home 2024. április 25., Márk napja
Online előfizetés
Zöld fényt kapott a költségvetés
Tóth Péter
2016.01.10.
LXXI. évf. 1. szám
Zöld fényt kapott a költségvetés

2015 végén megkezdődött a topolyai színházterem felújítása, a munkálatokra az idén további 10 millió dinárt irányoztak elő. A Mezőgazdasági és Falufejlesztési Költségvetési Alap létrehozásáról is döntöttek az év vége előtt. Az önkormányzat egy személygépkocsit ajándékozott a rendőrségnek.

A leghevesebb vitákat a Topolya község 2014. évi rendezett zárszámadásáról szóló határozat bővítéséről és a Topolya község 2016. évi községi költségvetéséről szóló határozati javaslatok idézték elő a képviselő-testület év vége előtt megtartott, hosszúra nyúlt ülésén.

A vitaindítót Fekete Ildikó, a pénzügyi osztály vezetője tartotta meg. Elhangzott, hogy a tervet a 2015-ben megvalósult bevételek figyelembevételével és a minisztérium utasításaival összhangban készítették el, szakmai elvek szerint. A tervezett jövő évi bruttó keret 1 milliárd 185 milliót tesz ki (nettóban 1 milliárd 140 milliót) -- ez az idei büdzséhez képest 4 százalékos növekedés.

Az ellenzéki képviselők elsősorban a helyi közösségeknek szánt eszközök elosztását kifogásolták, de kritikát fogalmaztak meg a civil szervezetek támogatására szánt eszközök elosztására és egyéb tételekre vonatkozóan is. Hosszas vita előzte meg a község 2014. évi rendezett zárszámadásáról szóló határozat bővítésére vonatkozó javaslat elfogadását is. Mivel az Állami Számvevőszék a zárójelentését november 24-én nyújtotta be, csak most került napirendre ez a téma. Kislinder Gábor polgármester a felszólalásokra reagálva elmondta, hogy az önkormányzatban azon dolgoztak, hogy a számvevőszék által felfedett, elsősorban technikai jellegű hibákat kijavítsák.

A törvények szerint a jövőben a helyi közösségek nem végezhetnek kommunális tevékenységet, így a költségvetést is ennek a ténynek a szem előtt tartásával kellett megalkotni. A kommunális tevékenységről szóló határozat módosítását és bővítését is ezzel összhangban fogadták el. A testület szavazattöbbséggel mindkét határozati javaslatot elfogadta.

Plohl Edvin, a topolyai községi képviselő-testület elnöke a 2016. évi községi költségvetést egy jól összeállított büdzsének és a „körülményekhez képest a lehető legjobb költségvetésnek” nevezte. Eszközök híján lehetetlen, hogy a költségvetéssel mindenki meg legyen elégedve -- ez különösen a kis költségvetésű községek esetében van így. A szolgálat viszont igyekezett minden szempontot figyelembe véve megalkotni a tervezetet. Az eredeti formáját egy nyilvános vitán is elfogadták, több bizottság és a községi tanács is tárgyalt róla. A költségvetésben szerepel a keleti kitérő út kiépítése, a zentagunarasi Október 18. Általános Iskola fűtési rendszerének felújítása, a topolyai Csáki Lajos Általános Iskola tetőszerkezetének javítása, a gimnázium tornatermének felújítása, a Felvonulás téren esedékes és a Vénusz szabadidőközpont bontásával kapcsolatos munkálatok pénzelése, valamint a mezőgazdasági középiskolánál található diákotthon befejezése. A színházterem felújítása már megkezdődött. Tavaly 10 millió dinárt hagytak jóvá a munkálatokra, illetve további 10 milliót a 2016. évi költségvetésben. A testület elnöke az ülés utáni nyilatkozatában sikeresnek ítélte meg a testület egész évi tevékenységét, a képviselőknek pedig köszönetet mondott munkájukért.

A képviselők a szóban forgó ülésen elfogadták a Komgrad Közvállalat, a Topolyai Piac Piacfenntartó és Szolgáltató Közvállalat, valamint a Topolya Telekrendezési, Útgazdálkodási, Közművesítési, Településtervezési és -rendezési Közvállalat 2016. évi gazdálkodási programjáról szóló határozati javaslatot. Szavazattöbbséggel határozatot hoztak Topolya Község Mezőgazdasági és Falufejlesztési Költségvetési Alapjának létrehozásáról is. Az ülésen bejelentették, hogy a jövőben megszűnik az eddig önálló jogi személyként bejegyzett Mezőgazdaság-fejlesztési Alap. Tölgyesi Hubát kinevezték újabb hat hónapra a község Idegenforgalmi Szervezete megbízott igazgatójává. Egy eddig a község tulajdonában lévő személygépkocsinak a térítésmentes átruházásáról is döntöttek a topolyai rendőrállomás számára. Az ülésen Miroslav Lazarević (SPS) letette a képviselői esküt, mivel Vera Ivković korábban lemondott.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..