom befejezte a gimnáziumot, közölte, hogy szeretne egyetemre menni. Nem volt lelkem azt mondani, hogy nem tudom pénzelni, már csak azért sem, mert a három legjobb között teljesített a felvételin. Leültünk, és megbeszéltük: ő megtette a magáét, megpróbálom én is tenni a magamét, vagyis előteremtem az újvidéki különélés költségeit. És nem volt hiába. Angol szakos tanárnő lett, minden vizsgát idejében letett, és a nyári szünetekben ő is dolgozott anyámmal a kertben. Abban az évben, amikor nyugdíjba mentem, meghalt apa, egy év múlva pedig anya is. Ekkor kezdtem erdőirtásra jelentkezni, és szinte egyedül építettem a régi családi ház oldalához egy szobát meg fürdőszobát. Nagyon sokat dolgoztam, a lányom volt és ma is ő a mindenem: a büszkeségem, az életem értelme, akiért mindenre képes volnék. Újévkor közölte velem, hogy teherbe esett. Tudtam, hogy közelebb került egy idősebb kollégájához, ám nem gondoltam, hogy házasság lesz belőle. És a lányom meg is „nyugtatott”: Ne izgulj, anya, csak gyerekem lesz, nem biztos, hogy férjem is. A kolléga közölte, hogy ötvenévesen nem adja fel egykönnyen a szabadságát. De én úgy gondoltam, vészesen ketyeg a biológiai órám, így akár férj nélkül is vállalom a babát. És én ezt szívrepesve el is fogadtam. Nem mondom, hogy helyeslem, de úgy érzem, a sok keserves év után a baba áldás lesz, nem átok.


Illusztráció (Pixabay.com)

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..