home 2024. április 26., Ervin napja
Online előfizetés
Zöld papírsárkány, porrúgás a pályán és eperszedés
Fehér Noémi és Szakáll Edina
2018.07.09.
LXXIII. évf. 27. szám
Zöld papírsárkány, porrúgás a pályán és eperszedés

Meglátogattuk a palicsi Nyári Napközit

A vidám hangulat ránk is hamar átáradt, amikor a lelkes arcokat néztük. Csak nehezen tudtuk elhessegetni a késztetést, hogy leüljünk a gyöngyfűzősarokba vagy beszálljunk a focizásba. Jó hír minden környékbeli gyereknek, hogy a tábor ezen a héten is tart, bármikor lehet csatlakozni, sőt, augusztus második felében újra felejthetetlen szünidei pillanatokat lehet szerezni a palicsi iskolában.

Az idén az elmúlt évek sikereire való tekintettel negyedik alkalommal rendezik meg a Nyári Napközit a Palics Magyar Művelődési Egyesület, a helyi közösség és a Miroslav Antić Általános Iskola szervezésében. Két éve még a helyi közösség nagytermébe várták a gyerekeket, viszont az iskola jobb helynek bizonyult, hiszen van játszótere, focipályája, tornaterme, belső zsibongója és játékokkal felszerelt napközije. Az apróságokat sok mozgás, társas- és labdajátékok, jó társaság, valamint kiváló hangulat várja.

— A napközi négy órájában különféle programokon vehetnek részt a gyerekek, általában kézművesfoglalkozással fogadjuk őket. Most például eljött hozzánk Márton Tímea népművész, aki mindig valamilyen népi alapanyagot hoz nekünk, csuhét, szalmát vagy bármit, amivel lehet kreatívkodni. Minden délelőtt fűzünk gyöngyöt, festünk és rajzolunk, valamint újrahasznosítunk, azaz háztartási hulladékból készítünk vonatot, autót és egyéb játékot. Arra helyezzük a hangsúlyt, hogy a gyerekek önállóan ki tudjanak találni valamit. Gipszet öntünk, kartonból készítünk könyvjelzőt, gyurmázunk és agyagozunk. Szeretnénk minél több élménypedagógiai játékot játszani a gyerekekkel, a fiatalokkal, mint amilyen az ejtőernyőzés vagy a száz labda. A tábor folyamatosan, napról napra változik, egy nagyon jó csapattal dolgozunk, óvónőkkel, pedagógusokkal és osztálytanítókkal. A nap eseményeit akkor találjuk ki, amikor reggel ideérünk, felmérjük, hogy mennyi gyerek jött el, és ahhoz alkalmazkodunk. Tavaly elmentünk az állatkertbe, és kocsikáztunk is, igyekszünk ezt ezen a nyáron is megszervezni — összegezte Vörös Flóra matematika-tanárnő, a napközi egyik felügyelője.

Az udvaron hangos gyerekzsivajt hallunk, a tantermekben ügyeskedő lurkókat találunk.

— A napköziben az a legjobb, hogy mindenki együtt lehet, és rengeteg új barátot szerezhetünk. Az is tetszik, hogy közösen ehetünk és beszélgethetünk a lányokkal — mesélte el nekünk három nagyon vidám kislány: Filipás Sánta Léna, Vida Luca és Miklós Dóra. Persze a fiús társaság sem maradhatott ki, őket az eperfánál találtuk meg, frissen szedett epret majszolva.

— Nagyon örülünk, hogy sokat játszhatunk egymással, rajzolhatunk, focizhatunk, fára mászhatunk — nevettek, majd némi gondolkodás után kibökték a kívánságukat is. — Jó lenne, ha tovább tartana, és többet lehetnénk együtt! — ábrándozott Kovács Dávid, Pesut Noel, Kulhanek Márk és Fábián Patrik, majd már szaladtak is a mérleghintához meg a mászókához játszani. Az első udvaron nagy focimeccs zajlott, szurkolókkal és népes nézőközönséggel. A táborban kicsiknek és nagyoknak egyaránt jut hely, a mókából senki sem marad ki.

— Az alsós tagozatosok körében a legnépszerűbb a napközi, viszont vannak négyévesek és nyolcadikosok is. Csiszár Molnár Anna, a tábor szervezője nagyon ügyesen meghirdette, igyekszünk minél több csatornán elérni a szülőkhöz az iskola utolsó két hetében, és próbáljuk úgy időzíteni a rendezvényt, hogy ne nagyon ütközzön más táborokkal. Ezt manapság már nem igazán lehet kivitelezni, ám ennek ellenére is tudjuk tartani a minimum ötvenfős létszámot, aminek nagyon örülünk — tette hozzá Flóra, miután mi is leültünk nézni a mérkőzést.

Ottjártunkkor a gyerekek gyöngyöt is fűztek, és megtekinthettük a régebbi munkáikat is. Pesut Emmának legjobban a WC-papír-gurigából készített űrhajók tetszettek, Mészáros Csaba Virág pedig a papírsárkány-készítést élvezte.

— Zöldre festettem! — dicsekedett, és a színválasztást a mellette ülő Horvát Militicsi Sztella is helyeselte. Rájöttünk, hogy a papírsárkányoknak zöldnek kell lenniük. Ha már sárkány, legyen sárkányhoz illő színe!

Tizenegy órakor az uzsonna következett, az ifjoncok padokon, a pályán és a fákon ülve tömörültek. Nagy fecsegés kezdődött el, mindenki megosztotta egymással az eddigi történéseket. Azt is megtudtuk, hogy ez a nyári napközi nemcsak egy egyhetes tábor, hanem több alkalom is lesz, amikor az önfeledt hangulat újra visszatérhet a palicsi iskolába.

 

A turnusok időpontja: 2018. augusztus 20—24. (hétfő—péntek), 2018. augusztus 27—31. (hétfő—péntek)

 

A foglalkozások reggel 9-kor kezdődnek és 13 órakor fejeződnek be. A gyerekeknek nem szükséges előre bejelentkezniük. Egy nap 200 dinárba kerül, testvéreknek 300-ba, és ha valaki a hét öt napját ott töltötte, akkor a péntek ingyenes számára. A gyerekek azt hangoztatták, hogy szívesen visszajönnének a következő hetekben is, mivel amellett, hogy jót szórakoznak, illetve fejlesztik a kreativitásukat, sok színes élménnyel is gazdagodnak, melyre később szívesen visszaemlékeznek. Flóra elmondása szerint a rendezvény a szülőknek is nagy segítség, mert amíg dolgoznak vagy pihennek, addig csemetéik hasznosan töltik az időt.

Nagyon örültünk, hogy elmehettünk és betekintést nyerhettünk a napközi élménydús, gyerekmosolytól teli programjába. Reméljük, sikerült felkelteni az érdeklődést a palicsi Nyári Napközi iránt!

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..