home 2024. április 25., Márk napja
Online előfizetés
Zsizsereg a zsongás — a malombanbanbanbanbanbanbanbanbanbanbanban
Gyurkovics Virág
2014.08.06.
LXIX. évf. 32. szám
Zsizsereg a zsongás — a malombanbanbanbanbanbanbanbanbanbanbanban

Nem tudom, észrevette-e a kedves olvasó, hogy amikor jó idő van, és zsizsereg a zsongás, szinte minden meghallott ritmusra taktust ütünk -- hiszen benne van a boogie a lábunkban. Olyankor a könnyű nyári szellő a jó hangulatot is tovarepíti. Nem el, csupán odébb, néhány tíz kilométerrel lejjebb, följebb, jobbra, balra -- attól függően, hogy ha körbeállunk egy térképet, ki melyik szögből tanulmányozza éppen...

Szóval nyár van, mi pedig jó esetben nem a hőségben tespedünk, hanem a város zajából és fülledt utcáiból kimenekülünk az erdőbe, a tó szélére vagy éppen falura, ahol az élet ilyenkor zajlik a leginkább. Nincs ez másként Oromon sem, ahol augusztus 8-a és 10-e között  —  a Windmill Fesztivál, valamint a falu jó hírét öregbítő Oromi Napok összevonásával  —  első alkalommal rendezik meg a Malomfesztivált.

Programforgatag

2014-ben tehát egy teljesen új rendezvény ver sátrat az oromi malom mellett. Lesz itt minden, amit a vajdasági ember szeret: hagyományos ízek és kézimunkák kirakodóvására, lovas felvonulás, íjászbemutató, élő zenés koncertek, fényfestés, csapatversenyek, fórumbeszélgetés, családi programok, South Park-bábjáték, főzőverseny és megannyi más. Az oromiaknak a fesztiválon való részvétel ingyenes. A többi látogató pénteken 200, szombaton pedig 250 dináros jegyvásárlással ingyen élvezheti a medencét, továbbá sátorozásra is lesz lehetőség.

A programsorozat keretében augusztus 9-én Magyarkanizsán, a Nagy — Sagmeister Borászatban 18 órától könyvbemutatóra kerül sor, amelyen a Tudósok zenekar frontembere, dr.Máriás Béla két legfrissebb kötetét — a Nem élhetek Milošević nélkül és A balkáni tahó címűt — veszik górcső alá. Az est moderátora Barlog Károly író, kritikus lesz. A borkóstolóval egybekötött könyvbemutatóra díjtalan a belépés.

Alternatív zenei paletta

A Malomfeszten száműzik a mainstreamet, egy alternatív helyen ugyanis csakis alternatív zenei stílusok jöhetnek szóba, azokban viszont nem lesz hiány! A fesztiválon reggae, dzsessz, hiphop, funk, elektronika, underground, punk, világzene, avantgárd és még sorolhatnánk, milyen dallamok/ritmusok csendülnek fel. Pénteken a Zeninjam feat. FmaN (HU), a Give Peace a Chnace (SRB), a Lusta Bítek (HU), a Senkiháza (SRB) és a Smokey Monday (HU) zenél. Szombaton a Wooden Ambulance (SRB), a Lábos Electric Orchestra (SRB), a Tudósok (HU), Chrono & Ascaloon feat. Bobby Shepherd (SRB) játszik. A koncertek között DJ Hófehérke és TRM (SRB) szórakoztatja a közönséget.

Szabadtéri színpad és bádogbögre

Az előző évi tapasztalatokból kiindulva a szervezők megpróbálták  kiküszöbölni a színpadbérlés költséges, újra és újra felmerülő gondját. A Malomfeszt lelkes fiatalokból álló szervezőcsapata a Divac Alapítvánnyal karöltve egy pályázatnak köszönhetően épített egy színpadot a falunak, valamint a környező településeknek, a helyieknek — fiataloknak és időseknek egyaránt. Ez egy olyan lehetőség Oromnak és környékének, amely a jövőben segíthet előremozdítani a kultúrát, gyümölcsét pedig mindenki élvezheti, aki  segít.

A szervezők arra kérik a látogatókat, hogy hozzanak magukkal bádogbögrét, poharat, korsót, amelyből elfogyasztják italukat. Ezáltal a fesztivál során  kevesebb szemét fog felhalmozódni, és így a részvevők nemcsak jó hangulatban, hanem egyúttal környezettudatosan tudnak szórakozni.

A malom művészetet őröl

A fesztivál alatt a malomban egy, az irodalom és a vizualitás kapcsolatát vizsgáló műhelymunka eredményéből nyílik kiállítás. A Kreatív írás és vizuális műhely Szabadkán az elmúlt hónapok során immár összevontan boncolgatta a két terület sajátosságát, egymásra gyakorolt hatását, illetve nyelvezetét. A szervezők a kettő közös nevezőre hozásával kívántak ugyanis válaszokat kapni a mai fiatalokat érintő gondokra. A kiállítás egyik része a végtermékként értelmezhető alkotásokat — fotóképregényt, fotódobozt és egy hanginstallációt — tartalmazza, a másik, dokumentarista részében pedig a műhelymunkák során használt eszközöket, tárgyakat állítják ki.

Augusztus 9-én fiatal vajdasági képzőművészek közreműködésével Hulladékból művészetet! mottóval egy installációt is létrehoznak a fesztivál területén. Az így készülő alkotás külsejét egyelőre talán még a művészek számára is homály fedi. Az egyetlen előre leszögezett elképzelés ugyanis az, hogy a helyszínen talált anyagokból, inspirációs forrásból merítenek, ennek milyenségét pedig csak sejteni lehet. Egy biztos: a program eddig még sosem látott módon izgalmas, a társaság hihetetlenül jó, a hangulat pedig felejthetetlen lesz!

A Malomfesztivál idei arculata Oláh Dórinak köszönhető.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..