home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
Zúzmarás reggel
Martinek Imre
2020.12.20.
LXXV. évf. 51. szám
Zúzmarás reggel

Mottó:

„Az ember azt hiszi, hogy nagyon okosan elrendezte a sorsot. De a sorsot nem lehet elrendezni. Egyszerre csak jön valami, hirtelen, egy nap, amikor nem is várod, és fölborul minden. Vége. Vége. A sorsot nem lehet elrendezni. A sors rendezi el az embert.” (Wass Albert: A funtinelli boszorkány)

Kedd volt. A munkahetek azon napjainak egyike, amikor több okból sem tanácsos későn kipattannom az ágyból, bármikor is térjek nyugovóra az azt megelőző éjszakán/hajnalon. A háztartási hulladék heti rendszerességgel történő és szervezett elszállításának napja ez ugyanis, fatornyos szülőfalum utcáiból. Csöppnyi sejtelmességgel is fűszerezve, hiszen a kukáskamion meg a járművet kiszolgáló személyzet bármikor és bármely irányból felbukkanhat. S aztán kár minden megkésett pattogásért, sértődöttséggel elegy börzönködésért

Kedd volt. A leköszönőben lévő dupla húszas esztendőnk álom havának nyitánya. Valahol, valakik számára ünnepnap. Is. Számomra csupán egy, a Teremtő kegyelméből fagyos dermedtségében is csodálatosan tündöklő napfelkelte. A zilált mindennapjaim küzdelmeihez új erőt ígérő reggel, melynek zsenge óráiban milliárdnyi csillámmal zengé akkor hangtalan dicséretét alkotója felé anyaföldünk zúzmarával ékesített növénytakarója.

Holott, alig huszonnégy órával korábban, még az útszegély kövei közül kései sarjadása során hét ágra viruló köröm(ke)virág-bokrocska is… Igen, mintha ő is azt hirdette volna — mi több, erélyes magabiztossággal —, neki aztán semmi sem árthat! Mintha. Viszont tudom. Érzem. Mégsem tette! Már csak azért sem, mert a nagyképűsködés — ritka kivétellel — echte emberi tulajdonság csupán. Szóval, lenne még bőven mit tanulnunk és megtanulnunk.

Kedd volt. Az idei adventi időszakban. Az elrugaszkodási pont, midőn — mindennemű igazolt és igazolatlan belső nyugtalanságaim ellenére — a periodikus lomtalanítások egyéb módszertani alternatíváival is „szövetséget” kötöttem végre. A tisztánlátáshoz. A különféle sallangoktól mentes, további életvitelhez.  

Kedd volt. Zúzmarás reggel.

Fényképezte: Martinek Imre

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..