home 2024. május 04., Mónika napja
Online előfizetés
Áldás a békére, a keresztények egységére és a választott képviselők munkájára
Tóth Lívia
2024.01.28.
LXXIX. évf. 4. szám
Áldás a békére, a keresztények egységére és a választott képviselők munkájára

A keresztények egységéért, a világ békéjéért és a közhatalomban részt vevő képviselőinkért tartottak ökumenikus istentiszteletet vasárnap Magyarkanizsán, a Szent Őrangyalok római katolikus nagytemplomban. 

Ft. Palatinus István atya magyarkanizsai plébános elmondta, hatvan éve, a II. vatikáni zsinatnak a folyamatában, amikor elhunyt XXIII. János, a zsinat megnyitója után VI. Pált választották pápának, aki egy különleges indíttatást érzett arra, hogy megszilárdítsa a keresztények közötti egységet. 1964 januárjában, mint ahogy minden évben, az egyházak a keresztények egységéért imádkoztak. VI. Pál pápa meghívta I. Athenagorasz konstantinápolyi pátriárkát, aki minden keleti egyház pátriárkájával, illetve főérsekével értekezve Jeruzsálembe utazott, és majdnem ezer év után a keleti és a nyugati egyháznak egy csodálatos találkozása valósult meg Jézus halálának és föltámadásának a bazilikájában.

— Ez azóta is arra indít bennünket, hogy mindannyian a keresztények egységéért imádkozzunk. Ennek a mai istentiszteletünknek hármas szintje van. Legelőször is az egységért imádkozunk, mert azt tartjuk, hogy az nagyon-nagyon fontos dolog, különösen a mai világban. A másik nagyon fontos dolog a béke, hiszen számtalan kontinensen dúl háború. És a harmadik, hogy a közhatalom képviselőit abban a nagy feladatban, amit végeznek mindannyiunkért, a szolgálat lelkületében Isten áldása kísérje. Jelen van a római katolikus, a református, az evangélikus püspök, illetve püspökhelyettes, és az ortodox egyház is elküldi a képviselőjét, így mindannyian egy nagy imádsággá, egy nagy szeretetkapcsolattá fogunk most alakulni a Jóisten lelkületében.


Ft. Palatinus István

Msgr. Fazekas Ferenc, a Szabadkai Egyházmegye püspöke hangsúlyozta, a napokban tartották a keresztények egységéért végzett imanyolcadot, és ez a szentmise is ennek a jegyében történik.

— Imádkozunk a keresztények egységéért, amely nagyon fontos. Egyrészt ez reménnyel tölt el bennünket, hogy együtt tudunk lenni más keresztény egyházakkal, és más alkalmakkor is együttműködünk, közös találkozónk is van, valamint közösen szoktunk segíteni a rászorulókon. Tehát a keresztény egyházak több tekintetben is tartják ezt a kapcsolatot, és együtt tevékenykedünk Jézus Krisztus tanítása szerint, az ő szellemében.


Msgr. Fazekas Ferenc

Harangozó László, a Szerbiai Református Keresztyén Egyház püspöke szerint nagyon fontos az, hogy mint testvérek együtt lehetnek.

— Krisztus nevében gyűlünk össze, és Jézus azt mondja, hogy ahol ketten vagy hárman összegyűlnek a nevemben, én ott vagyok. Ezt az alkalmat ünnepivé teszi az, hogy a vezetőink is jelen vannak, ők is szeretnének áldást kérni, és ez számunkra és a nemzetünk számára biztató, hiszen szeretnénk, hogy valóban olyan vezetőink legyenek, akik Istent szolgálják, Isten akaratának engedelmeskednek, és áldás legyen rajtuk, mert ez nekünk is áldást jelent. Az ige azt tanítja, hogy munkálkodjunk a város jólétén, mi magunk legyünk az áldáshordozók, és hogyha ilyen elöljáróink vannak, akik áldással járnak, az nekünk is csak jó lehet.


Harangozó László

Dolinszky Gábor, a szerbiai Ágostai Hitvallású Evangélikus Egyház püspökhelyettese kiemelte, a közös ima nemcsak a keresztények egységéért, hanem az egész magyar nemzetünkért szól, főképpen itt Vajdaságban, a déli végeken.

— Szükségünk van arra a felismerésre, hogy Istennel együtt, a segítségével és az áldásával végezzük azt a hivatást, amelyre rendeltettünk, legyünk akár képviselők, akár lelkészek, papok vagy bármilyen funkciót betöltő emberek. Fontos a közös imádkozás, az ökumenikus alkalom, hiszen egy Istent dicsőítünk, egy Istent tisztelünk, függetlenül attól, hogy más-más felekezetekből tesszük ezt.


Dolinszky Gábor

Az ökumenikus istentiszteleten beszédet mondott dr. Pásztor Bálint, a Vajdasági Magyar Szövetség megbízott elnöke. Megköszönte Palatinus István atyának a lehetőséget, hogy a színültig megtelt magyarkanizsai Szent Őrangyalok római katolikus nagytemplomban a jelenlévők együtt imádkozhattak a keresztények egységéért, a világ békéjéért — és talán első alkalommal a választott képviselőkért is.  


Dr. Pásztor Bálint

— A mai világban, amikor nagyon sokan a békétlenség mellett teszik le a voksukat, amikor nagyon sokan azt keresik, hogy miben különbözhetnek embertársaiktól, amikor nagyon sokakat a gyűlölet vezérel, akkor nagyon fontos kezdeményezés ez a mai. Nagyon sokan megkérdezték az elmúlt napokban, hogy vajon miért kell a választott képviselőkért is imádkozni. Hogyan kerülünk mi, politikusok, erre az ökumenikus istentiszteletre? Azt gondolom, hogy minket, mindannyiunkat ugyanazok a célok vezérelnek. A történelmi egyházainkat és a választott politikai képviselőket. Azok a választott képviselők lehetnek sikeresek, akik nem az egyéni érdekeiket helyezik előtérbe, hanem a közösséget szolgálják, akik alázatosak, és akik ugyanazt a célt próbálják megvalósítani, mint amelyért évszázadok, évezredek óta a történelmi egyházaink küzdenek. A vajdasági magyarok, de a vajdaságiak és a szerbiai polgárok, a nemzeti hovatartozástól függetlenül, akkor lehetnek sikeresek, ha nem a különbségeket keresik egymásban, hanem azt, ami összeköt bennünket. Ha nem a békétlenséget szítjuk önmagunkban és másokban, hanem megpróbálunk együttműködni, akkor tudunk sikeres közösség lenni. Ha más-más eszközökkel is, de a történelmi egyházainkkal összekapaszkodva mindannyian ezért a közösségért próbálunk tenni. Szeretnék köszönetet mondani a Római Katolikus Egyháznak, a Szerbiai Református Keresztyén Egyháznak, az Ágostai Hitvallású Evangélikus Egyháznak, hogy az elmúlt hetekben, hónapokban, de mondhatnék éveket vagy évtizedeket is, imádkoztak értünk, segítettek bennünket és a közösséget. A jövőben is össze kell kapaszkodnunk, hiszen ez Pásztor Istvánnak az egyik öröksége. December 17-én bebizonyosodott, hogy egyek vagyunk, és hogy a közösség egy személyként sorakozott föl mögöttünk, mellettünk, és ebben a történelmi egyházainknak elévülhetetlen érdemei vannak, amit ezúton is még egyszer szeretnék megköszönni.

Az ökumenikus istentisztelet végén az egybegyűltek közösen elénekelték a magyar himnuszt, majd az egyházi méltóságok áldásukat adták a jelenlévőkre.

Fényképezte: Tóth Lívia

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..