home 2024. május 05., Györgyi napja
Online előfizetés
Zuschlagnak nyolc és fél év
KISIMRE Ferenc
2010.04.14.
LXV. évf. 15. szám
Zuschlagnak nyolc és fél év

Tudósítónktól
Zuschlag letartóztatása közben - 2007. szeptember 19-én.Aki csak felszínesen követi figyelemmel a magyarországi belpolitikai eseményeket, az is felkaphatta a fejét arra a gyomorforgató jelenetre, amelyet a tévéállomások híradóiban láthatott 2004 őszén: Zuschlag János, a Magyar...

Tudósítónktól
Zuschlag letartóztatása közben - 2007. szeptember 19-én.

Aki csak felszínesen követi figyelemmel a magyarországi belpolitikai eseményeket, az is felkaphatta a fejét arra a gyomorforgató jelenetre, amelyet a tévéállomások híradóiban láthatott 2004 őszén: Zuschlag János, a Magyar Szocialista Párt országgyűlési képviselője egy holokauszt-megemlékezésen kegyeletsértő módon beszélt az egykori zsidó áldozatokról, akiket a nyilasok a Dunába lőttek vagy a krematóriumokba száműztek. Párttársaival egyetemben várakozott a megemlékezés kezdetére, amikor szinte sátáni vigyorral az arcán viccelődött a szerencsétlen emberek sorsán. A közvélemény felháborodott, az MSZP pedig reagált: kizárta az országgyűlési képviselők soraiból a fiatal baloldali politikust.
Karrierje azonban ekkor még nem tört ketté, hiszen a pártban maradhatott, mi több, a Bács-Kiskun megyei szocialisták első embere lett, ezenkívül kiskunhalasi önkormányzati képviselő, valamint az Ifjú Szocialisták Mozgalom ügyvezető elnöke.

A fehérgalléros bűnözők élén

Egy ideig nem hallott a nyilvánosság a fiatal baloldali politikusról, mígnem 2007-ben a Kiskunhalasi Városi Ügyészség vizsgálódásait követően ismét előtérbe került az egykori szocialista honatya neve. Mégpedig abban a vonatkozásban, hogy csaknem 10 alapítványnál és több egyesületnél is szabálytalanságokat fedeztek fel a pénzügyi eljárások folyamán. Magyarul: csalásra gyanakodtak. Ekkor már egyre többen rebesgették a Zuschlag-ügyet, amely az alapítványi pénzek illetéktelen és nem célszerű felhasználását jelentette. Bonyolult és szövevényes volt a pályázati pénzek útja, de a célhoz - Zuschlag Jánoshoz - mindig elérkezett a kívánt összeg.
A szocialista politikust 2007. szeptember 19-én vették őrizetbe, bűnszövetkezetben elkövetett különösen nagy összegű csalás vádjával. Érdekes, hogy a mindig magabiztos, kioktató stílusú politikus még egy héttel őrizetbe vétele előtt is mosolyogva mondta a kamerákba, hogy: nincs semmilyen Zuschlag-ügy, a pénzekkel minden rendben! Szinte ugyanezekkel a szavakkal ''nyugtatta” a sajtó képviselőit Lendvai Ildikó, az MSZP akkori frakcióvezetője, aki ''tájékoztató jellegű megbeszélés”-en fogadta az egykori országgyűlési képviselőt.
Azután alig telt el 10 nap, és Zuschlag a rácsok mögül köszönthette a felkelő napot. Az idő előrehaladásával egyre több terhelő anyag gyűlt össze a bűnbanda számláján. Így azután dr. Fodor Endre tanácsvezető bíró 2008. október 8-án Kecskeméten a Bács-Kiskun megyei Bíróságon megnyitotta a Zuschlag János és 15 társa ellen kezdődő monstre pert, amely az idei év március végéig tartott.
Az eljárás folyamán több mint 200 tanút hallgattak ki. Közöttük olyan nevek szerepeltek, mint Gyurcsány Ferenc, korábbi ifjúsági miniszter, majd miniszterelnök, Bajnai Gordon még regnáló miniszterelnök, Ujhelyi István szegedi parlamenti képviselő, államtitkár, a Fiatal Baloldal egykori alelnöke, Szilvássy György, a nemzetbiztonságért felelős miniszter, Kiss Péter, korábbi kancelláriaminiszter, Mesterházy Attila, az MSZP mostani miniszterelnök-jelöltje és mások. Mindannyian szocialista politikusok, akik valamilyen módon kapcsolatban álltak a vádlottakkal. A felsorolt tanúk kihallgatása során azonban kevés új tényadathoz jutott a Tisztelt Bíróság, így főleg a ''kisebb tanúvallomások” és a lefoglalt bizonyítékok alapján mérlegelhetett az ügyben.
Persze, menet közben történt azért néhány olyan esemény is, amelyre felfigyelt az újdonságokra, botrányokra éhes nyilvánosság. Mindenekelőtt arra, hogy a fiatal szocialista politikus felesége a férje letartóztatását követő második hónapban szült. Zuschlag még ''apás szülés”-ben reménykedett, a bíróság azonban nem tett eleget kérelmének, így a rácsok mögött szerzett csak hírt arról, hogy felesége egészséges leánygyermeknek adott életet. A másik történet egészen banális, annál izgalmasabb: egy nap, a szokásos zárkaellenőrzés alkalmával, Zuschlag Jánosnál és két cellatársánál három mobiltelefon-készüléket találtak. Ezek révén tartotta a kapcsolatot az első rendű vádlott a feleségével és anyjával, valamint egy-két közeli párttársával, akiket később szintén letartóztattak. Hogy miként kerültek a készülékek Zuschlag zárkájába, az máig titok.
A csaknem másfél évig tartó tárgyalásokról kisebb-nagyobb intenzitással tudósított a sajtó. Érdeklődése akkor fokozódott, amikor a volt és jelenlegi miniszterelnök tett tanúvallomást, a kevésbé ismert emberek nem kerültek a lapok címoldalára vagy a tévéhíradókba. Érdekes volt viszont megfigyelni az első rendű vádlott reakcióit az őt ért elmarasztaló vádakra: szinte mindegyik alkalommal gúnyos mosollyal kísérte az elhangzottakat, hátratekingetett a hallgatóságra, majd egykedvűen magába roskadt. A tárgyalóterembe való be- és elvezetése alatt, amikor talpig bilincsbe verve két büntetés-végrehajtási alkalmazott között haladt, a fotósok és a tévés operatőrök előtt ugyanúgy viselkedett, mint amikor még a csúcson volt: fölényes, fagyos mosoly, hanyag elegancia (mindig öltönyben, nyakkendőben érkezett a tárgyalásra), egy-két biccentés az ismerősök felé.

A segítői még nem kerültek a vádlottak padjára

Azután elkövetkezett a tárgyalás utolsó néhány napja, amikor az utolsó szó jogán a vádlottak is megszólalhattak. Zuschlag János kijelentette, hogy ő a politika áldozata, és ha nem a szocialista párt tagja lenne, akkor nem is volna akkora felhajtás körülötte. Egyébként is ezt az időzítést (mármint az ítélethirdetést) az országgyűlési választásokkal magyarázza. Így akarják lejáratni a pártját, ergo: az ügye nem más, mint egy jól megszervezett politikai hadjárat. Az ügyészségnek és a független magyar bíróságnak nem ez volt a véleménye, így március utolsó napján meg is hozta ítéletét (amelyet részletesen keretes írásunkban olvashatnak). Mind az ítéletet, mind annak indoklását Zuschlag János rezzenéstelen arccal hallgatta végig.
Az ítélethirdetést követően természetesen különböző kommentárok jelentek meg a médiában. Egyesek túl enyhének tartották az ítéletet, mások még ''vizsgálódtak” volna az ügy jobb felderítésén. Ez utóbbiakat igazolja talán az a nyilatkozat is, amelyet Lados István, a per másodrendű vádlottja adott a Hír Televíziónak. Ebben Lados, Zuschlag János egykori személyi titkára, beszélt arról is, amiről a tárgyalóteremben nem kérdezték: a szocialista pártfinanszírozásról, a titkos adatgyűjtésből, Gyurcsány Ferenc, korábbi miniszterelnök szerepéről, valamint az erőből működtetett rendszerről és egyebekről. Ebből az interjúból is egyértelművé válik, hogy Zuschlagék egyedül nem tudtak volna 70 millió forintot ''összetarhálni”, ha nem áll valaki mögöttük - minisztériumok, államtitkárságok és azok vezetői, magas beosztású tisztségviselői. Ez pedig felveti a kérdést: csak Zuschlag Jánosnak és 15 társának kellett a vádlottak padjára ülnie? Továbbá azt is, hogy lesz-e folytatása, immáron magasabb szinten is, az ügynek.
Tizenhat ítélet: negyven év első fokon
A Bács-Kiskun megyei Bíróság ítélete szerint az elsőrendű vádlott, Zuschlag János, 8,5 év börtönbüntetést kapott, 10 évre eltiltották a közügyektől. Lados István, Zuschlag korábbi titkára 2. rendű vádlottként 2 évet (jól együttműködött az ügyészséggel), Katus Ferenc 3. rendű vádlott 5,5 évet, åri András 4. rendű vádlott 4 évet, Krausz Csaba 5. rendű vádlott 3 évet, Marsovszky Balázs 6. rendű vádlott 2 év 4 hónap, Kullai Tamás 7. rendű vádlott 3 év 4 hónap börtönbüntetést kapott. A többiek - Vámosi Zsolt, Prácser László, Szente Zsolt, Győrfi Ludovic, Kubatov Iván, Horváth Tibor, Földes Gábor és Kemecsei Árpád 10 hónaptól 2 évig terjedő börtön- és több milliónyi pénzbüntetést kaptak. a 16. rendű vádlottat, Szilágyi Gabriellát, a bíróság első fokon felmentette a vádak alól. A vádlottak és védőik fellebbeztek az első fokú bírósági ítélet ellen, így a Szegedi Ítélőtábla hozza majd meg, feltehetően 2-3 hónapon belül, a jogerős ítéletet.
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..