home 2024. május 05., Györgyi napja
Online előfizetés
Áldás és ajándék
(Tha)
2016.06.13.
LXXI. évf. 23. szám
Áldás és ajándék

Június 4-én, a nemzeti összetartozás napján rendezték meg Csókán a Móra Ferenc Magyar Művelődési Egyesület szervezésében a II. Cs. Simon István Vers- és Prózamondó Találkozót. A szemlén mintegy negyven óvodás, általános és középiskolás gyermek, fiatal mutatkozott be vajdasági magyar költők, írók verseivel és prózáival.

Az egybegyűlteket Kiss Tóth Erika, az egyesület elnöke és Tóth Lívia, a Kék cinkék irodalmi csoport vezetője köszöntötte. A verseny megnyitó műsorában bemutatkozott a XXXI. Szólj, síp, szólj! népzenei vetélkedő kiemelt arany oklevelese, a Füzikék énekcsoport, valamint az arany okleveles Masa Kitti és Szabó Szonya.

A versenyzők teljesítményét Csík Mónika író, költő, Hajvert Ákos Radnóti-díjas versmondó, a Vajdasági Magyar Versmondók Egyesületének elnöke és Fodor István, a Magyar Szó újságírója, szerkesztője bírálta el.

Hajvert Ákos néhány jótanáccsal igyekezett segíteni a megmérettetésben részt vevőket. Elmondta, a szövegválasztás nagyon fontos, verset csak akkor érdemes tanulni, ha valamit közölni akarunk vele. A versmondást, melyet áldásnak nevezett, nem szabad feladatként kezelni, hiszen sokkal jobb, ha a költeményt ajándékként nyújtjuk át a közönségnek.

A zsűri az óvodás korosztályban Varga Mira teljesítményét különdíjjal jutalmazta, a többieket pedig megdicsérte. Az első és a második osztályosok közül első lett Sebők Csáki Szintia (Jovan Mikić Általános Iskola, Szabadka), második Csordás Noémi, harmadik Tóth Edina, mindketten a Dr. Tihomir Ostojić Általános Iskola hódegyházi tagozatának tanulói. A harmadik és a negyedik osztályosok kategóriájában az első helyet Árok Fanni (Jovan Popović Általános Iskola, Csóka), a másodikat a hódegyházi Varga Titanella, a harmadikat a csókai Barlog Zsófia szerezte meg, különdíjas pedig a szintén csókai Homolya Szebasztián lett.

Az ötödik—hatodik osztályosok csoportjában a palicsi Csikós Petra bizonyult a legjobbnak, őt követte a csókai Vinter Dominik és Balog Vivien (Líra Egyesület, Csóka). Különdíjat kapott Báló Andor (Líra Egyesület, Csóka). A hetedik—nyolcadik osztályos korcsoportban az első helyre Bicskei Armand (Líra Egyesület, Csóka), a másodikra Kovács Dorina (Móra Ferenc MME, Csóka), a harmadikra Bognár Emese (Miroslav Antić Általános Iskola, Palics MME) került, különdíjas Szemerédi Sára (Jovan Popovic Általános Iskola, Csóka) lett.

A középiskolások kategóriájában az első helyet Marx Éva, a másodikat Dupák Fanni, a harmadikat Kovács Bertina érdemelte ki — mindhárman a csókai Móra Ferenc MME Kék cinkék irodalmi csoportjának tagjai, különdíjat kapott Gonclik Ákos, a csókai Vegyészeti-Élelmiszeripari Középiskola tanulója. A felnőtteknél a csókai Oláh Anna és Mihók Anna mutatkozott be, mindketten könyvjutalomban részesültek.

Az esemény után a szervezők és a bírálóbizottság tagjai elhelyezték a kegyelet virágait Cs. Simon István sírján a csókai katolikus temetőben.


A legfiatalabb részvevők: Ljubanić Laura, Varga Mira, Balunovity Anna, Tóth Kitti és Süveg Vilmos

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..